Кремль використовує Іслам у своїх інтересах

Огляд новин «Ар-Рая»
Друкарня

Іслам є другою по величині релігією у Російській Федерації після православ’я. Мусульман у цій країні нараховується біля 25 мільйонів людей. Очікується, що до 2020 року мусульмани будуть складати п’яту частину населення Росії, а на протязі наступних 15 років ця цифра зросте до 30%.

На думку протоієрея Руської православної церкви Дмитра Смірнова, до 2050 року у країні не залишиться руських. Сьогодні більшість російських мусульман живе у Дагестані та Чечні.

Сторіччями мусульмани жили під владою руських, періодично наражаючись на гоніння, особливо у XVI сторіччі. З початку XIX сторіччя мусульмани почали становити для Російської імперії особливу загрозу. Тому імператриця Катерина II прийняла політику відбору мусульманських священнослужителів, щоб забезпечити контроль та асиміляцію усіх мусульман у православній Росії, а також забезпечити контроль над усіма формами Ісламу, які, на думку російської верхівки, можуть дестабілізувати обстановку у країні.

Ці «відбірні» мусульмани поклялись Аллахом і Його Посланцем ﷺ, Біблією, Торою, Псалтирем і Кораном, що будуть вірні його величності царю. Така модель Ісламу була закріплена у сучасній Росії інституціонально як засіб використання релігії в інтересах правителів.

Періодичні війни Росії проти мусульман на Північному Кавказі та придушення чеченського прагнення до незалежності між 1994 та 2000 роками зміцнили в Росії стереотип про «ісламських екстремістів». переважною думкою уряду про мусульман стало те, що вони — потенційні ісламські фундаменталісти, а Іслам — транскордонна загроза, яка оточує Росію.

В останні декілька років Кремль широко використовує термін «традиційний Іслам» для розробки нової форми поміркованого Ісламу, лояльного владі. Президент Росії Володимир Путін заявив, що «традиційний Іслам» є невід’ємною частиною духовного життя Росії. Усе, що не підпадає під «традиційний Іслам», у Росії сприймається як фундаменталізм і радикалізм, які вважаються прямою загрозою для Кремля. Будь-який російський суд може об’явити будь-який матеріал — книгу, прокламацію, пісню, гасло, відео, веб-сайт, веб-сторінку, які суперечать «традиційному Ісламу», — екстремістським, а потім уповноважити міністерство юстиції включити цей матеріал у федеральний список екстремістських матеріалів.

На думку Кремля, основним чинником радикалізації російських мусульман є закордонні мусульмани. Насправді, це усього лише спроба «приручити» мусульман Росії і примусити їх слідувати «традиційному Ісламу». Таким чином Кремль використовує Іслам у своїх інтересах.

Кожна держава по-своєму інтерпретує Іслам. Росія вкрай ворожа до Ісламу через історичні, географічні, культурні причини і криваву історію. У неї є постійний страх перед поверненням Ісламу. Це примусило втрутитись у Сирію, вважаючи, що її активні рухи запобігатимуть поверненню Ісламу до влади. У цьому вона заручилась підтримкою своєї Церкви і переконала у цьому руський народ. Прагнення нав’язати «традиційний Іслам» примусило Росію внести Хізб ут-Тахрір у список заборонених організацій, звинувачуючи його в «екстремізмі» і «тероризмі», арештовуючи його членів і кидаючи їх у в’язниці на тривалі строки. Насправді ж, це лише страх перед встановленням Халіфату і поверненням Ісламу на арену глобальної боротьби цивілізацій.

Із журналу «Аль-Вай» №394.


Огляд новин «Ар-Рая»
18.09.2019

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню