Відповідь на запитання: Як американо-російське суперництво вплине на Україну?

Політика
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

Запитання: 2 лютого 2010 відбувся другий тур президентських виборів в Україні. У першому турі виборів Віктор Ющенко, який прийшов до влади за допомогою «помаранчевої революції», отримав всього лише 5% голосів, що не дозволили йому взяти участь у другому турі виборів. У той же час В. Янукович і Ю. Тимошенко отримали в першому турі по 35% і 25% голосів, що дозволило їм продовжити суперництво.  


В. Янукович є проросійським кандидатом. У минулому він вже займав пост прем'єр-міністра, а також був оголошений переможцем на президентських виборах в 2004 р., а потім був зміщений «помаранчевою революцією». На останніх президентських виборах в другому турі йому вдалося здобути перемогу, отримавши 48% голосів у порівнянні зі своїм суперником Ю. Тимошенко, яка отримала всього 46% голосів. Таким чином, він знову став главою держави, тобто офіційним президентом країни. Чи означає це закінчення епохи «помаранчевої революції» і повернення проросійської України? І яка буде конфігурація американо-російської боротьби за вплив в Україні в майбутньому?  

Відповідь:

1 - Як  відомо, після президентських виборів  у 2004 році відбулася так звана  «Помаранчева революція», що призвела  до усунення В. Януковича і заняття його місця прозахідною коаліцією на чолі з В. Ющенком і Ю. Тимошенко. Це посилило і без того напружені відносини між Росією з одного боку і Заходом, що представляються в особі Америки і Європи, з іншого боку. Кожна зі сторін почала проводити акції один проти одного.

Тим не менше, Ющенко під час свого правління ще більше загострив напруженість між Україною і Росією своїми спробами ввести Україну до Північноатлантичного альянсу (НАТО) і своїми заявами щодо виведення Російського Чорноморського флоту з Криму. А також через свій тісний зв'язок з адміністрацією Саакашвіллі в Грузії і проходження політики постійного протиборства з Росією у всіх сферах, зокрема з питань енергетики та безпеки. Тому Ющенко не вдалося домогтися широкої народної підтримки, особливо у відношенні його національного проекту, який у своїй сукупності являє собою програму по боротьбі з Росією.  

На противагу  цьому Росія скористалася картою природного газу в якості надання  тиску на Ющенка, щоб позбутися  від нього і виставити його перед народом у світлі небажаної людини. Так Росія протягом останніх двох років загрожувала тим, що перекриє природний газ або підніме тарифи на нього, зокрема в зимовий період часу. У результаті цього обурений український народ показав те, що орієнтованість на Захід не є виходом для нього.  

2 - Площа  України складає 603.700 км2. Населення  її становить 46 млн. чоловік.  Вона займає стратегічне місце  розташування, оскільки має вихід  у Чорне море. А також виділяється  тим, що через неї проходять  найважливіші трубопроводи енергоносіїв, зокрема природного газу, до того ж вона знаходиться на стику Європи з Азією, що дає їй можливість впливати на міжнародне становище і регіональний баланс. Тому, кожна з країн: Росія, Америка та держави ЄС дивляться на неї з великим інтересом.  

3 - Що  стосується стратегічної значущості  України по відношенню до Росії,  то Росія дивиться на Україну  з великим інтересом. З одного  боку в силу того, що більшість  населення в східній частині  України сповідує ортодоксальне  вчення християнства (православ'я) і говорить російською мовою. З іншого боку через причину присутності Російського Чорноморського флоту в Україні, термін якого закінчується в 2017 році.  

Після «помаранчевої революції» в Україні  у 2004 році відносини з Росією загострилися через прагнення України домогтися членства в Європейському Союзі, а також з причини української позиції щодо Російського Чорноморського флоту, розміщеного в Севастополі, і через розбіжності з приводу природного газу.  

Тому  Росія доклала великих зусиль в загостренні обстановки проти правління Ющенко, зокрема у східних областях України та інших регіонах, де превалюють проросійські настрої. І варто було Януковичу прийти до влади, як він відразу підписав низку угод з Кремлем у сферах енергетики та зміцнення економічного співробітництва між двома країнами. Як і подався до розвитку відносин у сферах інформації, публікації, освіти, мови і культури.

Янукович відзначив можливість підписання нової угоди щодо Російського Чорноморського флоту замість зниження цін на природний газ. Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу «Вести». За словами В. Януковича питання про базу Російського Чорноморського флоту в Севастополі буде обговорюватися і буде розглядатися з урахуванням національних інтересів України і не на шкоду Росії. «Ми знайдемо рішення. Я не виключаю, що Чорноморський флот залишиться після 2017 року », - зазначив він. З іншого боку, Україна має дуже важливе стратегічне місце розташування - вихід у Чорне море, через яке проходять енергетичні трубопроводи. Як і є зв'язуючою країною між Європою і Азією. Тому вона перебуває під пильною увагою Росії.  

4 - Що  стосується стратегічної значущості  України відносно США, то Україна  має життєво важливу значущість  для Америки, яка прагне взяти  в кільце регіон російського  впливу. Тому втрата Америкою свого впливу в Україні і посилення російського впливу означає те, що Росія почне простягати руки до Чорного моря і Східної Європи. Ми бачили, які зусилля Америка доклала під час «помаранчевої революції», яка і привела Ющенка до влади. Саме в цей період часу Україна стала головним стратегічним партнером США.

Америка стала надавати їй економічну допомогу до такої міри, що Україна зайняла третє місце після Ізраїлю та Єгипту в списку американської допомоги. Все це робилося, щоб витягнути Україну із залежності від Росії в економічному плані. Тим не менше, Америка в період своєї економічної кризи на додачу до загрозливого положення в Іраку і Афганістані не змогла приділити достатню увагу і надати необхідну допомогу, що допомогло і полегшило Росії вплинути на дискредитацію «помаранчевої революції».  

5 - Що  стосується стратегічної значущості  України в очах Європейського  союзу, то Україна служить роздільною стіною між Росією та Східною Європою. Через її території до Європи надходить 80% природного газу, що становить четверту частину європейського споживання. Тому вона представляє велику значимість для Європи. Після того, як Польща стала членом Європейського союзу, а Румунія та Болгарія придбали право на членство в ЄС, Україна стала сусідом Європейського союзу і вельми важливою країною для ЄС. З одного боку вона виступає мостом між Європою і Росією, а з іншого - буферною зоною між ними.  

6 - Таким  чином, важливість України для  всіх цих країн змусила їх  звернути пильну увагу на останні  вибори. Однак при уважному вивченні ходу голосування можна помітити, що Янукович переміг з невеликим відривом тільки на 3% голосів. Це чітко показує, що політична атмосфера в Україні не відрізняється суттєво від того, якою була в минулому. Стало бути, незважаючи на догляд прозахідного Віктора з поста президентства і приходу на його місце проросійського Віктора, ще рано говорити, що епоха «помаранчевої революції» завершилася і Україна знову повністю повернулася в орбіту впливу Росії. Оскільки Янукович виграв вибори з невеликим розривом, а це означає, що прозахідна база в Україні має вагу і вплив у ній, і що американо-російське протистояння на Україні буде продовжуватися і далі.  

7 - Янукович  усвідомлює це. І тому, незважаючи  на свою лояльність до Росії,  перший візит він наніс до Брюсселя замість Москви, намагаючись залучити на свій бік проєвропейську тенденцію і відвести від очей його проросійську лояльність. Особливо, якщо врахувати той факт, що його перемога на виборах була з незначним розривом голосів. І це для того, щоб його не спіткала та ж доля як у 2004 році, коли народ вийшов на вулиці і скинув його з влади.

Тому можна чекати, що його методи будуть точно збалансованими між Зах
ідом і Росією. Його політика буде проводитися в не провокуючій ні Америку, ні Європейський союз формі. Хоча, насправді, він буде дотримуватись проросійського політичного курсу. Телеканал «BBC News» турецькою мовою 08.02.2010 р. опублікував заяву Сергія Тарана, директора Міжнародного інституту демократій в Києві: «Загальна риса періоду правління Януковича ясна, Янукович намагатиметься поліпшити українські відносини з Кремлем, відтягнути обговорення питання про членство України в Північноатлантичному альянсі (НАТО), а також продовжити термін дії угоди про перебування бази Російського Чорноморського флоту в Криму».  

Безумовно, Захід розуміє лояльність Януковича  до Росії. Як і розуміє, що політика конфронтації з ним не приведе  ні до чого хорошого. Навпаки, необхідно  вести таку політику, яка зовні  буде здаватися зближенням, а всередині  буде передбачати пошук інших «кольорових» технологій, щоб перешкодити йому. Тому Америка і Європейський Союз «привітали» Януковича з перемогою на виборах.  

Так чи інакше, боротьба за вплив на Україні  між Заходом (особливо Америкою) і  Росією не зупиниться з огляду на вагомість цієї країни для всіх зацікавлених сторін. База кожної з обох сторін має вагу і вплив. Виборча різниця між цими двома електоратами незначна (всього 3%), що вказує на те, що кожна з двох сторін має дієві опори в Україні.  

4 Рабі-уль-авваль 1341 (за Хіджрою).
20 березня  2010