Рішення основної проблеми людини 25 ч.

Світогляд
Друкарня

Звідки з’явилась людина?

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِن سُلَالَةٍ مِّن طِينٍ

«Воістину, Ми створили людину із есенції глини» (23:12).

Що на нього очікує?

ثُمَّ إِنَّكُمْ بَعْدَ ذَلِكَ لَمَيِّتُونَ* ثُمَّ إِنَّكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ تُبْعَثُونَ

«Після цього ви неодмінно помрете. А потім, у День воскресіння, ви неодмінно будете воскрешенні» (23:15, 16).

Для чого вона була створена?

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

«Я створив джинів та людей лише для того, щоб вони поклонялись Мені» (51:56).

Який результат усього цього?

فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُم مِّنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَى * وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكاً

«Якщо ж до вас явиться від Мене вірне керівництво, то всілякий, хто послідує Моєму вірному керівництву, не виявиться заблудшим та нещасним . А хто відвернеться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя» (20:123–124).

Звідки з’явилась людина? Що на неї очікує? Для чого вона була створена? надання повної думки про людину, життя та Всесвіт буде рішенням цієї основної проблеми людини. Коли ж знайде своє рішення основна проблема, тоді вирішиться і решта інших.

Основна та другорядна проблеми людини

Частина 25

Ми продовжуємо наш урок «проблема у розумінні худа та далял»

Шайтан обманом та підступами прикрашає перед людиною те, що подобається її забаганкам,бажанням ,прагне ввести людну в оману. Він аргументує це порожніми доводами, якими людина потім намагається переконати себе та перекласти свою відповідальність на Аллаха або на іще когось іншого. Сутність людини є такою, що вона, уникаючи відповідальності, захищає себе. Людина шукає виправдань своїй слабкості та слабкості прийнятого нею рішення . Проте якщо людина схаменеться, то зрозуміє, що слабкість проникає у ті справи, як прикрашає для неї шайтан, а в інших вона залишається сильною . Якщо людина подивиться об’єктивно , то зрозуміє, що усе — у її руках, що у неї є можливість вибрати правильний шлях та примусити себе слідувати цьому шляху , щоб врятуватись від страждань у цьому світі та від тяжких покарань у Наступному житті.

Той,хто прийняв капіталістичну систему господом для себе, ідею свободи — об’єктом поклоніння , а секуляризм — цивілізацією та прогресом, живе у протиріччях. Якщо спитати у такої людини про життя, то вона відповість, що треба спробувати у цьому житті усе , доки воно не закінчилось. Проте робити помилки вона продовжить знов і знов. Така людина насправді заполонила своє життя проблемами та труднощами, але у той же час вона вважає себе щасливою і говорить,що це — найкращий вибір. А якщо продовжити розпитувати її, то вона відповість, що життєвих проблем усе одно не уникнути.

Цих людей їх уряди, режими та ЗМІ позбавили інформації про те, яким чином знайти рішення основної проблеми у житті кожної людини . Це — з одного боку, з іншого ж боку , вони не знаходять рішення через упущення синів Ісламської Умми у донесенні до них Ісламу. Причиною збереження їх позицій у житті слугує те, що такі люди недальновидні . Влада та діючі режими пропонують капіталістичну ідеологію у якості рішення усіх проблем людини, несучи її як інструмент для набуття щастя та порятунку від страждань,у той час як вони самі і є причини страждань. Проте, як ми вже сказали, люди не помічають іншої альтернативи . У свою чергу, брехливі ЗМІ протидіють тому, щоб заклик до істини доходив до людей, навіть у мусульманських країнах. Об’явивши війну Ісламу та носіям ісламського заклику, які належним чином зв’язують закони Ісламу та його ідеї з реальністю , ЗМІ намагаються протидіяти їм різноманітними способами.

Всевишній Аллах показав нам положення невіруючих у вогні:

وَالَّذِينَ كَفَرُوا لَهُمْ نَارُ جَهَنَّمَ لَا يُقْضَى عَلَيْهِمْ فَيَمُوتُوا وَلَا يُخَفَّفُ عَنْهُم مِّنْ عَذَابِهَا كَذَلِكَ نَجْزِي كُلَّ كَفُورٍ، وَهُمْ يَصْطَرِخُونَ فِيهَا رَبَّنَا أَخْرِجْنَا نَعْمَلْ صَالِحًا غَيْرَ الَّذِي كُنَّا نَعْمَلُ أَوَلَمْ نُعَمِّرْكُم مَّا يَتَذَكَّرُ فِيهِ مَن تَذَكَّرَ وَجَاءكُمُ النَّذِيرُ فَذُوقُوا فَمَا لِلظَّالِمِينَ مِن نَّصِيرٍ،

«А тим, які не увірували, уготований вогонь Пекла. З ними не покінчать так, щоб вони могли померти, і їх муки не полегшаться. Так Ми воздаємо кожному невіруючому. Там вони воззовуть: «Господь наш! Виведи нас звідси, і ми будемо вчиняти праведно, а не так, як ми вчиняли раніше». Хіба Ми не дарували вам життя досить довге для того, що схаменувся той, хто міг схаменутись? Так, застерігаючиий увіщувач приходив до вас. Вкусіть покарання, і нема для беззаконників помічників» (35:36,37).

Коли мешканці Пекла воззовутть до Аллаха, бажаючи, щоб Він вивів їх із вогню та повернув у земне життя, де, на її думку, вони будуть робити праведні справи , їм дадуть відповідь, що вони прожили досить довге життя, щоб можна було поміркувати та схаменутись. До них приходили посланці, проте вони вважали їх брехунами, і таким є воздаяння невіручим. В іншому аяті Аллах звинуватив їх у брехні, сказавши, що навіть якщо вони повернуться у земне життя, то обов’язково продовжать коїти заборонене . Всевишній Аллах сказав:

وَلَوْ تَرَىَ إِذْ وُقِفُواْ عَلَى النَّارِ فَقَالُواْ يَا لَيْتَنَا نُرَدُّ وَلاَ نُكَذِّبَ بِآيَاتِ رَبِّنَا وَنَكُونَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ ، بَلْ بَدَا لَهُم مَّا كَانُواْ يُخْفُونَ مِن قَبْلُ وَلَوْ رُدُّواْ لَعَادُواْ لِمَا نُهُواْ عَنْهُ وَإِنَّهُمْ لَكَاذِبُونَ ، وَقَالُواْ إِنْ هِيَ إِلاَّ حَيَاتُنَا الدُّنْيَا وَمَا نَحْنُ بِمَبْعُوثِينَ

«Якщо б ти тільки бачив їх, коли їх зупинять перед Вогнем. Вони скажуть: «О, якщо б нас повернули назад! Ми не вважали б брехнею знамення нашого Господа і стали б віруючими!». О ні! Їм відкрилось те, що вони приховували раніше. Якщо б їх повернули назад, то вони неодмінно повернулись би для того, що їм було заборонено. Воістину, вони — брехуни. Вони говорять: «Є тільки наше мирське життя, і ми не будемо воскрешені»(6:27,28).

Невіруючі ,такі як капіталісти, які відокремили релігію від життя, або не визнають її, сьогодні говорять: «Є тільки наше мирське життя, і ми не будемо воскрешені». Потім вони захочуть повернутись у земне життя та увірувати у знамення свого Господа і стати одними із мусульман. Проте Всевишній Аллах, Який знає про усіляку річ, сказав, що вони є брехунами і що вони неодмінно повернуться до забороненого.

Всевишній Аллах сказав:

إِنَّ هَـذَا الْقُرْآنَ يِهْدِي لِلَّتِي هِيَ أَقْوَمُ

«Воістину, цей Коран вказує на самий правильний шлях» (17:2).

Коран вказує на правильний шлях. Той, хто буде триматись за нього, буде на вірному шляху. Хто залишить його, того Аллах введе в оману. Коран — міцне гілля Аллаха, мудре нагадування та прямий шлях. Ніякі людські забаганки не зможуть змінити його і ніякі язики не зможуть викривити його. Вчені ніколи не втомляться читати його. Коран ніколи не обвішає , як би часто не повторювали його. Чудеса його невичерпні. Хто говорить на основі нього, той говорить істину, хто вчиняє згідно з ним, той набуде успіху, хто править ним, править справедливо, а хто закликає до нього, той наставляє на істинний шлях. За допомогою Корану людина розрізняє худа (вірний шлях) та далял (оману).

Аллах шляхом повідомлення Своїх повелінь створив для Своїх рабів умови слідування вірному шляху та потребував від них збереження цих, втілюючи ї у життя. Із числа цих умов — правитель, який править згідно тому, що ниспослав Аллах, держава Халіфат, чисте ісламське суспільство, справедливий суд, правдивий друг і т.д. Усе це допомагає людині залишатись на вірному шляху, з дозволу Аллаха.

Спеціально для радіо Центрального інформаційного Хізб ут-Тахрір
Абу Мухаммад (Халіфа Мухаммад), Йорданія
24 Джумада аль-уля 1438 р.х.
21.02.2017 р.

Головне меню