Фінансові угоди на біржі Туреччини не підуть на користь турецькій економіці

Огляд новин «Ар-Рая»
Друкарня

Російський мільярдер Михайло Фрідман,скориставшись різким ростом курсу ліри і світового ринку акцій, продав акції оператора сотового зв’язку Туреччини. Про це пишеться на сайті «Alarabiya» от 11.11.2020.

У понеділок Фрідман продав 5% акцій «Turkcell» за 205 мільйонів доларів через механізм прискорення пролажу акцій, оскільки попит перевищив пропозицію. Над цією угодою працювали банки «CreditSuisse» і «GoldmanSachs» у якості спільних глобальних координаторів і провідних менеджерів по угоді.

Емре Кемаль Мімароглу, голова відділу інвестиційно-банківських послуг турецького філіалу «CreditSuisse», сказав, що угода підтримає турецькі ринки капіталу за рахунок приваблення закордонних засобів в акції, одночасно підвищуючи попит на місцеву валюту.

Мімароглу також зазначив: «Ми ведемо активний діалог з іншими турецькими компаніями, які можуть розглянути аналогічні угоди з метою збільшення акцій, які котуються на фондовій біржі у вільному міжнародному обігу».

«Ар-Рая»: фінансові угоди на турецькій біржі не принесуть користі економіці Туреччини. Вони більше схожі на азартні ігри. Величезний розпродаж акцій компаній, діючих на фондовій біржі в Туреччині, приносить користь не стільки турецькій економіці, скільки іноземних інвесторам. Це навіть наражає турецьку економіку на великі ризики, оскільки дозволить деяким маніпулювати вартістю турецьких акцій на фінансових ринках, щоб вдовольнити амбіції цих інвесторів. Економіка Туреччини стане більш залежною від них. Подібні продажі збільшують розрив між реальною вартістю активів компаній та їх цифровою вартістю на фінансових ринках. Отож, віртуальний ринок роздувається за рахунок послаблення реального ринку.

Єдине рішення економічної дилеми у Туреччині та інших країнах мусульман — повернутись до ісламської економіки, яка забороняє лихварство, забороняє паразитичні фінансові ринки і забороняє іноземні інвестиції в ісламських землях.

 

Огляд новин Газета «Ар-Рая»
18.11.2020

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню