Рішення основної проблеми людини 19 ч.

Світогляд
Друкарня

Звідки з’явилась людина?

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِن سُلَالَةٍ مِّن طِينٍ

«Воістину, Ми створили людину із есенції глини» (23:12).

Що на нього очікує?

ثُمَّ إِنَّكُمْ بَعْدَ ذَلِكَ لَمَيِّتُونَ* ثُمَّ إِنَّكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ تُبْعَثُونَ

«Після цього ви неодмінно помрете. А потім, у День воскресіння, ви неодмінно будете воскрешенні» (23:15, 16).

Для чого вона була створена?

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

«Я створив джинів та людей лише для того, щоб вони поклонялись Мені» (51:56).

Який результат усього цього?

فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُم مِّنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَى * وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكاً

«Якщо ж до вас явиться від Мене вірне керівництво, то всілякий, хто послідує Моєму вірному керівництву, не виявиться заблудшим та нещасним . А хто відвернеться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя» (20:123–124).

Звідки з’явилась людина? Що на неї очікує? Для чого вона була створена? надання повної думки про людину, життя та Всесвіт буде рішенням цієї основної проблеми людини. Коли ж знайде своє рішення основна проблема, тоді вирішиться і решта інших.

Основна та другорядна проблеми людини

Частина 19

Аллах призначив для кожної людини свій життєвий строк та призначив час її смерті. Ніхто не у змозі ані наблизити його, ані віддалити . Всевишній Аллах говорить:

وَلَوْ يُؤَاخِذُ اللّهُ النَّاسَ بِظُلْمِهِم مَّا تَرَكَ عَلَيْهَا مِن دَآبَّةٍ وَلَكِن يُؤَخِّرُهُمْ إلَى أَجَلٍ مُّسَمًّى فَإِذَا جَاء أَجَلُهُمْ لاَ يَسْتَأْخِرُونَ سَاعَةً وَلاَ يَسْتَقْدِمُونَ

«Якщо б Аллах став карати людей за їх несправедливість, то не залишив би на землі жодної живої істоти . Проте Він надає їм відстрочку до призначеного строку. Коли ж наступить їх строк, вони не зможуть віддалити або наблизити його навіть на годину» (16:61).

Людина не володіє інформацією про час своєї смерті. Всевишній Аллах говорить:

وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ بِأَيِّ أَرْضٍ تَمُوتُ

«Жодна людина не знає, у якій землі вона помре» (31:34).

Незнання людиною строку своєї смерті слугує чинником, який спонукає її продовжувати життєдіяльність у межах наказів та заборон Аллаха та продовжувати збирати праведні діяння, будучи упевненою, що смерть не наздожене її раніше призначеного строку.

Коли людина впевниться у тому, що смерть — це драбина, по якій вона піднімається у Райські Сади, тоді вона перестане боятись її і буде готова до здійснення великих справ. Вона продовжить підніматись по сходам , підкоряючись велінням Аллаха, навіть якщо для цього треба буде пожертвувати своїм життям. До нас дійшли розповіді про сподвижників Пророка Мухаммада ﷺ та про тих, хто послідував за ними, як вони понесли Іслам по усьому світу, не боячись нікого, окрім Аллаха. Вони не надавали ніякого значення загрозам і навіть смерті. Ми читаємо оповіді, як вони у короткий період змогли добитись того, що було не під силу іншим. До нас дійшли відомі слова Абу Бакра (р.а.): «бажай смерті, і буде дароване тобі життя». Такого погляду на смерть дотримувались усі сподвижники Пророка Мухаммада ﷺ та покоління, які послідували за ними.

Сьогодні ми бачимо деяку кількість щирих та свідомих синів Ісламської Умми . Вони ведуть діяльність по зміненню порочної реальності та встановленню Шаріату Аллаха на землі по спливанню десятиріч ігнорування людьми цього джерела закону. Вони віддають на цьому шляху найдорожче, що у них є. Їх не збивають з цього шляху ані труднощі, ані лиха, ані навіть смерть. Ми бачимо, як деякі сини ісламської Умми віддають свої життя та жертвують дітьми заради захисту ісламських земель.

Вивів Ахмад у своєму «Муснаді» від Абу Саіда аль-Худрі, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

أَلاَ لاَ يَمْنَعَنَّ أَحَدَكُمْ رَهْبَةُ النَّاسِ أَنْ يَقُولَ بِحَقٍّ إِذَا رَآهُ أَوْ شَهِدَهُ فَإِنَّهُ لاَ يُقَرِّبُ مِنْ أَجَلٍ وَلاَ يُبَاعِدُ مِنْ رِزْقٍ أَنْ يَقُولَ بِحَقٍّ أَوْ يُذَكِّرَ بِعَظِيمٍ

«Нехай страх перед людьми не заважає нікому із вас говорити правду, коли бачить її, або нагадувати про важливе, адже це не наближає до смерті і не віддаляє від прожитку!».

Страх за життя не порятує від смерті. А пізнання причини смерті не віддалить її. Навпаки, смерть прийде в установлений Аллахом час та у призначеному місці. Людина ж повинна вирішити головну проблему у своєму житті правильним чином та жити згідно з цим рішенням, щоб бути щасливою як у цьому, так і в Останньому житті. Вона повинна говорити істину, вчиняти правильно, віддалятися від гріха, не боятися засуджувань на шляху Аллаха, тому що смерть прийде у призначений час та у призначеному місці, щоб перенести її у Райські Сади .

إِنَّ اللّهَ اشْتَرَى مِنَ الْمُؤْمِنِينَ أَنفُسَهُمْ وَأَمْوَالَهُم بِأَنَّ لَهُمُ الجَنَّةَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللّهِ فَيَقْتُلُونَ  وَيُقْتَلُونَ وَعْدًا عَلَيْهِ حَقًّا فِي التَّوْرَاةِ وَالإِنجِيلِ  وَالْقُرْآنِ وَمَنْ أَوْفَى بِعَهْدِهِ مِنَ اللّهِ فَاسْتَبْشِرُواْ  بِبَيْعِكُمُ الَّذِي بَايَعْتُم بِهِ وَذَلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ

«Воістину, Аллах купив у віруючих ї х життя та майно в обмін на Рай. Вони б’ються на шляху Аллаха, вбиваючи та загинаючи. Такою є Його обіцянка та зобов’язання у Таураті , Інджилі та Корані. Хто виконує свої обіцянки краще Аллаха? Возрадуйтесь же угоді, яку ви уклали. Це і є великий успіх» (9:111),

كُلُّ نَفْسٍ ذَآئِقَةُ الْمَوْتِ  وَإِنَّمَا تُوَفَّوْنَ أُجُورَكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَمَن زُحْزِحَ  عَنِ النَّارِ وَأُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فَازَ وَما الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلاَّ مَتَاعُ الْغُرُورِ

«Кожна душа вкусить смерть, але тільки у День воскресіння ви отримаєте вашу плату сповна. Хто буде віддалений від Вогню та введений у Рай, той набуде успіху, а земне життя — усього лише насолода спокусою» (3:185).

І тому смерть не є проблемою, її не треба боятись, навпаки, боятися треба того, що буде після смерті — покарання, лиха та жаху. Людина повинна готуватись до цього дня, будучи впевненою у своїй дорозі.

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абу Мухаммад (Халіфа Мухаммад), Йорданія
18 Джумада аль-уля 1438 р.х.
15.02.2017 р.

Головне меню