Рішення основної проблеми людини 40 ч.

Світогляд
Друкарня

Звідки з’явилась людина?

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِن سُلَالَةٍ مِّن طِينٍ

«Воістину, Ми створили людину із есенції глини» (23:12).

Що на нього очікує?

ثُمَّ إِنَّكُمْ بَعْدَ ذَلِكَ لَمَيِّتُونَ* ثُمَّ إِنَّكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ تُبْعَثُونَ

«Після цього ви неодмінно помрете. А потім, у День воскресіння, ви неодмінно будете воскрешенні» (23:15, 16).

Для чого вона була створена?

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

«Я створив джинів та людей лише для того, щоб вони поклонялись Мені» (51:56).

Який результат усього цього?

فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُم مِّنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَى * وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكاً

«Якщо ж до вас явиться від Мене вірне керівництво, то всілякий, хто послідує Моєму вірному керівництву, не виявиться заблудшим та нещасним . А хто відвернеться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя» (20:123–124).

Звідки з’явилась людина? Що на неї очікує? Для чого вона була створена? надання повної думки про людину, життя та Всесвіт буде рішенням цієї основної проблеми людини. Коли ж знайде своє рішення основна проблема, тоді вирішиться і решта інших.

Основні та другорядні проблеми людини Частина 40

Цей світ не придатний бути головною турботою та метою життя людини. Істинна мета полягає у знаходженні правильного рішення основної проблеми людини , а це— прагнення до наступного життя.
Посланець Аллаха ﷺ сказав:

مَنْ كَانَتِ الدُّنْيَا نِيَّتَهُ فَرَّقَ اللهُ عَليْهِ أَمْرَهُ و جَعَلَ فَقْرَهُ بَيْنَ عَيْنَيْهِ وَ لَمْ يَأْتِهِ مِنْ الدُّنْيَا إِلَّا مَا كُتِبَ لَهُ وَ مَنْ كَانَتْ الْآخِرَةُ نِيَّتَهُ جَمَعَ اللهُ أَمْرَهُ وَ جَعَلَ غِنَاهُ فِي قَلْبِهِ وَ أَتَتْهُ الدُّنْيَا وَ هِيَ رَاغِمَةٌ

«Той, чиїм основним наміром є цей світ, того справи Аллах розділить та помістить його зубожіння прямо між його очей, і він не отримає із мирського нічого, окрім того, що приписано йому. А той, чиїм наміром буде світ інший, того справи Аллах збере докупи та помістить його багатство у його серце, і прийде до нього світ цей сам проти своєї волі».

Нам варто стерегтися цього світу з усіма його спокусами, особливо — жінок. Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إنَّ الدُّنْيَا حُلْوَةٌ خَضِرَةٌ وإنَّ اللهَ مُسْتَخْلِفُكُمْ فِيهَا فَنَاظِرٌ مَا تَعْمَلُونَ فَاتَّقُوا الدُّنْيَا وَاتَّقُوا النِّسَاء

«Воістину, світ цей солодкий та зелений, і, воістину, Аллах зробив вас Своїми наступниками у ньому, щоб подивитись, як ви будете вчиняти . Стережіться ж цього світу та стережіться жінок».

Всевишній Аллах порівняв це життя з водою, які Він ниспосилає з неба і завдяки якій змішуються земні рослини , які ідуть у їжу людям та тваринам. І коли земля розквітає, покарання Аллаха спіткає її вночі або удень, і стає земля пожатою. Аллах привів цю притчу для людей міркуючих, які зв’язують реальність з попередньою інформацією та бачать, що життя на землі постійно оновлюється і що усе воно подібне єдиному життю, яке було створене , потім воно розвивається, старіє та помирає. Всевишній Аллах сказав:

إِنَّمَا مَثَلُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا كَمَاء أَنزَلْنَاهُ مِنَ السَّمَاء فَاخْتَلَطَ بِهِ نَبَاتُ الأَرْضِ مِمَّا يَأْكُلُ النَّاسُ وَالأَنْعَامُ حَتَّىَ إِذَا أَخَذَتِ الأَرْضُ زُخْرُفَهَا وَازَّيَّنَتْ وَظَنَّ أَهْلُهَا أَنَّهُمْ قَادِرُونَ عَلَيْهَآ أَتَاهَا أَمْرُنَا لَيْلاً أَوْ نَهَارًا فَجَعَلْنَاهَا حَصِيدًا كَأَن لَّمْ تَغْنَ بِالأَمْسِ كَذَلِكَ نُفَصِّلُ الآيَاتِ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

«Мирське життя подібно воді, які Ми ниспосилаємо з неба і завдяки якій (або з якою) змішуються земні рослини , що ідуть у їжу людям та тваринам. Коли ж земля вкривається убранством та прикрашається, а її жителі вважають, що вони владні над нею, Наше повеління наздоганяє її вночі або удень . Ми перетворюємо її устерню , ніби іще учора вона не рясніла. Так Ми роз’яснюємо знамення для людей міркуючих» (10:24).

Через помилковий погляд на життя у людини виникають душевні розлади, які позбавляють її спокою. У результаті цього її справи розсіюються , вона не може зібрати їх, вони вислизають від неї одна за іншою. Більшу частину часу людина проводить у спробі зібрати свої справи, що вирішити їх . Але як вона досягне цього, якщо Аллах розділив її справи через те, що людина зробила цей світ своєю метою та основною турботою?

Скільки б людина не отримала майна та насолод, вона продовжить вважати себе бідною та нещасною. Це відбувається через те, що вона віддала перевагу цьому життю, і Аллах помістив перед її очима зубожіння.

Скільки б людина не прагнула до благ цього світу , вона ніколи не отримає понад того, що предписав їй Аллах. Якщо вона скерує усю свою увагу на пошук та накопичення насолод цього світу, то накликає на себе загибель та гнів Всевишнього.

Сьогодні від капіталістичної ідеології виходить величезна шкода, адже вона відхилила людей від правильного рішення ними своє основної проблеми у житті. Цей світ з його насолодами вона перетворює в основну турботу людей. Ця ідеологія перетворила наш світ на арену битв та ворожнечі, зіпсувала людей та стосунки між ними. Відношення людей стали будуватись суто на користі. Значущість людини стала визначатись її матеріальним станом: якщо вона багата, то вважається , що вона успішна та важлива, а якщо володіє небагато чим, то нічого особливо в ній немає. Проста людина стала товаром капіталістів, які стали правити над людьми та розподіляти їх уділ. Ця ідеологія послужила причиною для виникнення душевних захворювань, про які людство не знало раніше, вона позбавила суспільство усіляких людських якостей та гідностей. Аллах вшанував людину тим, що зробив її Своїм рабом. Поте капіталістична система принизила людину тим, що перетворила її у божество, яке править тим, що навіяв йому Шайтан.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абу Мухаммад (Халіфа Мухаммад), Йорданія
9 Джумада ас-сані 1438 р.х.
08.03.2017 р.

Головне меню