Семінар на тему «Етнічна чистка мусульман-уйгурів»

Огляд новин «Ар-Рая»
Друкарня

Хізб ут-Тахрір Нідерланди

На захист уйгурів Східного Туркестану у неділю 03.02.2019 Хізб ут-Тахрір у Нідерландах організував семінар на тему «Етнічна чистка мусульман-уйгурів». Китайський режим веде безпрецедентну зачистку у Східному Туркестані , піддаючи уйгурів тортурам, не розрізняючи між чоловікам та жінками , дорослими та дітьми. Звірства китайської влади проти уйгурів нагадують злочини Сербії проти мусульман Боснії та Герцеговини, а також злочини М’янми проти мусульман-рохінджа. Семінар був закликаний висвітлити тяжкі страждання уйгурів під владою китайського режиму на тлі глобального замовчування у ЗМІ, що спонукає китайську владу безперешкодно коїти свої злочини.

Семінар був відкритий читанням Корану. Потім з промовою витупив громадський активіст та письменник уйгурського походження Абдульгані Сабіт, який спочатку розповів про Східний Туркестан, його місце знаходження та важливість для Китаю. Він підкреслив, що Східний Туркестан займає одну шосту частину території Китаю, а його населення складає майже 13 млн. людей. Потім він розповів про страждання уйгурів і про те, як китайська влада примушує їх їсти свинину, пити алкоголь та порушувати пост у місяць Рамадан, а також тримають їх у таборах та застосовують різноманітного роду тортури. На завершення своєї промови Абдульгані сказав: «Ми — мусульмани, і ми — частина Ісламської Умми. Те, що відбувається у Східному Туркестані схоже на те, що відбувається у Палестині, Сирії та інших ісламських землях. Ми — єдина Умма, і мусульмани повинні стояти разом зі своїми братами уйгурами».

Потім слово взяв Мухаммад Ясін, який нагадав присутнім про обов’язок надавати допомогу своїм братам у Східному Туркестані. Він також нагадав, що віруючі подібні єдиному тілу: якщо один із органів болить , то усе тіло відгукується на це безсонням та гарячкою, що мусульманин мусульманину — брат, він не утискає його і не залишає без допомоги. Він також заявив, що мовчанка у відношенні того, що відбувається у Східному Туркестані є злочином проти мусульман.

Заключне слово сказав д-р Окай Пала, інформаційний представник Хізб ут-Тахрір у Нідерландах, який детально розповів про страждання уйгурів та злочинах китайської влади, яка забороняє говорити уйгурам на їх рідній мові навіть у своїх домах. Він розповів про те, як влада Китаю підселила більше мільйону своїх шпигунів у дома уйгурів для стеження за ними, і якщо вони почують хоч одне слово, пов’язане з Ісламом, то співробітники служби безпеки тут же схоплять хазяїв цих домів і візьмуть їх під варту, не звертаючи уваги на дітей, які залишаться у домі.

Д-р Пала зазначив, що так званих «мусульманських правителів» не хвилює те, що відбувається у Східному Туркестані , а їх відносини з Китаєм як і раніше міцніють, незважаючи на його злочини проти мусульман. Він підкреслив, що ці правителі можуть багато що зробити, щоб зупинити гніт з боку китайської влади, наприклад, розірвати економічні відносин, оскільки обсяг їх закупок у Китаю нараховується мільярдами. На завершення своєї промови Окай Пала заявив, що проблеми уйгурів та інших мусульманських народів зникнуть, як тільки Умму очолить справедливий халіф.


Огляд новин «Ар-Рая»
13.02.2019

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню