Судансько-американський діалог і візит Сартра — що можна прочитати між строк

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У середу 20.02.2019 делегація США на чолі з спецпомічником американського президента Сірілом Сартром у супроводі  директора африканського відділення Департаменту нацбезпеки звершила свій візит у Хартум.

Під час візиту делегація зустрілась з міністром закордонних справ Судану Мухаммадом Дардірі і зі спецпомічником президента Судану Фейсалом Хасан Ібрагімом. Сторони обговорили формат подальших переговорів між двома державами з метою виключення Судану із списку держав-пособників тероризму. Варто відзначити, що Судан знаходиться у цьому списку з 1993 р. через звинувачення у приховуванні терористів. Цей візит, як і минулі до нього, представляє собою новий етап переговорів між двома державами. Проте чому візит відбувся саме у цей час? Перш ніж дати відповідь, необхідно для початку утвердити деякі істини:

1. Невірний Захід на чолі з Америкою давно розробив план по повному відокремленню Ісламу від життя Ісламської Умми під гаслом «тероризму», про що майже у відкриту заявив американський президент Дональд Трамп: «Ми зміцнимо наші минулі альянси і сформуємо нові. Ми об’єднаємо увесь цивілізований світ проти радикального ісламського тероризму і зітремо його з обличчя землі».

2. Коли західні політики згадують термін «тероризм», то тим самим мають на увазі Іслам як систему і образ життя, що суперечать  західній цивілізації, тому що вони не розділяють між Ісламом і тероризмом, іменуючи першого другим.

3. Правлячі режими в ісламських землях усі без винятку пов’язані з Заходом і діють згідно його директивам, у т.ч. — і суданський режим, лояльний Америці, що є інструментом Америки у Судані. Про що кращим чином свідчить заява колишнього міністра закордонних справ Судану Ібрагіма Гандура: «Відокремлення півдня Судану в основі було змовою, з якою ми погодились».

Опираючись на ці істини, дивлячись на них виключно з точки зору Ісламу, ми заявляємо, що переговори про пошук рішення між Америкою і Суданом почались давно у планах реалізації ідеї нормалізації відносин з Вашингтоном, тобто, нарешті, збувається мрія суданського уряду, у зв’язку з чим Умар аль-Башир заявив: «Америка давно вже обіцяла, що зніме санкції з Судану, тому що переговори про це почались іще до 2000 р.». З того часу обговорення даного питання пройшло багато етапів, особливо у 2016 р., коли була підписана угода з урядом Обами по низці конкретних зобов’язань, які суданський уряд повинен виконати, що вдовольнити Америку, і та у відповідь зняла б з Судану економічні санкції, накладені у 1997 р. Зобов’язання ці — наступні:

1. Співпраця у боротьбі проти тероризму.

2. Налагодження миру між Суданом і Південним Суданом.

3. Полегшення процедури постачання гуманітарної допомоги у сільськогосподарські регіони.

4. Питання боротьби з угандійською «Господнею армією опору».

Уряду Судану не вдавалось виконати ці умови аж до жовтня 2017 р., після чого були зняті економічні санкції, хоча разом з тим Судан залишився і надалі у списках держав-пособників тероризму. 16 листопада того ж року, тобто усього лише через 40 днів після скасування економічних санкцій, заступник держсекретаря США Джон Салліван відвідав Судан, відкривши переговори відносно присутності Судану у списках держав-пособників тероризму, додавши до них тему свободи віросповідання як обов’язковий до розгляду пункт.

Можливо, слова аль-Башира про закон загальної системи, який, як він говорить, суперечить Ісламському Шаріату на 180 градусів, пов’язаний з цим питанням. У зв’язку з цим етапом викликає побоювання заява одного із джерел, близького до Державному департаменту США: «На цей раз Вашингтон бажає від Хартума дотримання міжнародного закону у цьому питанні, щоб той зробив більш поміркованими свої репресивні і жорсткі закони». Цим самим представники США мають на увазі, що Хартум повинен не просто піти врозріз зі своїми законами, але й змінити їх. Наступні дії суданського уряду лише підтверджують його бажання виконати вимоги США, через що ми робимо наступні висновки:

23.05.2017 міністерство юстиції Судану оповістило відповідального за свободу релігії і віросповідання при Державному департаменті США про змінення суданським урядом статей кримінального кодексу згідно з міжнародними конвенціями.

Міністерство юстиції Судану у квітні минулого року ратифікувало (визнало) Конвенцію по припиненню усіх форм дискримінації жінок (CEDAW) і Конвенцію проти тортур.

31.01.2019 у Хартумі був проведений семінар, на якому голова Комітету по свободам релігії і віросповідання при парламенті Судану заявив: «... Волаюча стаття про дрес-код вимагає змінення, тому що виставляє Судан порушником прав людини. Відповідні рекомендації про це будуть надані на розгляд Конституційного комітету для внесення поправок у закон».

У Америки є двосторонній проект. Перша його сторона полягає у нав’язуванні світськості Судану відвертим чином за допомогою змінення конституції так, щоб у неї не залишилось навіть ісламського окрасу. Заступник голови комітету по реформам при парламенті заявив: «Постійна конституція, про яку говорять результати національного діалогу, буде вільна від релігійних протиріч, усе одно, будь то ісламських або яких-небудь інших». Друга сторона проекту полягає у припиненні ідентифікації Судану по расовій чи етнічній ознаці, у межах проекту т.з. «кривавих кордонів», як сказав Бернард Льюіс, відносно чого президент Судану Умар аль-Башир, будучи з візитом у Москві, також заявив: «У нас є дані, що Америка прагне розколоти Судан на п’ять держав».

Візит Сартра у Судан був здійснений у межах виконання американського проекту по знищенню Ісламу у Судані, по видаленню усіх його законів, щоб майбутня конституція Судану була повністю світська і не відрізнялась від західної. Сказав Всевишній:

وَدُّوا لَوْ تَكْفُرُونَ كَمَا كَفَرُوا فَتَكُونُونَ سَوَاءً

«Вони хочуть, щоб ви стали невіруючими, подібно ним, і щоб ви виявились рівні» (4:89).

Ну а що стосується збігу по часу візитів представників США з народними мітингами і протестами, вимагаючими скинення режиму, то самі ці протести загрожують інтересам і проектам Америки у Судані, через що Америка проігнорувала об’явлення аль-Баширом надзвичайного стану у країні 22.02.2019, тобто через 48 годин після відбування літака Сартра назад у Вашингтон. Ігнорування США цієї події підтверджується заявою самого Сартра: «Якщо уряд (Судану) проявить більше терпіння, то зможе знайти політичне рішення».

Цією дією Америка пнула м’яч у бік поля суданського уряду, надавши йому зелене світло на подальші репресії, щоб той виконав усе від себе залежне для придушення мітингів і взяло ситуацію у країні під контроль, підсиливши тиск спецслужб на народ у Судані, використавши для цього військову хунту і підтримку сусіднього уряду Єгипту. «Інформаційні джерела підтвердили надання економічної, інформаційної і розвідувальної допомоги від Абдуль-Фаттаха Сісі Умару аль-Баширу під наглядом об’єднаного комітету по розвідці і забезпеченню безпеки обох країн... Комітет проконсультував офіційний Хартум про заходи безпеки, які той повинен застосувати на адресу мітингуючих на відкритих  площах, вулицях та інших місцях» (alaraby.co.uk, 07.03.2019).

Переговори між Америкою і Суданом, зустрічі, візити, санкції — усе це етапи, необхідні для Америки у її політиці батога і пряника. Усі ці т.з. списки «держав-пособників тероризму» та економічні санкції є лише прикриттям злочинів і введенням в оману громадської думки, щоб уряд Умара аль-Башира, використовуючи обставини, які склалися, міг звалювати на Америку усі свої невдачі в очах простого народу, як, наприклад,, коли Умар аль-Башир, звертаючись до народу 13.11.2018, заявив: «Тим, хто просить допомоги в Америки і Заходу, ми говоримо, що опинитись під прикриттям Америки означає залишитись голим»!

Ворожнеча невірного Заходу проти Ісламу і мусульман ніколи не зміниться, скільки б делегацій той не відправляв до нас, про що сказав к Аллах Всевишній у Корані:

وَلَن تَرْضَىٰ عَنكَ الْيَهُودُ وَلَا النَّصَارَىٰ حَتَّىٰ تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ

«Іудеї і християни не будуть задоволені тобою, доки ти не станеш дотримуватись їх релігії» (2:120).

Дуже сумно, що мусульмани, як краща Умма, виведена для людей, знаходяться у такому плачевному положенні, ними правлять найнікчемніші люди, які бажають підлещуватись перед невірним Заходом. Тому ми повинні вжити дії для змінення поточної обстановки, виконати наказ Аллаха і повернути собі колишнє благородне життя, належне нам як Ісламській Уммі.

Сьогодні, по милості Аллаха, життя повертається у тіло Ісламської Умми, вона починає підніматись, бажаючи справжніх змін. Ми ж у свою чергу, повинні осяяти їй дорогу світлом Аллаха, щоб вона змогла знов стати світовим лідером, маючим свою державу Другого Праведного Халіфату за методом пророцтва, згідно обіцянці Аллаха і благій звістці Його Посланця ﷺ.

 

Газета «Ар-Рая»
Ахмад Ришад — Хартум
13 Раджаба 1440 р.х.
20.03.2019 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню