Революція Шама та умови її успіху

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

На жаль, досі є ті, хто стверджує, що революція, що виникла проти тирану Шаму, переслідувала лише одну мету — зміну режиму, адже саме тирани при владі є головною причиною несправедливості та лихого положення мусульман у країні.

Дане ствердження насправді використовується, щоб приховати істинну причину того, що сталося, а саме — революція піднялась проти втілюваної системи та капіталістичного порядку у країні. Саме капіталізм став основною причиною страждань народів мусульманського світу, тому при зміні однієї лише фігури тирана проблеми не вирішаться. Сказав Всевишній Аллах:

وَمَنۡ أَعۡرَضَ عَن ذِكۡرِي فَإِنَّ لَهُۥ مَعِيشَةٗ ضَنكٗا وَنَحۡشُرُهُۥ يَوۡمَ ٱلۡقِيَٰمَةِ أَعۡمَىٰ

«А хто відвернеться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя, а у День воскресіння Ми воскресимо його сліпим» (20:124).

Щоб змінити цю порочну реальність та скасувати несправедливість в усіх її проявах, революція повинна бути скерована не лише проти тиранів як особистостей, але й проти самої існуючої системи. Якщо ми скеруємо революцію проти особистості, то на її місце прийде інша, у результаті чого влада буде передаватись від одного тирана до іншого. Насправді, революція повинна бути скерована проти певних ідей, систем та законів, які породжують несправедливість, дозволяють тиранам поневолювати людей та зміцнюють його владу.

Тому необхідно скасувати ці системи та закони, встановивши замість них божественну систему від Нашого Господа. Лише Його система забезпечить людей щасливим та гідним життям.

أَفَحُكۡمَ ٱلۡجَٰهِلِيَّةِ يَبۡغُونَۚ وَمَنۡ أَحۡسَنُ مِنَ ٱللَّهِ حُكۡمٗا لِّقَوۡمٖ يُوقِنُونَ

«Невже вони шукають суду часів невігластва? Чиї рішення можуть бути краще рішень Аллаха для людей переконаних?» (5:50).

Хто стежить за діяльністю повстанських організацій на підконтрольних ним територіях, бачить, що реальність не змінилась і після революції, навіть у чомусь ставши іще гірше. З самого початку народ повстав проти несправедливості, щоб усунути її, проте коли контроль та вплив перейшли у руки повстанців, вони самі почали коїти цю несправедливість через те, що, як і тирани, були носіями ідей капіталізму. Саме у цьому і полягає суть революції: вона не повинна бути скерована лише проти особистостей, але також і проти ідей, систем та законів капіталізму. Лише у такому випадку ми зможемо говорити про успішність революції та немарності жертв. Інакше ситуація не зміниться, а жертви будуть марні.

Тому існують певні вимоги, які повинні дотримуватись доти, доки революція не досягне поставленої мети. Однією із важливих вимог є наявність альтернативної системи законів, інакше реальність речей залишиться колишньою. Адже саме ці закони та системи призвели до нещасть та страждань, що згодом послужило основним каталізатором революції. Насправді, революція повинна замінити головуючі ідеї у суспільстві, із яких витікають закони та системи:

إِنَّ ٱللَّهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوۡمٍ حَتَّىٰ يُغَيِّرُواْ مَا بِأَنفُسِهِمۡ

«Воістину, Аллах не змінює положення людей, доки вони не змінять самих себе» (13:11).

Також необхідна наявність щирого, свідомого, політичного керівництва для справи революції; саме воно стане єдиним, правильним путівником. Сьогодні ж ми бачимо, як кожен намагається стати путівником, що призвело до розсіювання енергії революції, а потім і до такого явища, як братовбивство між повстанцями. Така різноманітність претендентів на головування не є чимось спонтанним, навпаки, це — цілеспрямовані дії з боку держав-спонсорів, щоб легко розправитись з повстанськими рухами, нацькувати їх один проти іншого. Відсутність політичного керівництва полегшує ворогам революції розділення країни на зони деескалації, які дозволили заморозити фронти, а це вже дозволило тирану Шаму захоплювати територію за територією. У результаті тиран захопив Гуту, тим самим убезпечивши своє лігво у Дамаску. Зараз він проводить той же сценарій у південному районі Даръа та його околицях.

Необхідно об’єднати повстанські рухи, адже їх єдність сформує крупну силу, проте вони іще повинні згуртуватись навколо політичного проекту, що витікає із світогляду мусульман. Цей проект роз’яснить, якою повинна бути держава, її апарати, основні закони та положення, що дозволить уникнути непотрібних розбіжностей. Також необхідно прийняття народними масами цього політичного проекту після усвідомлення того, що не відбудеться ніякого покращення ситуації без правління Ісламу, що не може бути перемоги без діяльності по встановленню влади Ісламу у якості альтернативи існуючим законам людини.

Коли ж ці необхідні елементи та інструменти (політичний проект, політичне керівництво, сила, здатна надати допомогу проекту та народна підтримка) будуть у наявності, лише тоді ми зможемо сказати, що революція іде у правильному напрямку, наближаючись до своєї мети, і що її жертви не марні.

وَيَوۡمَئِذٖ يَفۡرَحُ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ ٤ بِنَصۡرِ ٱللَّهِۚ يَنصُرُ مَن يَشَآءُۖ وَهُوَ ٱلۡعَزِيزُ ٱلرَّحِيمُ

«У той день віруючі зрадіють допомозі Аллаха. Він допомагає, кома побажає. Він — Могутній, Милосердний» (30:4,5).

 

Ахмад Абдуль-Ваххаб
Голова інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір у Сирії  
13 Шавваля 1439 р.х.
27.06.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню