Туреччина відправляє війська у Лівію, слугуючи інтересам Америки

Огляд новин «Ар-Рая»
Друкарня

Парламент Туреччини у четвер (02.01.2020) схвалив мандат на відправку турецьких військовослужбовців у Лівію, повідомляє агентство «Анадолу».

Голосування відбулось на надзвичайній сесії, скликаної парламентом по пропозиції спікера Мустафи Шантуба, для обговорення меморандуму між президентом Ердоганом та прем’єр-міністром Уряду національної угоди (УНС) Лівії Сараджем. Засідання відбулось, незважаючи на те, що турецький парламент об’явив офіційні вихідні з 21 грудня до 7 січня.

У ході обговорення меморандуму голова Комітету з питань національної оборони парламенту Ісмет Йилмаз заявив, що головна мета угод — забезпечити стабільність і припинення вогню у Лівії.

Йилмаз (депутат від правлячої «Партії справедливості і розвитку») додав, що Туреччина прагне через меморандум досягти припинення вогню у Лівії і створити відповідні умови для переходу до політичного рішення.

«У нас глибокі відносин з Лівією в усіх областях, і наша відповідь на заклик законного уряду відповідає нашим національним інтересам», — зазначив політик.

«Меморандум багато що змінив у регіоні. Ті, хто підтримував нелегальні сили у цій країні, зараз говорять про політичне рішення у Лівії», — додав він.

Варто відзначити, що у минулий понеділок (30.12.2019) офіс президента Туреччини надав спікеру парламенту меморандум про відправку військових сил у Лівію, підписаний президентом Реджепом Тайіпом Ердоганом.

«Ар-Рая»: Уряд Сараджа лояльний до Європи, зокрема — до Британії. Він був сформований після Схіратських угод, розроблених Британією у 2015 році у Марокко. Проте Америка задіяла свого агента Хафтара, щоб провалити Схіратські угоди, і доручила єгипетському режиму на чолі з президентом ас-Сісі підтримати його. Потім Америка доручила Хафтару зв’язатись з Росією і попросити по допомогу. І так Сарадж опинився у скрутному стані. Раніше він звертався до Америки з проханням про втручання і підтримку, користуючись тим, що його уряд визнаний на міжнародному рівні,проте Америка не відповіла на цей запит.

Тепер Сарадж звернувся до американської людини Ердогана — поруч з цим знов звернувшись до Америки — з проханням про військове втручання і допомогу. Окрім того, прохання було направлено до Британії, Алжиру та Італії. Своєю угодою з Туреччиною і проханням про втручання Америки Сарадж хоче приховати звернення до Британії та алжирському режиму, який довгий час протистояв Хафтару і перешкоджав його просуненню у західну Лівію. Ердоган готовий відправити війська у Лівію, щоб зіграти роль, відведену йому Америкою. Америка хоче скористатись ситуацією, щоб спричинити тиск на уряд Сараджа через Ердогана, щоб він прийняв американське рішення, в якому один із найбільш важливих пунктів є поправки до Схіратських угод, які не дозволяють Хафтару взяти на себе керівництво армією.

Цей крок Ердогана став новим виправданням для режиму ас-Сісі, який знов заявив про свою підтримку Хафтара. З виду здається, що Єгипет і Туреччина ворожі, але кожен із них грає певну роль в інтересах США. Усе, що бажає Росія, це показати себе наддержавою, яка діє поруч з найсильнішою державою у світі, тобто Сполученими Штатами. Російське керівництво бажає завоювати дружелюбність Америки, щоб та не перешкоджала російським планам в Україні, Криму та Азії. Інші правителі в Єгипті, Тунісі і Лівії, як Хафтар чи Сарадж, не краще Ердогана, оскільки також служить тій чи іншій колоніальній державі. Немає порятунку для Умми, окрім як шляхом скинення усіх режимів, лояльних до колоніальних держав. Умма повинна слідувати за своїми щирими синами, які ведуть боротьбу за звільнення мусульманських країн та встановлення ісламського правління заснованого на Корані і Сунні.


Огляд новин «Ар-Рая»
08.01.2020

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню