Конференція у Сочі

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: В місті Сочі у Росії пройшов так званий «Конгрес сирійського національного діалогу», результатом якого стало формування комітету по створенню конституції для Сирії, повідомляють ЗМІ.

Коментар:

З миті об’явлення про підготовку до сочинської конференції її супроводжував крупний політичний галас. Деякі критики говорили про те, що ця конференція — альтернатива Женевського процесу, очолюваного ООН. Потім, напередодні конференції, від Вищого комітету по переговорам сирійської опозиції (ВКП) поступила відмова від участі у ній, а з боку Туреччини та підтримуючих її опозиційних загонів були спроби зірвати даний захід. Ті загони, які прибули із Анкари у Сочі, побачивши прапори та символіку сирійського режиму, у знак протесту не захотіли проходити паспортний контроль і повернулись у Туреччину. Америка, Британія та Франція також відмовились від участі у конференції. На додаток до цього на конференції не було спецпосланця генсеку ООН по Сирії Стаффанаде Містури, а засідання відкрив міністр закордонних справ Росії Лавров, який зачитав вступну промову від імені президента Путина.

У супроводі усього цього політичного галасу, звинувачень Росії на адресу деяких сторін спробі зірвати конференцію та відповідних заяв у підсумку конференції було об’явлено про створення конституційного комітету (на чолі з де Містурою) для розробки нової конституції Сирії.

Це показує, що існуючі суперечки між народами невір’я та їх послідовниками із країн ісламського світу, такими як Іран та Туреччина, стосуються ключових пунктів нової конституції. А у тому, що держави невір’я — Росія, Америка та усі інші, крім сирійців, розробляють конституцію для Сирії — то у цьому суперечок немає. Усе це відбувається на тлі заяв про те, що «рішення — за самим сирійським народом».

Деякі ЗМІ задавались питанням, як 1600 людей, запрошених на конференцію, можуть обговорити одне питання і врешті решт дійти до згоди — адже це неможливо. Іншими словами, конференція супроводжувалась галасом та скандалами, щоб приховати за зачиненими дверима домовленості, які відбувались між Росією, Туреччиною та командою де Містури відносно створення світської держави у Сирії шляхом формування комітету із злочинного режиму та жалюгідної опозиції, яка не має ніякої ваги, для створення нової конституції (читай: поправки старої).

Якщо обговорення та прийняття конституції — це природне право кожного народу, то це означає, що кожен народ сам вправі обирати собі життєвий шлях. Проте країни невір’я, зокрема — Америка та Росія, побачивши у сирійській революції зростаючі ісламські риси, забили у дзвони від небезпеки того, що Сирія стане Ісламською державою. Тому усі домовленості, досягнуті під час зустрічей Керри та Лаврова при Обамі, особливо підкреслювали, що «Сирія — світська і повинна такою залишитись»...Іслам їх устрашає.

Америка спонукає свого агента Туреччину спричинити тиск на лояльні їй озброєні сирійські загони,що існують за рахунок крихт від саудівських та турецьких спецслужб, і примусити їх не заперечувати з приводу того, що відбувається. Туреччина змогла їх приручити і тепер вимагає від них то здати Алеппо, то залишити фронт в Ідлібі і піти за нею на уявний фронт в Афріні.

Але найважливіше у сочинській конференції — це поява так званого «сирійського комітету». «Представники Сирії» члени комітету є вихідцями із команди де Містури, а сам комітет, створюючи світську конституцію для Сирії, не бере до уваги думку її повсталого народу. Вони брешуть, говорячи про те, що члени цього комітету «представляють інтереси усього сирійського народу»!

Поруч з цим існує невелика група немусульман, що не перевищує і тисячі людей, проте невірні держави вимагають враховувати їх думку у формуванні конституції нашої країни. Але вони не говорять про мільйони мусульман, що живуть в Європі, Америці, Росії, що деякі із положень їх конституцій повинні бути ісламськими, беручи до уваги їх присутність у цій країні.

Війна з Ісламом жорстка, і проти нього використовуються усі засоби. Мусульманам у Сирії треба бити на сполох для захисту своєї релігії та свого образу життя і відмовитись від конституцій, які їм нав’язують Росія, Америка та її приспішниця Туреччина. Мусульманам варто розчавити їх комітети та видаваємі ними конституції.

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізбут-Тахрір
Ісам аль-Бухарі
17 Джумада аль-уля 1439 р.х.
03.02.2018 р.

Головне меню