Припинення фінансування БАПОР на тлі триваючої війни і геноциду!

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

«Рішення про призупинення фінансування агентства з боку найбільших донорів є руйнівним ударом по його старанням... Агентство ООН для надання допомоги біженцям Палестини (БАПОР) повністю залежить від пожертвувань донорів... БАПОР неможна ліквідувати одним розчерком пера, і рішення про тимчасове припинення фінансової підтримки може поставити під загрозу життя мільйонів»,

— так виразився представник агентства по наданню допомоги палестинським біженцям (БАПОР) Казем Абу Халф, коментуючи квапливі і послідовні рішення про припинення фінансування БАПОР з боку низки країн-донорів, включаючи Сполучені Штати, Нову Зеландію, Великобританію, Німеччину, Італію, Японію, Австралію, Францію, Австрію, Швейцарію, Фінляндію, Канаду, Румунію і Нідерланди, які разом надають біля 90% бюджету агентства. Це викликало медійний резонанс на тлі трагічної ситуації в секторі Газа і війни і геноциду, які там відбуваються, що спонукало Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша закликати донорські країни до забезпеченню безперервності роботи агентства БАПОР. Якою ж є істинна причина цього рішення? Якими можуть бути його гуманітарні наслідки? І який зв’язок цього рішення з тим, що відбувається в секторі Газа, які політичні цілі це рішення переслідує?

БАПОР є організацією, яка підкоряється ООН, створеної згідно з резолюцією №302 Генеральної Асамблеї ООН в 1949 році з метою надання прямої допомоги і забезпечення працевлаштування для палестинських біженців. Агентство почало свою діяльність в 1950 році, і воно фінансується виключно за рахунок добровільних пожертвувань від держав-членів ООН. Таким чином, ця міжнародна організація була створена для вирішення гуманітарної кризи, яка не була викликана природними катастрофами, такими як землетруси і повені, а була результатом політичного і військово-стратегічного проекту Заходу по створенню єврейського утворення на більшій частині Палестини. Цей проект супроводжується кривавими діями, включаючи вбивства, спалення, руйнування і виселення, за прямою участю крупних держав, зокрема — Великобританії і США, під прикриттям ООН, яка легітимізувала це утворення і вживала дії для вирішення наслідків його створення, одним із яких було створення організації БАПОР.

Під відповідальністю цієї організації знаходилось біля 750000 людей, які були виселені зі своїх земель, із своїх домів, міст і поселень, серед яких були багаті землевласники. Їм було присвоєно статус «біженець». Це питання (створення БАПОР) через свою природу і політичний контекст було пов’язано з політичними проектами, в необхідності яких Захід був повністю переконаний, його метою була інтеграція єврейського утворення в регіон і рішення виниклих в результаті його створення проблем, включаючи кризу біженців.

Спочатку був британський проект однієї держави для євреїв і арабів, а потім — американський проект двох держав, в якому питання біженців стояло не так гостро, тому що американський проект долав демографічну загрозу для євреїв за рахунок повернення біженців в їх окрему палестинську державу, не пов’язану з єврейським утворенням, що дозволяло євреям залишатись більшістю в своїй державі, на відміну від проекту однієї держави. Проте після подій 1967 року ситуація ускладнилась. Через призупинення мирних ініціатив і перешкод з боку єврейського утворення, яке блокувало проект двох держав, це питання застрягло в коридорах БАПОР, очікуючи політичного рішення проблеми, поки число біженців, за яких відповідна організація, не склало 6 мільйонів, із яких більше 1,7 мільйона знаходяться тільки в секторі Газа, що складає 75% населення сектора.

Єврейське утворення завжди спричиняло тиск на питання з біженцями, особливо відносно повернення тих, хто знаходиться за межами Палестини, зокрема — в Йорданії, Лівані і Сирії. Організація звільнення Палестини слідувала тому ж підходу, як і у відношенні землі, уступаючи її в угоду єврейському утворенню, прагнучи до ілюзорному миру, який так і не був досягнутий. В результаті ця трагедія тільки посилювалась, формуючи табори в таборах і поверх таборів, де люди живуть один на одному, утворюючи міста, в яких дуже велика щільність людей, як ми бачимо це в таборах сектора Газа, де одне бомбардування забирає десятки, а то і сотні життів. Агентство БАПОР стало життєво важливою артерією для людей, вимушених жити в зубожінні, оскільки біженці в арабських країнах були позбавлені усього, їм було заборонено володіти майном, їм було важко знайти роботу, отримати освіту і решта іншого, що перетворило їх життя на пекло. В Газі і на Західному Березі вони живуть один на одному через обмежений простір, високу вартість життя, землі і житла, і БАПОР, надаючи допомогу у прожитку, охороні здоров’я, освіті і працевлаштуванні, стала невід’ємною частиною їх життя.

Але, здається, Захід знов має намір поставити це питання на нові рейки, бажаючи його вирішення і усунення.. Трамп в 2018 році призупинив підтримку США для БАПОР, яка складала третину її бюджету, і почав вимагати перегляду статусу біженців, заявивши, що діти і онуки біженців не є біженцями і що рішення повинно полягати в інтеграції і натуралізації (отриманні громадянства) людей в місцях їх проживання або в інших країнах, а також в наданні фінансової компенсації державам і окремим особам. Але після уходу Трампа зі своєю «угодою» і приходу Байдена підтримка БАПОР знов була відновлена, поки не почалась війна в Газі і поки єврейське утворення не кинуло звинувачення на адресу 12 співробітників агентства в участі в атаці 7 жовтня 2023 року. Вони хочуть використати це як можливість для реалізації своєї давньої ідеї про скасування агентства, стверджуючи, що його існування призводить лише до збільшенню біженців, і бажаючи вирішувати це питання через Управління Верховного комісару ООН по справам біженців, політика якого полягає у вирішенні проблеми через натуралізацію (отримання громадянства) та інтеграцію в обхід права на повернення.

Америка і Європа угледіли зручну мить для поступового закриття цього питання у зв’язку з зусиллями по порятунку проекту двох держав, але в такій формі, яка розсіє побоювання єврейського утворення відносно демографічної загрози і права на повернення. У той же час вони (Америка і Європа) попереджають, що саботаж проекту шляхом військового контролю над сектором Газа і відмова від його передачі палестинській адміністрації означає, що ви (єврейське утворення) будете нести відповідальність за людей там. В свою чергу, єврейське утворення робить ставку на примусову чи добровільну еміграцію жителів Гази. Таким чином, кожна сторона переслідує свої політичні інтереси, а жертвами цього є люди, які страждають від зубожіння, холоду, хвороб і навіть голоду, як це відбувається в секторі Газа!

На завершення: припинення фінансування БАПОР саме у цей час показує, що ці країни брешуть, виправдовуючи закриття агентства, вони прагнуть до знищенню народу Палестини і безсоромно бажають кинути людей під приводом наявності 12 співробітників серед 30 тисяч працюючих в агентстві. Таким є мислення колоніалізму і крупних злочинних держав. Рішення цього питання не полягає в проекті двох держав з переселенням частини населення, поверненням частини і наданням компенсацій решті. Воно полягає у визначенні того, хто є біженцем, і не полягає у використанні їх як предмету торгу у війні.

Нічого із цього не є рішенням. Рішення полягає у звільненні цієї священної землі і поверненні її народу на свою землю з піднятою головою, шановними та почесними, а не просячими мішок муки і ліки!


Газета «Ар-Рая»
Д-р Ібрахім ат-Тамімі
член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір, Палестина
07.02.2024

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню