Ракети Трампа. Приборкання європейської хвилі та відведення світового гніву

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Америка нанесла ракетні удари по сирійській урядовій авіабазі Шайрат у провінції Хомс вранці о п’ятниці 07.04.2017.

Це був політичний хід з метою вивести Америку із скрутного положення на міжнародній арені, в якому вона опинилась. Ракетний удар був нанесений на застосування Асадом хімічної зброї під час бомбардування ним м. Хан-Шейхун, що сприйнялось як явне порушення міжнародного законодавства, яке забороняє використання цієї зброї у війнах та озброєних конфліктах. У той же день удар хімічною зброєю уніс життя сотень мирних жителів, більша частина із яких були діти!

Це була новий кривавий тиждень у житті сирійської революції, переповнений подіями, засіданнями, фотографіями трупів дітей, померлих від задухи, що є картиною, яка істинно описує суть падіння дикої світської влади у Сирії, що бажає продовжити своє життя у будь-що, заради чого вона і пускається у іще більші звірства, але тим самим, навпаки, лише прискорюючи свій неминучий кінець.

Жителі м. Хан-Шейхун наразились о вівторка вранці 04.04.2017 на авіаудар із застосуванням отруйного газу зарін . Раніше режим вже застосовував цей газ при бомбардуваннях, що було десятки разів задокументовано організацією «Human Rights Watch», яка заявила, що «ці події стали у Сирії регулярними».

Міжнародна спільнота негативно відреагувала на даний злочин, особливо — європейці, які бажають знайти лазівку у сирійських подіях, щоб влізти до Сирії зі своїм впливом та зламати монопольне розпорядження Америкою усіма регіональними подіями. Президент Франції Франсуа Олланд звинуватив сирійські урядові сили у безпосередній хімічній атаці, сказавши: «Башар Асад розраховує на співучасть своїх союзників і тому діє без страху перед покаранням». Прем’єр-міністр Британії Тереза Мей виразила шок від того, що трапилось, сказавши: «Ця атака є іще одним доказом варварської агресії режиму Асада», — після чого додала: «Для мене стало ясним, що у Асада нема майбутнього у Сирії. Він не може стабільно представляти сирійців». Потім вона закликала до проведення перехідного етапу без участі Асада («BBC Arabic»).

Після цієї хімічної атаки Франція почала вимагати негайно скликання засідання Ради Безпеки ООН, а її міністр закордонних справ Жан-Марк Еро заявив, що застосування хімічної зброї є неприпустимим порушенням конвенції про його заборону. Зі свого боку, міністр закордонних справ ЄС Федеріка Могєріні заявила: «Сьогоднішні новини, звичайно, жахливі. Головна відповідальність за це лежить на режимі (Асада)» («France 24»).

Далі європейські держави стосовно Сирії провели зустріч ЄС у співпраці з ООН у Брюселі. Дана зустріч була зібрана без Туреччини та Росії, а зауваження, що пролунали на неї, були свого роду новим способом європейців спробувати втрутитись у сирійські події. Держави, які брали участь у конференції, домовитись про постачання гуманітарної допомоги для сирійців у розмірі 6 млрд. доларів протягом 2017 року. За словами європейського комісара по питанням гуманітарної допомоги Крістоса Стіліанідеса, промовленими ним по завершенню зустрічі, ЄС є першим у світі гуманітарним донором по Сирії, що вже підготував до відправки гуманітарні грузи вартістю у 1,3 млрд. доларів («France 24»).

Політичний тиск європейців супроводжувався сильною інформаційною кампанією у ЗМІ, скерованою проти Америки, під керівництвом британських та арабомовних газет, що видаються у Лондоні. Газета «The Times» пише: «Це — найжорстокіший напад у Сирії за останні чотири роки». Газета «Аль-Хаят» опублікувала статтю під заголовком: «Хімічна бійня в Ідлібі є перевіркою для Трампа». «The Guardian» пише на обкладинці: «Позиція Сполучених Штатів привела до того, що уряд Асада не боїться покарань і почав вважати міжнародну спільноту нездатною приймати дійові рішення, здатні покарати відповідальних за використання зброї, забороненої на міжнародному рівні».

Таким чином, Америка — головний помічник Асада — потрапила під сильний міжнародний тиск і була вимушена піти в ногу з європейцями та укласти з Францією та Англією проект трибічної резолюції у Раді Безпеки ООН, що засуджує хімічну атаку, та закликати її до розслідування якомога швидше.
О середі Рада Безпеки провела екстрене засідання, щоб обсудити цей проект. На засіданні американський посол Ніккі Хейлі попереджальним тоном заявила, що її країна «прийме однобічну дію по Сирії, раз вже ООН провалилась у тому, щоб дати гідну відповідь на цей напад». Американський президент Дональд Трамп на прес-конференції о середі заявив, що хімічна атака змінила його позицію відносно президента Башара Асада, і він пообіцяв, що США стягнуть з нього за «ображання людства».

Після того,як канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила про те, що використання хімічної зброї є військовим злочином, а відсутність резолюції Ради Безпеки з засудженням атаки є «скандальним», — тільки після цього американський чиновник заявив о четвер, що Білий дім розглядає варіанти військових дій у відповідь, наданих на розгляд міністерством оборони. Далі чиновник, який відмовився назвати своє ім’я, заявив: «Варіанти озброєних дій, надані на розгляд за вимогою Білого дому, включають у себе нанесення ударів по сирійським літакам», — після чого додав: «Ймовірно, Трамп обговорить ці варіанти по Сирії з міністром оборони у Флориді» («France 24»).

Тільки після цього американська армія нанесла ракетний удар по авіабазі Шайрат (згідно розпорядженню президента Трампа), і те лише після того, як Росія була завчасно повідомлена про це та евакуювала звідти свої сили, щоб фактичні втрати її «машини вбивства» були мінімальними та невідчутними. Таким чином, Америка змогла осідлати європейську хвилю та увести її у нікуди, відсторонити від себе прокляття усього світу та іще раз підтвердити, що вона є єдиним розпорядником сирійського питання і нізащо не потерпить чийого б то не було втручання.

Тут же після цього Саудівська Аравія, ОАЕ, Бахрейн та Катар заявили про свою повну підтримку президента Трампа, відзначивши його «мужній» вчинок. Ердоган, світська сирійська опозиція та деякі повстанські угрупування, пов’язані з ними, закликали Трампа нанести схожі ракетні удари по усім урядовим авіабазам, щоб режим пав. Вони повели себе так, нібито Трамп — це очікуваний Махді, якого Аллах послав наповнити цей світ справедливістю після того, як він був наповнений пригнобленням та тиранією!

Газета «Ар-Рая»
Автор: Абд аль-Хамід Абд аль-Хамід
Голова відділу зв’язків Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір у Сирії
15 Раджаба 1438 р.х.
12.04.2017 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню