Питання й відповіді - Європейський Союз

Політика
Друкарня

Питання: Яку силу має Європейський Союз (ЄС) серед міжнародних сил у загальному світовому порядку? І чи можуть з'явитися нові союзи, крім тих які були створені на початку минулого століття (до початку двох світових воєн)?

Відповідь: Якби Європейський Союз був насправді згуртованим, то зміг би змагатися з Америкою у впливі на міжнародне положення в економічному, політичному, і в якійсь мірі, військовому відношенні. Проте ЄС не є міцним союзом, що дуже послабляє його силу. Це є природа даного союзу, а скоріше будь-якого союзу, який потребує сили, що існує в єдності.

19.04.2003 р. (AFB) передало, що Сполучені Штати значно спираються на інвестиції з боку Європейського Союзу, покриваючи свою велику нездатність у поточних витратах, які в 2000 році перевищили 500 млрд. доларів, згідно тому, що роз'яснив Фред Бергистон, директор міжнародного економічного інституту, що є центром особливих досліджень у Вашингтоні. 16.04.2003 р. в Афінах було підписано домовленість про те, що десять країн приєднаються до п'ятнадцяти країнам, колишнім членам ЄС, приблизно на початку травня 2004 року, що зробить Європу самим великим економічним регіоном на Землі, що має 450 млн. людей.

Що стосується політичної, військової, і якоюсь мірою, економічною сфер, то Європейський Союз слабкий по відношенню до Америки. Америка успішно ослабляє ЄС, за допомогою наступних чинників:

а) Збереження НАТО, який, як очікувалося, припинить своє існування після зникнення Варшавської угоди, на чолі якої був Радянський Союз. Не дивлячись на це Америка наполягає на збереженні НАТО, під тим приводом, що він забезпечує безпеку європейських країн від Росії і інших держав. Цим самим зберігається військове верховенство Америки над Європою. Романо Броди, голова європейського комісаріату (AFB), сказав: «Європейський Союз повинен зробити так, щоб його голос був чутним у НАТО. Лише в цьому випадку у нас буде союз, що знаходиться на двох основах: американській і європейській», – також він додав: «Це буде реальний Північноатлантичний Альянс замість звичного для нас альянсу, який відгукується лише Америці». Він сказав: «Ми не можемо передати Європі відповідальність за казну, а Америці – залишити портфель безпеки».

б) Як результат політики Англії, яка не бажає розчинятися в ЄС і хоче бути, наприклад, як Люксембург. Тому вона однією ногою стоїть в ЄС, а іншою в Америці. Її інтереси та інтереси Америки протилежні один одному, у відношенні ослаблення ЄС. Англія бажає залишитись впливовою в Європі, а Америка не бажає, щоб Європа конкурувала з нею, коли стане єдиною і сильною.

в) Більшість з десяти країн, які 16.04.03 р. поставили свої підписи для приєднання до ЄС на початку травня 2004 року, відноситься до регіонів, де присутній вплив Америки, або як сказав Броди 19 квітня: «Деякі нові країни ЄС мають тісні відношення із Сполученими Штатами у сфері безпеки».

г) Збільшення верховенства Америки над родовищами нафти збільшує її вплив над країнами ЄС, що потребують нафти. До того ж збільшення американського впливу над правителями третього світу надає їй можливість досягати прибуткових торгівельних угод і грабувати багатства цього світу, що заважає країнам ЄС отримувати ці прибутки.

Опираючись на вищесказане, можна сказати, що баланс європейських сил не являє собою реального об'єднання і фактичної єдності. Європа - це сильні країни, на чолі яких Франція, яка діє для утворення згуртування з інших європейських країн разом з нею, в ім'я створення європейської сили, і з іншого боку Англія, яка не стурбована освітою сильного європейського згуртування, а зацікавлена у своєму впливі в Європі.

Що стосується можливості утворення міжнародних союзів, що відрізняються від тих, що утворилися до початку двох світових війн, то така можливість з'явилася. До Першої світової війни Османська держава, Німеччина й Австрія були на одній стороні, а Англія, Франція, Росія та Америка - на інший. І незадовго до Другої світової війни Німеччина, Італія та Японія на одній стороні, а Англія, Франція, Росія та Америка - на інший. Очевидно те, що на сьогодні такої ж реальності, як в колишньому розумінні не існує. Міжнародні союзи схильні змінюватися згідно інтересам цих країн і їх колонізаторським цілям. Особливо, це виразно виявляється сьогодні, коли у світі панує капіталізм, який грунтується на вигоді.

Сьогодні у світі є можливість утворення замаскованого союзу проти Америки з наступною різкою критикою на адресу її політики. Більшість країн світу були проти Америки. Уряди і народи не повірили тому, що Америка воює проти певної зброї масового ураження, розуміючи, що це робиться, для того, щоб влаштувати світ таким чином, що будуть досягнуті її інтереси і нею будуть розграбовані багатства світу, в ході чого вона не надасть жодного значення міжнародному праву, людським і моральним цінностям. З цього виходить, що є велика можливість для створення, яким-небудь чином, у світі союзу проти Америки.

 

19 сафар 1424

21.04.03