Сісі очищує виборче поле для себе

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

З наближенням президентських виборів в Єгипті, призначених на березень цього року, колишній прем’єр-міністр країни Ахмад Шафік виступив зі звинуваченнями з приводу зняття своєї кандидатури з виборів, скаржачись на погрози на свою адресу.

Мухаммад Анвар Садат, опозиціонер, племінник згинувшого колишнього президента Садата, який носив таке ж ім’я, заявив, що так само не збирається брати участь у виборах на пост президента, тому що клімат у країні неможна назвати придатним для проведення вільних виборів. Повідомляється, що колишній голова Генерального штабу Самій Анан був заарештований по звинуваченню у «підбурюванні» одразу ж після того, як офіційно виявив бажання конкурувати з Сісі на виборах. Також зняв свою кандидатуру Халід Алі. Одночасно свою кандидатуру на виборах виставив Саід Бадаві, заявивши про програму покращення медзабезпечення, щоб запропонувати себе, можливо, у якості заміни Хаміду Саббахі, що брав участь у попередніх виборах.

Сісі дійсно боїться існування реальних конкурентів на пост правителя Єгипту, особливо після усіх тих злочинів, які він скоїв проти народу. У такій обстановці будь-який реальний конкурент на виборах цілком може опиратись на почуття єгипетського народу і запропонувати йому розквитатися з Сісі, тобто розпалити почуття людей і зробити із Сісі цапа відбувало, особливо якщо у цього конкурента будуть реальні союзники в армії, вплив у країні та співчуття всередині військ. Шафік та Анан як раз-таки є такими людьми, через що Сісі не дозволив їм виставити себе суперником у боротьбі за президентське крісло.

Що ж стосується Халіда Алі, то він хоч і не становить із себе реального суперника для Сісі, тим не менш, він здатен об’єднати навколо себе революційно налаштовану молодь неісламістського характеру, через що Сісі ніколи не зможе повісити на нього ярлик терориста, а отож, не може дозволити йому конкурувати з собою, щоб той не переважив його врешті решт. Така атмосфера у країні повертає її назад в передреволюційний стан, який панував нещодавно у супроводі з гнівом населення. Це означає, що з Сісі конкурують вже не ісламісти, які впливали тоді на цю молодь, при тому, що серед них у більшій кількості присутні лідери «Братів-мусульман», які з причини свого «прагматизму» та недальновидного політичного погляду готові допомогти будь-якому сильному кандидату, який бореться з Сісі.

Після того, як інститути військової сфери та сфери безпеки уразила низка скинень лідерів одного за іншим, Сісі усвідомив, що наявність справжнього, сильного кандидата у президенти, який особливо користується підтримкою військових, є реальною загрозою для його життя, не говорячи вже про загрозу його влади та президентському кріслу. Тому ми бачили, що відбувається з кожним сильним, потенційним конкурентом Сісі, починаючи з Шафіка, який прибув із ОАЕ і одразу же заарештованого по прибутті у готель «Марріот» у Каїрі, а іще раніше — з трьома його заарештованими прибічниками та однопартійцями, і закінчуючи Ананом, що заявив про погрози на свою адресу як кандидата у президенти, після чого він був заарештований разом з десятками помічників його агітаційної кампанії, а на його радника взагалі було скоєно замах зі застосуванням холодної зброї.

Отож, якщо Анан, сильна особистість у списку кандидатур, наразився на таке грубе обходження, то що можна говорити про участь решти інших кандидатів? Навіть армійського офіцера за те, що він виставив свою кандидатуру, піддали військовому суду. Також і Халіду Алі тепер загрожує тюремне ув’язнення по звинуваченню з боку єгипетського суду, через що він одразу ж зняв свою кандидатуру на посаду президента. Обстановка у країні склалась така, що ніхто не може балотуватись у президенти, окрім тих, кому це дозволить сам режим, щоб цей кандидат просто зіграв відведену йому роль так, як від нього вимагається.

Сісі, чиє правління в Єгипті опирається на допомогу Америки, під час національної прес-конференції у п’ятницю 26.01.2018 виступив зі зверненням, сказавши: «Інститути держави знаходяться в агонії і не зможуть устояти. Тероризм як і колись становить загрозу Єгипту». Самого себе він описав «необхідним кандидатом», як його раніше описали деякі, коли він уперше балотувався на пост президента приблизно 4 роки назад. Це звернення не було адресовано народу Єгипту. Народу немає діла до нього та його військової машини, придатної лише нате, щоб утискати будь-який протестний голос.

Народ у Єгипті відверто втомився від нього і бажає падіння режиму. Тому звернення Сісі було скеровано до його хазяїв, на яких він опирається у своїй владі і до яких він схиляється у своєму правлінні, тому що захищає їх від ісламської загрози (від «тероризму»), б’ється з Ісламом замість них, говорить те. Що вони хочуть чути, і мовчить про те, про що вони умовчують. У своєму виступі він нібито говорить своїм хазяям у Білому домі, що він їм як і раніше необхідний, а тому вони повинні допомогти йому і нікому іншому, навіть минаючи інших американських агентів, тому що у нього більше влади, аніж у них, він більш ворожий Ісламу, аніж вони, більше бореться проти народу та ісламського заклику, а також тому, що йому краще решти усіх інших вдається стримувати передумови встановлення Халіфату в Єгипті. Таким чином, він рекламує себе своїм хазяям у Білому домі і скеровує до них своє звернення, бажаючи продемонструвати їм свою значущість — те, як у нього усе під контролем у країні і що він як і раніше здатен виконувати поставлені йому задачі, використовуючи силу.

Він демонструє Америці саме таку поведінку, яку вона від нього бажає, нехай навіть він сам по собі і не надійний, тим не менш, як раніше, так і зараз він прагне розчавити усіх американських агентів в Єгипті, можливо, тільки для того, щоб показати себе найважливішим її агентом і найсильнішим!!!

Чи зможе генералітет Сісі вірити йому після того, як він повів себе з Шафіком та Ананом? Журналіст Девід Хірст з цього приводу пише: «Те, як він вчинив з армією, ніколи більше не убезпечить його від перевороту». Після чого він додав у своїй статті, розташованій на сайті «Middleeasteye»: «Галас з Шафіком та Ананом викликала розкол в єгипетській армії, починаючи з кулуарів, закінчуючи від тіньових відносин до відкритих. Єгипетська армія — це держав всередині держави, вона представляє із себе велетенського спрута, чиї щупальця пролізли в усі сфери життя: в економіку та політику країни. І ось цей спрут розпався на частини в усіх на очах. Закінчились часи балансу сил, який сприяв перевороту у 2013 р. і обранню Сісі президентом через рік». Далі він пише: «Тепер вже не буде нікого, окрім Сісі у контролі за військовими спецслужбами, список його жертв буде зростати і зростати, включаючи імена генералів, які мали значущість у минулому. Фундаментальна опозиція із числа ісламістів та секуляристів на площі Тахрір була маргінальною та протистояла силі, яка була у руках двох генералів, яких скинув Сісі». Далі він пише: «Сісі повинен прочитати історію про п’ять родин — мафіозні банди, що керували колись Нью-Йорком, — щоб зрозуміти, щ його вчинок на адресу опозиційних сил всередині єгипетської армії не дасть йому безпечного життя навіть після його виходу на пенсію».

На завершення треба сказати, що ці вибори не дадуть нічого хорошого народу Єгипту. Таким шляхом режим ніколи не зміниться, а країна не вийде із лап Америки та її слуг. Навпаки, вибори призначені для зміцнення у влади агентів. Якщо і зміниться щось у затінку цих конфліктів, то жителі Єгипту усе одно повинні розуміти, що ці змінення не підуть їм на користь, доки вони відбуваються у межах зловонної демократії. Навіть якщо і прийдуть до влади ті, хто буде втілювати цю демократію краще, хоча такого ніколи не було і не буде, тому що їх одразу ж скинуть, як тільки-но вони спробують суперечити Америці та її волі.

У жителів Єгипту лише один вихід: надати трикратне розлучення цьому режиму так, щоб неможна було до нього більш повернутись, після чого обрати те, що знаходиться поза рамками, у які його увігнали, тобто обрати іншу систему, яка б реально покращила їх положення, повернула б їм їх велич та пошану: Праведний Халіфат за методом пророцтва, проект якого пропонує Хізб ут-Тахрір, який би втілював Іслам всередині ісламських земель і ніс би його усьому світу шляхом давату та джихаду. Це ісламське послання ми звертаємо до лідерів та офіцерів єгипетської армії, які самі переконались тепер у жорстокості режиму та його голів ( і раніше зв’язаних з Заходом та його проектами), які зовсім не заступаються за країну.А Захід усе кидає Єгипет із пазурів одного агента у пазурі іншого. Не схиляйтесь на бік Америки та обірвіть з нею усі зв’язки.

Замість цього налагодьте зв’язки з вашими братами, бажаючими блага вам та вашій Уммі — з вашими братами із Хізб ут-Тахрір. Надайте їм підтримку, надайте підтримку тому проекту, який вони несуть Уммі, і, можливо, Аллах дасть перемогу Ісламу вашими руками, принизить ворогів Ісламу та ваших ворогів, встановить за допомогою вас Ісламську державу Праведного Халіфату, якого так боїться увесь Захід! Якщо так буде, то Іслам піднесеться вашими руками, а Умма спрямується до вас, о армія Єгипту! Умма чекає, доки з’являться серед вас чоловіки, подібні Салахуддіну та Кутузу, які б надали допомогу релігії Аллаха та Його Посланця ﷺ і очистили б нашу країну від нечисті Заходу. Нехай Аллах зробить нас і вас, солдати Єгипту, тими, хто застане цю державу і стане її воїнством! Амінь!

يَاأَيُّهَاالَّذِينَآمَنُوااسْتَجِيبُوالِلَّـهِوَلِلرَّسُولِإِذَادَعَاكُمْلِمَايُحْيِيكُمْ ۖوَاعْلَمُواأَنَّاللَّهَيَحُولُبَيْنَالْمَرْءِوَقَلْبِهِوَأَنَّهُإِلَيْهِتُحْشَرُونَ

«О ті, які увірували! Відповідайте Аллаху та Посланцю, коли він закликає вас до того, що дарує вам життя. Знайте, що Аллах — між людиною та її серцем (може завадити людині добитися того, що вона бажає), і що ви будете зібрані до Нього» (8:24).

Газета «Ар-Рая»
Устаз Абдуллах Абдар-Рахман
Член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Єгипті
14 Джумада аль-уля 1439 р.х.
31.01.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню