Питання - відповідь: Переворот у Киргизії

Політика
Друкарня
Питання: Останнім часом в Киргизії події розвиваються швидкими темпами. Опозиція змогла організувати переворот і, змістивши з посади екс-Президента Киргизії Курманбека Бакієва, 8 квітня 2010 прийшла до влади. Бакієв спочатку втік у своє рідне місто на півдні країни, потім покинув країну, перебравшись до Казахстану, звідки він написав заяву про відставку. У той же час першою, хто визнав і привітав цей переворот опинилася Росія.

Того  ж дня, коли тимчасовий уряд взяв все в свої руки, відбулася телефонна розмова прем'єр-міністра Російської Федерації Володимира Путіна з очолившою уряд Народної довіри Киргизстану, Розою Отунбаевою. Це означає, що саме Росія стоїть за всіма цими подіями. Якщо це дійсно так, тоді навіщо Росії організовувати переворот і зміщати Бакієва? Адже свого часу саме Росія привела його до влади, після перевороту і зміщення Аскара Акаєва в 2005 році, і саме вона підтримала кандидатуру Бакієва на останніх виборах 23.07.2009? Чи служить приводом, який спровокував Росію усунути від влади Бакієва, його відмова закрити американську військову базу в Манас під Бішкеком?  

Відповідь: Дійсно, всі факти вказують на те, що саме Росія стоїть за переворотом в Киргизії, який скинув владу Бакієва, однак, не тому що він не закрив американську військову базу в Манасі, і продовжив термін оренди для американців. Росія була не проти цієї бази при владі Бакієва, вона також підтримала його кандидатуру на виборах 23.07.2009 р., вже після того, як 15.07.2009 він підписав договір про продовження терміну оренди бази. Підтримка Росією кандидатури Бакієва на виборах була очевидна, президент Росії Медведєв особисто прибув до Киргизії і брав участь у церемонії інавгурації Бакієва, яка мала місце 2 серпня 2009!  

Росію не спровокував договір продовження оренди американської бази, навпаки вона не була проти нього, навіть тільки що утворившийся уряд в Киргизії, який Росія привела до влади, погодився з наявністю цієї бази, у тому числі революційні лідери відкрито заявили про це. Росія, по суті, не проти продовження договору по знаходженню американської бази на території Киргизії. І це робиться для того, щоб догодити американській стороні і захистити себе від можливих негативних наслідків у даному регіоні, автором яких може стати Америка.

Тому що американська військова база в Манасі, як Росією, так і Америкою розцінюється як основний транзитний пункт для вантажів, що прямують до Афганістану і з Афганістану. З іншого боку дана військова база не має ніякого відношення до подій всередині країни, які ставили б під загрозу вплив Росії в регіоні.  

Те, що призвело в роздратування Росію, яка згодом здійснила переворот, усунувши від влади колишню власну маріонетку - це дещо інша причина. Щоб  зупинитися на розгляді цієї причини  слід спочатку звернути увагу на наступні події:  

1 - Посол Річард Холбрук, спеціальний  представник США в Афганістані  і Пакистані, відвідав Узбекистан  і Киргизію 19 лютого 2010 р. У своєму турне він провів зустрічі з кожним із голів цих країн. Російське видання «Russia Today» посилаючись на «Інтерфакс», повідомляє, що Холбрук провів зустріч з президентом Курманбеком Бакієвим, де обговорили «... перспективи двосторонніх відносин і ситуацію в Афганістані. Обидві сторони обмінялися думками, далеко від загальної уваги, про ситуацію в Афганістані, про шляхи подальшої активізації двостороннього взаємовигідного співробітництва між країнами ».

Видання також згадало, що прес-служба президента Киргизії Бакієва передала його заяву про те, що «Киргизстан надає пріоритетне значення розвитку Киргизько-американських відносин, активізації двостороннього співробітництва». Агентство «Інтерфакс» в Росії, якщо звернути увагу, передає новину з згадкою пропозиції: «Обидві сторони обмінялися думками, далеко від загальної уваги», тобто конфіденційно, таємно від російських очей, щоб останні не дізналися, якого роду угоду уклав їх маріонетка Бакієв з американською стороною. Це виглядало як натяк на адресу Росії, що щось відбувається між главою уряду Киргизії і американською стороною.  

2 - Російське видання «Russia Today» від 17.03.2010 року передає що, «США недавно оголосили про виділення 5,5 мільйона доларів, щоб допомогти Киргизстану у створенні антитерористичного тренувального центру для сил спеціального призначення в Баткенській області». Видання «Russia Today» поставила запитання директору бішкекського відділення Інституту країн СНД Олександру Князєву щодо розміщення даного антитерористичного тренувального центру, на що він відповів таким чином: «Насправді, Вашингтон, використовуючи цей центр, буде зайнятий просуванням своїх інтересів в Центральній Азії. Гасло боротьби з тероризмом є лише приводом для досягнення дійсних цілей американською стороною, як це є в Іраку і Афганістані ». Потім він додав: «Вашингтон, за допомогою реалізації подібних проектів у Центральній Азії бажає боротьби, і прагне до витіснення Росії та Китаю з регіону».  

3 - Росія виявила недовіру, побоюючись  візиту Холбрука в Киргизстан, його зустріччю з главою уряду  Бакієвим на стороні від загальної  уваги. Тому, що були досягнуті  секретні угоди між сторонами,  в яких планується створення  тренувального центру США в Киргизстані для підготовки сил спеціального призначення, а фактично для підбірки і підготовки власних кадрів - американських агентів, під приводом з так званої боротьби з тероризмом. Всі ці кроки необхідні до тих пір, поки не зміцніє американський вплив у Киргизії, і вже звідти він почне своє поширення на інші регіони.  

4 - Угода про створення американського  тренувального центру для підготовки  сил спеціального призначення,  або інакше для підготовки  та освіти власних кадрів, для  навчання агентів Америки в Киргизії, стала сигнальним дзвінком для Росії в плані власної безпеки, тому що була пересічена «червона лінія» щодо неї. У зв'язку з цим вона поспішила вдатися до державного перевороту, щоб запобігти подальші відносини Бакієва з американською стороною. З іншого боку для Росії був очевидний «успіх» у здійсненні перевороту, результатом чого стало зміщення Бакієва і оголошення про його відставку.  

5 - Що стосується Америки, то  вона зазнала невдачі і була  вражена. Офіційний представник  Державного департаменту Філіп Кроулі в своїй заяві висловив наступне: «Що його країна глибоко переживає і стурбована з приводу заворушень у Киргизстані», він так само сказав: «Ми впевнені, що обраний уряд знаходиться все ще при владі, у Сполучених Штатів немає інформації про те, що опозиція захопила владу в країні », (новини у світі від 07.04.10 р.). Все це вказує на те, що Америка переживала за події, що відбуваються в регіоні, і вона не підтримувала опозицію, навпаки, була на боці уряду Бакієва. Америка закрила свою військову базу в Киргизії на три дні, після чого відновила її функціонування, після того, як голова тимчасового уряду Киргизії Роза Отунбаева заявила про те, що американська база не буде зачіплена і продовжить функціонувати в рамках колишніх домовленостей.  

Беручи до уваги обставини, що склалися США, неофіційно визнали новий уряд і відправили в регіон посланника - помічника держсекретаря, Роберта Блейка, щоб той провів переговори з новим урядом у Киргизії. Роберт Блейк заявив про спокій Сполучених Штатів в плані обіцянки нової влади гарантувати збереження американської військової бази в Манасі і те, що питання її розміщення не стоїть під загрозою. Дані вісті він розцінив як радісні. Америка зараз бажає мати справу з новою реальністю, зокрема після того, як отримала гарантії збереження своєї військово-повітряної бази в Манасі. Стало очевидним, що Америка не в змозі що-небудь змінити на свою користь при сформованих обставинах нині, враховуючи те, що Бакієв змушений був тікати з країни.  

Таким чином, Америка не змогла нічого вдіяти з новою реальністю в регіоні, нехай навіть тимчасово змінивши ситуацію на свою користь. 13 квітня 2010 в Москві пройшли переговори між заступником міністра закордонних справ Росії Григорієм Карасіним і американським послом в Росії, Джоном Байерлі. Обговорювалося питання про ситуацію, що склалася в Киргизстані, після чого вони висловили обопільне взаєморозуміння тому закликали до «нормалізації обстановки в країні!». Разом з тим, зрозуміло, що між Росією і Америкою боротьба в регіоні буде продовжуватися, що надалі буде проявлятися в діях обох сторін і відображатися в інших подіях, пов'язаних з політичною, економічною та соціальною нестабільністю.  


2 джумада  Уля 1431 р.х.
16/04/2010г