Післяреволюційні ЗМІ між професіоналізмом та директивами спонсорів

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Для цього випуску повинен був написати наш брат Ахмад Муаз (Абу Алі), проте було предписано, що його несправедливо заарештує один із ісламських рухів.

Тому сьогодні пишу я, висвітлюючи негативні аспекти, які проявили післяреволюційні ЗМІ у Шамі. Також хочу пролити світло на те, як необхідно взаємодіяти з проблемою арештів. Серед заарештованих багато шабабів Хізб ут-Тахрір.

У 2011 р. почалась революція тиранічного режиму, який контролював абсолютно усе, навіть ЗМІ. Усі медіаінститути прославляли лише одного лідера, трублячи про його виняткові якості. Проте революція порушила ці норми і правила, вона оживила життя та його аспекти, серед іншого — і ЗМІ. Так, під час революції з’явились медійщики та активісти, які висвітлювали події і факти так, як вони насправді є, і їм не були байдужі інтереси народу.

Потім зі ЗМІ трапилося те, що трапилось з революцією. З’явились крупні організації з попитом на журналістів, щоб ті від імені організації висвітлювали те, що відбувається, у межах встановлених інформаційних норм і правил. Це співпало з початком формування післяреволюційних ЗМІ, як стверджували деякі. Основи цьому були закладені у сусідніх країнах, таких як Йорданія, Туреччина, Ліван, щоб потім ті почали грати потрібну роль у відношенні революції, при цьому отримуючи підтримку і спонсорські гроші.

Під час революції ЗМІ еволюціонували драматичним чином: репортери та активісти від незалежного статусу у висвітленні подій перейшли у залежний від свого спонсора статус. Це вони виправдовували наявністю інформаційних правил і правил організації, у результаті чого був встановлений контроль за словами, термінами і навіть фотопублікаціями.

Оскільки отруйні гроші спонсорів зіграли свою роль у повній мірі на політичній та військовій арені, то це не обійшло і ЗМІ, адже вони повністю випили із тієї ж чаші. У результаті ЗМІ стали залежними від спонсорів, визнали неминучість спільного з ними шляху, бо, за їх словами, у них немає іншої альтернативи. Але ж для них є обов’язковим використовувати свій майданчик у трансляції страждань людей!

Для того, щоб у повній мірі увібрати ЗМІ у шаріатське вбрання, була встановлена низка інформаційних правил і норм. Насправді вони були розроблені лише для того, щоб пускати пил у вічі більшості медійщиків, які повинні були прийняти, що систематизація ЗМІ суворими правилами і нормами є правильною справою.

ЗМІ зіграли важливу роль у зведенні нанівець:

— проблеми мусульман Шаму,

— прагнення скинути тиранічний режим, замінивши його прагненням скинути лише Башара Асада,

— твердого бажання знищити вплив Заходу у мусульманських країнах, замінивши його ідеєю про існування дружніх держав, які піклуються про нашу проблему. Тому вони почали вважати, що немає нічого поганого в отриманні підтримки і консультацій ззовні. У результаті ЗМІ почали боротися з ідеєю Другого Праведного Халіфату, просуваючи проект про створення національної держави, виправдовуючи свою позицію тим, що увесь світ накинувся на нас, і ми не зможемо протистояти цій силі. Більше того, за їх словами, наша революція виникла не для встановлення Халіфату.

Сьогодні ЗМІ вже не ті, вони вже не висвітлюють істинну картину того, що відбувається. Тепер вони не беруть до уваги, що революція виникла у мечетях, що її гасла наповнені звеличенням Аллаха, закликами померти на Його шляху. Вони закрили очі на те, що на самому початку революційні військові рухи були увібрані в ісламське вбрання, починаючи з прапору і закінчуючи договорами.

Революційні ЗМІ перестали бути неупередженими, коли перестали висвітлювати вимоги людей про необхідність розірвати зв’язки, які виникають у переговорних на території Туреччини та Йорданії. Положення людей почало говорити про те, фронти опору розгораються лише за наказом спонсорів, здача того чи іншого району у руки тирана відбувається за вимогою спонсора. А це ясно вказує на втручання Заходу у революцію Заходу у революцію Шаму.

Це лише частина змін і шизофренії, які відчувають ЗМІ, які виникли у період революції, а точніше їх буде називати «точкам по збуту» різного роду інформації. ЗМІ не змогли зорієнтуватись у швидкому розвитку подій, і у результаті вони примкнули до стану ворога, ставши спицею у його колесі. ЗМІ не пішли разом з революцією, висвітлюючи її труднощі і випробування належним чином.

Численні «точки по збуту» інформації (ЗМІ)  вигукували пишномовні гасла про неупереджене висвітлення подій, правді, об’єктивності, але вони не втілили жодну із цих фундаментальних основ. Ці гасла залишились у вигляді красивої мішури, яка вводить в оману людей про ті чи інші новини і про цілі революції.

Я зачепив лише деякі аспекти питання щодо післяреволюційних ЗМІ, точніше сказати, щодо «точках по збуту» інформації, про те, як вони звернули убік з правильного курсу. Далі я скажу наступне: «Зовсім нещодавно організація «ХайятТахріраш-Шам» здійснила низку неоправданих арештів серед шабабів Хізб ут-Тахрір. Арешти стали гучними, не виходило провести їх у межах відкритої кампанії проти кого-небудь або тишком-нишком.

Окрім того, у ході операції (по різним районам) у трьох місцях було конфісковано віщальне обладнання, яке належало радіо Хізб ут-Тахрір, а також інше майно і особисті речі. Ця пригода не була висвітлена жодним із ЗМІ, окрім «SMART NewsAgency». Невже за цим стоять спонсори зі своїми інструкціями? Або ж це були вказівки директорів даних ЗМІ? Чи накази іще когось?

Хіба ви не клялись, що будете висвітлювати страждання свого народу, несправедливість, яка обрушується на нього? Де ж ваша прихильність клятвам, промовленим перед Аллахом?!

Невже політично брудні гроші зробили з вами те ж саме, що вони зробили з лідерами озброєних загонів і тими, хто отримує вигоду від озброєного конфлікту?

Найбільша небезпека, яка застерігає ЗМІ — це відсутність мабди (ідеології). Адже без мадби ти побачиш того, хто дивиться на страждання людей та на їх біль крізь призму користі і вигоди.

Революція у Шамі виникла, щоб позбутися від тиранічного режиму з усіма його символами, а на його місці повинна бути встановлена влада законів Ісламу, де роль ЗМІ буде полягати у турботі про справи людей, про їх інтереси, і у контролі за виконанням необхідної діяльності можновладців.

О ті, хто висвітлює події, не соромтесь своєї діяльності, але знайте, що ваше майбутнє залежить від правлячих режимів, і знайте, що люди слідують за релігією своїх правителів. Сьогодні ви — під владою цього режиму, і не буде вам порятунку доти, доки ви погоджуєтесь з його політикою.

Прийшла ваша черга стати рупором для належного перетворення, ви повинні розірвати зв’язок зі спонсорами, повернутись в обійми свого народу, спокутувати ваші клятви, надані йому, просити у народу пробачення і дозволу бути поруч з ним, просити його дозволити вам піти з ним для скинення кривавого режиму та його символів.

І наприкінці хочу звернутись до дорого брата Ахмада Муаза та його товаришам із числа шабабів Хізб ут-Тахрір. О брати, проявіть терпіння, адже полегшення від Аллаха вже близько, а несправедливе ув’язнення повинно закінчитись.

 

Газета «Ар-Рая»
Абду ад-Даллі (Абу Мунзір)
14 Зуль-каъда 1440 р.х.
17.07.2019 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню