Конференція ООН по зміненню клімату 2021 р. Що від неї очікувати?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

В Глазго, Шотландія, відбувся щорічний кліматичний саміт КС-26 (відомий також як COP26), яки почався 01-02.11.2021. В ньому взяло участь більше 120 світових лідерів і представників. Саміт проходив до 12.11.2021 і був продовжений на один день.

Резолюція, прийнята самітом в останній день його проведення, закликала прискорити зусилля по поетапній відмові від безперебійного отримання енергії із вугілля і припинення ефективних субсидій на викопне паливо. Такому рішенню заперечили Індія, Китай і Японія, оскільки вони більше за усіх залежать від вугілля, а також Саудівська Аравія,яка залежить від добування нафти, а разом з нею — і країни ОПЕК, як і Австралія, яка є крупним видобувачем вугілля; дані країни почали вимагати збавити темпи відмови від вуглецевих видів енергії.

Заперечили також Бразилія і Аргентина, будучи найбільшими виробниками яловичини, тому що резолюція закликає до скороченню споживання м’яса, щоб скоротити викиди парникових газів; також резолюція зобов’язує ввести мито на яловичину і провести міжнародну кампанію під назвою «Понеділок без м’яса», щоб переконати людей відмовитись від вживання м’яса на один день. Резолюція заявляє, що «визнає необхідність підтримки справедливого переходу», маючи на увазі заклики тих, хто працює у галузі викопного палива, для отримання фінансової підтримки при звільнені робочих і припиненні економічної діяльності.

Це означає, що країнам, які залежать від вугілля,нафти і газу буде завданий збиток, якщо вони будуть дотримуватись цієї угоди, багато людей втратять роботу, а багато видів економічної діяльності припиняться, і країни-виробники нафти і газу перетворяться у бідні країни і повинні імпортувати технології, пристрої і обладнання, необхідні для виробництва чистої енергії. Це ніщо інше, як змова проти країн, які розвиваються, щоб ті не стали передовими країнами. Вони повинні залишатись відсталими і бідними згідно зарозумілій думці Заходу. Багаті країни заперечували проти вимог резолюції про надання субсидій бідним країнам, яким може завдати шкоди відмова від викопного палива і м’яса, знаючи, що 2009 році саміт пообіцяв надати допомогу країнам, які розвиваються, в розмірі 100 мільярдів доларів, але не виконав свої обіцянки.

У той час як Захід, який забруднював оточуюче середовище і підвищував температуру Землі на протязі двох з половиною сторіч, почав розвивати засоби використання чистої енергії, він почав спричиняти тиск на так звані країні «які розвиваються», щоб ті відмовились від викопного палива, і пообіцяв їм виплатити якусь компенсацію, яка насправді нічого не варта і не принесе ніякої користі. Захід не переймався щодо асфіксії, яка трапилась з робочими у вугільних шахтах, а також щодо хвороб, які уражали їх, тому що володарі капіталу не піклувались ані про життя робочих, ані про забруднення оточуючого середовища, ані про високу температуру Землі. Починаючи з сімдесятих років минулого сторіччя, коди на Заході почала зростати хвиля протестів, яка закликає звернути увагу на оточуюче середовище,утворились асоціації і партії і сформувалась громадська думка, Захід почав замислюватись про це.

У 1992 році ООН схвалила угоду, яка стосується охорони оточуючого середовища і зниження температури Землі шляхом припинення викидів парникових газів в результаті спалення викопного палива, за яким в тому ж році, місяцем пізніше, послідував Кіотський протокол (міжнародна угода про скорочення викидів парникових газів в атмосферу). Угода визнає, що країни, що розвиваються, економіка яких певно залежить від виробництва викопного палива, постраждають, якщо відмовляться від цього виробництва. Але розвинутих країн, які вважають відповідальними за забруднення оточуючого середовища і глобальне потепління, це особо не турбує, тому що вони набули успіху у виробництві чистої енергії і почали отримувати сотні мільярдів доларів за рахунок виробництва устаткування для отримання чистої енергії і виробництва електромобілів.

Паризький кліматичний саміт був проведений 2015 році, і 190 кран, в тому числі — Америка при Обамі, підписали угоду, в якій зобов’язались вжити заходів, скерованих на зниження рівня глобального потепління до 2°C порівняно з до індустріальним рівнем. Угода заміняє Кіотський протокол, строк дії якого спливає в 2020 році. В 2017 році президент США Трамп об’явив про рішення вивести Америку із Паризької угоди по клімату, тому що Трамп опирався на техаські компанії, які працюють з викопним паливом, щоб отримати фінансову підтримку і зібрати голоси.

Що ж стосується Байдена і його Демократичної партії, то він опирається на електроенергетичні компанії, які розробляють екологічно чисту енергію. Ось чому, як тільки Байден прийшов до влади, він об’явив про повернення Америки до Паризької угоди і особисто приїхав на саміт по клімату в Глазго, щоб підтвердити свою підтримку відносно укладання угоди.

Америка зосередила свою увагу на Китаї, який є однією із країн, які найбільш розвиваються, залежних від викопних джерел енергії, що промислово розвинуті і розвивають свою військову промисловість, тому вона хоче перешкодити цьому під приводом скорочення викидів парникових газів. 11.12.2021 було об’явлено, що Китай і Америка домовились скоротити викиди метану, позбутись від вуглекислого газу і перейти на чисту енергію і що вони будуть працювати разом для досягнення мети утримання підвищення температури на рівні 1,5°C. Дві країни провели більше 30 віртуальних зустрічей, сказав китайський спеціальний посланець по клімату Шай Чженьхуа, а спеціальний посланець США по клімату Джон Керрі сказав: «Хоча між Америкою і Китаєм існує багато розбіжностей, але співпраця у сфері кліматичного питання необхідна для досягнення мети».

Звідси стає ясним, що сторони, які почали використовувати чисту енергію і відмовились від використання викопного палива, роблять це виключно в своїх інтересах для забезпечення панування і контролю. Вони не відмовились від викопного палива, проявляючи турботу про оточуюче середовище після того, як забруднювали її на протязі сотень років, що призвело до численних хронічних і небезпечних хвороб нещасних робочих, які прощались з життям в середньому віці. Їм і на думку не спадало припинити це, усе, що їх турбувало — це задоволення володарів капіталу, які були зацікавлені тільки в отриманні величезних прибутків. Коли зросли заклики припинити використання викопного палива і зберегти оточуюче середовище, політично зелені партії, які і були створені для цього, почали завойовувати громадську думку, тим самим вимусивши інші політичні партії прийняти цей порядок денний.

Захід просунувся уперед у цьому питанні на протязі десятиріч, на протязі яких він не розвивав чисту енергію, поки не зачинив більшу частину своїх вугляних шахт. Він навіть почав вимагати припинити розведення домашньої худоби, в тому числі корів, верблюдів і овець, щоб завдати шкоду країнам, які розвиваються, у той час як сам він працює над виробництвом промислового м’яса і спонукає його вживання, примушуючи працювати свої фабрики так, щоб країни світу залежали від його м’яса, тим самим отримуючи величезні прибутки, чудово знаючи, що ці фабрики іще більше забруднюють оточуюче середовище. Захід зловмисний в усій своїй політиці, йому неможна вірити, а прості і наївні люди думають, що Захід — це цивілізований гуманіст, який працює на благо людини, хоча це зовсім не так.

 

Газета «Ар-Рая»
Асад Мансур
17.11.2021

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню