Чи повернулась епоха мандату знов?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

 

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив 06.05.2017 про укладення меморандуму відносно зон деескалації на території Сирії. Даний меморандум був укладений у ході останнього раунду переговорів в Астані та підписаний представниками Ірану, Росії та Туреччини 04.05.2017.

Згаданий меморандум був підписаний після четвертого раунду переговорів. Створення чотирьох зон деескалації у Сирії почнеться у першу ж годину суботи 06.05.2017, як про це заявив офіційний сайт міноборони Росії. Згідно меморандуму, чотири зони деескалації є тимчасовим заходом та зачеплять наступні регіони:

1. Провінція Ідліб та деякі райони, що примикають до неї.

2. Частина провінції Хама.

3. Частина провінції Дераа на півдні країни на додачу до провінції Кунейнтра.

4. Східна Гута.

Цей документ і те, що у ньому міститься, усі ці брехливі обіцянки та уявна небезпека, — усього лише іще один огидний, диявольський виверт . Сказав Всевишній:

يَعِدُهُمْ وَيُمَنِّيهِمْ وَمَا يَعِدُهُمُ الشَّيْطَانُ إِلَّا غُرُورًا

«Він дає їм обіцянки та збуджує них надії. Але диявол не обіцяє їм нічого, окрім спокуси» (4:120).

Можливо, найбільш небезпечна частина цього документу полягає у тому, що згідно йому деякі повстанські угрупування повинні будуть зайняти сторону сирійського тирана у боротьбі проти революції Шаму та його народу, тому що у документі міститься умова щодо припинення вогню між урядом Сирійської арабської республіки та озброєними повстанськими угрупуванням, які підпишуться під цією угодою. Згідно цієї умови, на територіях сторін-підписантів заморожуються усі бойові дії, включаючи використання будь-якого виду озброєння, у т.ч. — і повітряні удари. Будуть вжиті усі необхідні заходи для забезпечення цього процесу . Також підписанти погоджуються вжити усіх необхідних заходів для боротьби з організаціями «ІДІЛ», «Джабхат ан-Нусра» та іншими приватними особами, організаціями, угрупуваннями та утвореннями екстремістського характеру, пов’язаними з «Аль-Каїдою», «ІДІЛ» та іншими «терористичними» організаціями, згаданими міжнародною Радою Безпеки ООН, як всередині зон деескалації, так і за їх межами. Таким чином, слідування даному документу означає послаблення боротьби проти сирійського тирана та підсилення боротьби проти повстанських угрупувань та інших,хто відмовиться підписатись під планами Заходу, означає послаблення боротьби всередині територій , підконтрольних сирійському тирану, та підсилення боротьби всередині звільнених від нього територій під приводом боротьби з терористичними організаціями.

І тому угрупування , які публічно підпишуться під цим документом заради послаблення напруженості, по суті примкнуть до тих, хто б’ється проти революції Шаму, зайнявши їх сторону. Можливо, нещодавні бої між деякими угрупуваннями у Східній Гуті, що розгорнулись перед початком четвертого раунду переговорів в Астані, показують нам картину майбутнього, яке очікує усю Сирію, якщо ми не зупинимо це раніше. Внаслідок нещодавніх перестрілок між угрупуваннями у тому районі загинуло сотні їх членів з обох сторін, а також були вбиті та поранені десятки громадянських осіб. Ми побачили, як деякі угрупування там подавляли будь-який голос, закликаючий до припинення цієї ганьби, , якій нема іншого пояснення, окрім як того, що це — слідування цими угрупуваннями наказам їх спонсорів, які у свою чергу є лише частиною спільної змови проти революції у Шамі... І це відбувалось тоді, коли сирійський тиран почав військову кампанію у районі Кабун, сусідньому зі Східною Гутою, бажаючи його захопити.

Ті, хто підписав цей документ, розуміють, що грають на почуттях людей, скориставшись їх основними потребами у безпеці, ліках, харчах та інших необхідних речах. Використовуючи ці важелі у суспільстві, вони намагаються виправдати своє бажання підписатись під вищевказаними угодами як необхідність. Парадоксально, але той, хто зруйнував школи, лікарні, хлібопекарні та ринки — і є той, з ким дані сторони бажають торгуватись та виставити його у виді благодійника для сирійців, доводячи його кращі наміри на їх адресу! Документ передбачає «забезпечення умов для надання медичної допомоги місцевому населенню та вдоволення основних потреб громадянських осіб», як і передбачає «вжити заходів по відновленню базової інфраструктури, починаючи з водопостачання та електромереж».

Парадоксально, що вбивця дітей, жінок та старих виступає у якості гаранту захисту їх життів, особливо після того, як ці держави , що підписали угоду, були викриті у ганебних зрадництвах та зрадах, а також у співпраці з сирійським тираном, затуливши очі на його злочини, від яких не врятувались ані люди, ані дерева, ані каміння. Минули, мабуть, лічені хвилини після вступу угоди у силу, як тут же режим Асада повів наступ у бік м. Латаміна та с. Залкіят у провінції Хама з метою захопити ці населені пункти. Якщо це про щось і говорить, то лише про те, що усі ці домовленості ведуться з метою зосередити сили на певних ділянках фронтів, підготувати на них наступ країни, захопити найважливіші райони країни, а також депортувати неугодне населення із інших районів під приводом евакуації. Ми бачимо, як депортація жителів району аль-Ваар у Хомсі не припинилась, незважаючи на підписання угоди та вступ його у силу, незважаючи на те, що сам документ передбачає «надання можливості усім біженцям та внутрішньо переміщеним особам повернутись назад безпечним та добровільним чином». Але куди їм повертатись? Немає сумніву, що їм не дозволять цього під приводом того, що режим не передбачає даного повернення. У протилежному випадку чому депортація жителів району аль-Ваар не припиняється? Якщо б вони були щирі у своїх намірах, то дозволили б усім біженцям повернутись у свої дома, не дивлячись на те, чи стосується угода лише внутрішньо переміщених осіб або ні.

Для забезпечення гарантії недопущення нещасних випадків та озброєних зіткнень між конфліктуючими сторонами і для того, щоб обмежити необхідні області та повести ефективну їх осаду , документ передбачає створення безпечних ліній впродовж кордонів зон деескалації, які включають контрольно-пропускні пункти, що забезпечують свободу пересування для неозброєних громадянських осіб, пропуск гуманітарних вантажів та сприяння економічній діяльності. Також передбачено створення центрів управління по забезпеченню реалізації плану по припиненню вогню. На додаток до усього, центри управління безпечними зонами повинні будуть підкріплюватись силами міжнародних військ, з чим усі учасники угоди виявились згодні.

Таким чином, райони Сирії , визначені під зони деескалації , зовсім нездатні вирішувати свої справи самостійним чином, будь то на рівні силових рішень або адміністративних , тому що сила їх населення перейшла до рук їх ворогів, а адміністративне управління — під їх початок. Це означає, що ми повертаємось до епохи мандатів, а тим часом невірний Захід закінчить з підготовкою остаточного рішення того, як покінчити з революцією та звести нанівець усі її жерти. А доти будуть тривати вбивства, будуть тривати страждання, будуть тривати погроми під приводом боротьби з терористичними організаціями. Звірства, які мали місце у Боснії та Герцеговині, зокрема — у Сребрениці, під опікою ООН — сили, що забезпечувала тоді безпеку мусульман, — були насправді не так у ж і давно, а саме — в 1995 р. Тоді Сребрениця стала свідком гірших злочинів, внаслідок яких загинули тисячі мусульман, які віддали до цього свою зброю під приводом припинення вогню. У ті дні ООН спостерігала на тим, що відбувалось, нерухомо. Ми бачимо, як той же сценарій розгортається і нині, тільки лише з новими формами угод та їх змістом.

Газета «Ар-Рая»
Автор: Ахмад Абд аль-Ваххаб
Голова інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір у Сирії
13 Шаъбана 1438 р.х.
10.05.2017 р.

 

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню