За допомогою Аллаха і око зламає шило

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

ЗМІ не облишають передавати політичні події, аналізуючи їх, а інколи вони займаються їх розкачуванням. У той же час Умма відчуває темряву свого майбутнього перед тиранічним правлінням.

Усе це примушує багатьох мусульман стежити за тим, що відбувається у світі. Тим не менш, вона не можуть розрізняти між правдою та обманом, приймаючи усе корисне та шкідливе. Ідеї та просвіта колоніального Заходу не перестають переслідувати мусульман. У їх оточення проникають омана та вигадки. Серед них поширюється спокуса та ілюзії так, що багато мусульман піддають політичні факти дискусіям, виражаючи свої думки. Кожна новина, яку вони чують і бачать, зустрічає прибічників та супротивників. У кожній міжнародній позиції деякі бачать користь, а інші — загибель.

Говорячи про ООН, очікуючи рішення та порятунку від цієї організації, багато хто з мусульман впадають в оману — як нібито ця організація прагне зберегти мир та безпеку і не хоче, щоб наші країни занурювались у кризи та зло. Вони ігнорують істину, яку Аллах повідомив у свої Книзі, яка не підлягає обговоренню та вираженню думок. Всевишній Аллах говорить:

مَا يَوَدُّ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ وَلَا الْمُشْرِكِينَ أَنْ يُنَزَّلَ عَلَيْكُمْ مِنْ خَيْرٍ مِنْ رَبِّكُمْ

«Невіруючі люди Писання та многобожники не хочуть, щоб вам ниспосилалось благо від вашого Господа» (2:105).

Говорячи про режим Асада та силі країн, які його підтримують, деякі мусульмани роблять висновок, що народ Шаму не зможе протистояти усьому світу і не отримає перемогу над такою кількістю ворогів. Вони нехтують істиною, яку Аллах повідомив у Корані і відносно якої не допускаються дебати. Всемогутній Аллах говорить:

قُلْ لِلَّذِينَ كَفَرُوا سَتُغْلَبُونَ وَتُحْشَرُونَ إِلَى جَهَنَّمَ وَبِئْسَ الْمِهَادُ

«Скажи тим, які увірували: «Ви будете переможені та зібрані у Пеклі. Яким же поганим є це ложе!» (3:12).

Враховуючи різницю матеріальної сили між слабкими мусульманами та тиранічними урядами, повторюються слова відчаю. Як же око буде протистояти шилу?! Як легка зброя буде протистояти танкам, літакам, ракетам та бойовим кораблям?! Мусульмани забувають істину, вказану у Корані:

وَلَا يَحْسَبَنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا سَبَقُوا إِنَّهُمْ لَا يُعْجِزُونَ

«Нехай не думають невіруючі, що вони випередять інших. Воістину, їм не втекти» (8:59).

Чуються крики лиха та звернення до «демократичних» та «вільних» країн, як вони називають себе і як їх називають міжнародні організації, які наводнюють наш постраждалі від криз країни. Всевишній Аллах застерігає нас:

إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ لِيَصُدُّوا عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ فَسَيُنْفِقُونَهَا ثُمَّ تَكُونُ عَلَيْهِمْ حَسْرَةً ثُمَّ يُغْلَبُونَ وَالَّذِينَ كَفَرُوا إِلَى جَهَنَّمَ يُحْشَرُونَ ، لِيَمِيزَ اللَّهُ الْخَبِيثَ مِنَ الطَّيِّبِ وَيَجْعَلَ الْخَبِيثَ بَعْضَهُ عَلَى بَعْضٍ فَيَرْكُمَهُ جَمِيعاً فَيَجْعَلَهُ فِي جَهَنَّمَ أُولَئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ

«Воістину, невіруючі витрачають своє майно для того, щоб збити інших зі шляху Аллаха. Вони будуть витрачати його, а потім будуть жалкувати про це, а услід за тим вони будуть повержені. Невіруючі будуть зібрані у Пеклі, щоб Аллах відокремив погану людину від доброї, кинув поганих один на одного, зібрав їх усіх разом та помістив у Пеклі. Вони будуть тими, хто зазнав збитку» (8:36,37).

Почувши звістку про перемир’я або про угоду по деескалації, багато хто радіє припиненню кровопролиття або зменшенню руйнувань, вважаючи, що перемир’я є добром та милосердям. Якщо б вони звернулись до Корану, то обов’язково знайшли б істину:

كَيْفَ وَإِنْ يَظْهَرُوا عَلَيْكُمْ لَا يَرْقُبُوا فِيكُمْ إِلّاً وَلَا ذِمَّةً يُرْضُونَكُمْ بِأَفْوَاهِهِمْ وَتَأْبَى قُلُوبُهُمْ وَأَكْثَرُهُمْ فَاسِقُونَ

«Яка там (яка угода може бути з многобожниками)? Якщо вони здолають вас, то не почнуть дотримуватись перед вами ані родинних, ані договірних зобов’язань. На словах вони спробують догодити вам, але у серцях вони відчувають до вас відразу, адже більшість їх є нечестивцями» (9:8).

Політичне розуміння будь-яких новин та взаємодія з будь-якою подією, щоб бути правильним, повинно ґрунтуватись на принципах та константах, а не на ілюзіях та омані, які уводять від правильності. Ця омана досягається шляхом скоєння дій та запровадження ідей, які віддаляють від правди. Наприклад, від правди про те, що Умма набуде сили та могутності лише за допомогою створення своєї державності, побудованої виключно на ісламській основі (акиді), і це є фактом. Але для того, щоб віддалити мусульман від цього факту, запроваджується ідея «побудуйте ісламську державу у своїх серцях, і вона встановиться на вашій землі». Так мусульмани починають займатись проповідями, наставляннями, збільшенням кількості хафізів Корану та індивідуальним саморозвитком.

Наприклад, фактом є те, що мусульманські правителі слідують міжнародній системі, яка усіма своїми символами, законами та арміями заснована на принципі усунення влади Аллаха і відокремлення релігії від життя, є фактом. Але, щоб відволікти мусульман від цього факту, вони привели брехливих правителів, що позиціонують себе захисниками інтересів Умми, а ЗМІ завжди готові закарбувати їх при вході у мечеть, при зустрічі з дітьми-біженцями або при читанні Корану, прикриваючи їх злочини та порушення законів Аллаха.

Таким чином, запроваджується омана, що відволікти людей від пізнання правди.

Тому, щоб досягти правди, необхідно завжди враховувати спроби введення в оману, міцно дотримуватись принципів, володіти глибоким мисленням та щирим серцем.

Однією із найбільш серйозних небезпек, до якої призводить відсутність принципів, є нехтування фактами історії.

Історія гласить: коли у мусульман була держава, вони знаходились у неприступній для ворогів фортеці. Можливість набути успіху наступних поколінь цієї общини полягає лише у тому, у чому раніше набули успіху перші покоління.

Історія також говорить: мусульмани не перевершували своїх ворогів чисельністю, але перемога завжди досягалась вірою в Аллаха, як шейх Абу ан-Наср аль-Бухарі аль-Кілябазі сказав Алп-Арслану: «О синок, ти б’єшся за релігію, якій Аллах обіцяв перемогу, так ступай же з благословенням Аллаха».

Історія гласить: невірний народ один — він не дотримується ані обіцянок, ані угод. І те, що сталося між Тамерланом та суддею Ібн Муфліхом — чудовий тому приклад.

Хто не вилучає уроки із історичних фактів, той не врятується від загибелі у справжній час або у майбутньому.

Як сказав шейх Такиюддін ан-Набхані (нехай помилує його Аллах) у своїй книзі «Мислення»: «Історичні факти — це найцінніше, що має людина, і вищий ступінь думок».

Всевишній Аллах нагадує нам історичні факти так само, як нагадував їх сподвижникам та віруючим:

وَاذْكُرُوا إِذْ أَنْتُمْ قَلِيلٌ مُسْتَضْعَفُونَ فِي الْأَرْضِ تَخَافُونَ أَنْ يَتَخَطَّفَكُمُ النَّاسُ فَآوَاكُمْ وَأَيَّدَكُمْ بِنَصْرِهِ وَرَزَقَكُمْ مِنَ الطَّيِّبَاتِ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

«Пам’ятайте, що ви були нечисленні та вважались слабкими на землі.  Ви побоювались, що люди схоплять вас, але Він дав вам притулок, підкріпив вас Своєю допомогою та наділив благами, щоб ви були вдячними» (8:26).

Тому ми стверджуємо, що за допомогою Аллаха і око зламає шило.

 

Газета «Ар-Рая»
Ахмад Хадж Мухаммад
22 Сафара 1440 р.х.
31.10.2018

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню