В чому причина значного скорочення видобутку нафти в Саудівській Аравії?

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: Чому Саудівська Аравія, будучи агентом Америки, співпрацює з Росією в рамках організації «ОПЕК+» і значно скорочує видобуток нафти, що призводить до підвищенню цін, і, здається, не відповідає планам Америки?

Як ми спостерігали, Америка негативно відреагувала на це і об’явила про перегляд своїх відносин з Саудівською Аравією. «Байден перегляне відносини з Саудівською Аравією, яка підтримала Росію в скороченні видобутку нафти» («France24», 16.10.2022). Чим можна пояснити усі ці кроки, враховуючи, що Саудівська Аравія та її фактичний правитель Ібн Сальман є агентами Америки? І чого від цього можна чекати?

Відповідь: Перш за усе, необхідно визнати, що рішення Саудівської Аравії і ОАЕ скоротити видобуток нафти на два мільйони барелів на добу за домовленістю з Росією в рамках організації «ОПЕК+» шокувало Байдена і Європу, які докладають великих зусиль, щоб обійтись без російських енергоресурсів. Вони гостро потребують того, щоб на світових ринках було більше неросійських енергоресурсів, оскільки дефіцит одразу ж позначиться на цінах, особливо для Європи. Щоб зрозуміти цілі Саудівської Аравії, необхідно знати реальність міжнародної обстановки, пов’язаної з цим кроком:

Енергетична криза в Європі:

1 — «Декілька місяців назад ЄС утвердив шостий пакет санкцій проти Росії у зв’язку з війною в Україні, який включає заборону на імпорт російської нафти, починаючи з грудня. І дійсно, у серпні поточного року імпорт російської сирої нафти в ЄС знизився до 1,7 млн. барелів на добу порівняно з 2,6 млн. барелів на добу у січні» («Independent Arabia», 12.09.2022). Європейське ембарго поширюється на імпорт російської нафти по морю і не поширюється на імпорт нафти по деяким іншим трубопроводам. Намагаючись допомогти Європі, США вже компенсували половину російської нафти, від якої Євросоюз відмовився раніше, іще до шостого пакету санкцій.

2 — З іншого боку, Європа особливо страждає від енергетичної кризи, яка посилюється, оскільки ціни на газ і електроенергію ростуть дуже швидко. Така ситуація є результатом того, що до війни в Україні Європа сильно залежала від російських енергоресурсів. І якщо ціни на природний газ в Європі і Америці в ці дні відрізняються в чотири рази, то на нафту це не поширюється. Ціни на нафту практично однакові в усьому світі, а ціни на газ відрізняються в залежності від наявності транспортних трубопроводів чи заводів по переробці скрапленого газу. Шостий пакет європейських санкцій проти Росії приведе до дефіциту пропозиції нафти в Європі на 1,4 млн. барелів. Це великий обсяг, який, як очікується, призведе до додатковому росту цін на нафту. Якщо до цього додати рішення організації «ОПЕК+» скоротити обсяги видобутку нафти у світі на 2 млн. барелів на добу, то, очевидно, ціни стануть позамежними.

Як це рішення позначиться на Росії:

1 — Америка і європейські країни намагаються блокувати російську економіку і позбавити її грошей. Вони хотіли б бачити на світових ринках багато нафти, щоб зменшити прибутки Росії від неї. Проте нещодавнє рішення організації «ОПЕК+» по скороченню видобутку нафти призводить до дефіциту пропозиції, високим цінам і фінансовій вигоді для Росії. Це те, чого не хочуть Америка і Європа. Так, у Америки є довгострокові цілі — розірвати зв’язки Європи з Росією, тобто замінити ланцюжки поставок енергоносіїв, але фінансове удушення Москви — це також одна із головних цілей Америки. Тому викликає подив те, як Саудівська Аравія працює проти цієї американської цілі.

2 — Америка і Європа активно обговорюють введення стелі цін на російську нафту, а також на газ. Вони побачили, що Росії, чиї енергоресурси пішли з європейських ринків через санкції, вдалось відкрити нові ринки для своєї нафти в Індії, Китаї та інших азіатських країнах. Незважаючи на низьку ціну на російську нафту для цих країн, загальний ріст світових цін на нафту через введені проти Росії санкції дозволяє Москві компенсувати цю різницю. Інакше кажучи, через високу ціну на нафту у світі фінансові надходження в російську казну від нафти особливо не змінились порівняно з періодом до війни з Україною. Через ці причини виникла ідея встановити стелю ціни на російську нафту, щоб обмежити фінансові потоки в Москву. Але при цьому пропозиція нафти повинна залишатись достатньою на світових ринках, щоб ціни залишалися розумним для цих країн. Встановлення стелі ціни на російську нафту усе іще знаходиться на стаді планування. Європейські країни і Америка не наважились прийняти це рішення через його наслідки для світових цін, особливо якщо Росія утримається від поставок нафти в ті країни, які встановили стелю ціни на її нафту.

Вибори в Конгрес США:

1 — Проміжні вибори в Конгрес США відбудуться 8 листопада 2022 року. Республіканська партія разом з колишнім президентом Дональдом Трампом сподівається перемогти на цих виборах і отримати контроль над обома палатами Конгресу — Палатою представників і Сенатом. Ці вибори важливі, тому що їх результати є показником президентських виборів 2024 року, на яких Республіканська партія планує повернутись до влади. Враховуючи серйозний розкол в Америці, розділеної на Демократичну партію і підтримуючі її технологічні компанії і на Республіканську партію і підтримуючі її нафтові компанії, рішення організації «ОПЕК+» має глибокий зв’язок з цими виборами. Звідси і з’ясовується причина рішення Саудівської Аравії підтримати скорочення видобутку нафти.

2 — Примітно, що рішення «ОПЕК+» скоротити видобуток нафти було прийнято в критичний період для Америки, тобто за місяць до виборов в Конгрес. «Організація країн-експортерів нафти «ОПЕК+» об’явила про скорочення видобутку нафти на два мільйони барелів на добу, починаючи з листопада, що призвело до росту цін на нафту приблизно на 10 відсотків, перш ніж несуттєво знизиться на цьому тижні» («Anadolu», 12.10.2022). Ці неминучі наслідки рішення «ОПЕК+», тобто ріст цін, і були головною метою підтримки рішення Саудівською Аравією. Ціни на паливо в Америці — дуже чуттєве питання для американського виборця. Їх ріст змінює настрій виборця, віддаляючи його від президента Байдена і Демократичної партії і підштовхує до обранню кандидатів від Республіканської партії. Також про це свідчить і те, що американська сторона контактувала з Саудівською Аравією і країнами Перської затоки, щоб рішення «ОПЕК+» було відкладено на один місяць, тобто до завершення проміжних виборів в Конгрес США. «Газета «The Wall Street Journal» повідомила, що Саудівська Аравія відмовилась реагувати на прохання офіційних осіб США відкласти рішення про скорочення видобутку нафти в рамках групи «ОПЕК+». Газета з посиланням на джерела, проінформовані про хід переговорів, повідомила, що офіційні особи США за декілька днів до прийняття рішення 5 жовтня телефонували своїм колегам в королівстві та інших нафтодобувних країнах Перської затоки з вимогою відкласти прийняття рішення іще на місяць, але ті відмовились. Люди, які перебувають в курсі подій, повідомили,, що офіційні особи США почали інтенсивну кампанію тиску, щоб переконати Саудівську Аравію відкласти свої плани . За даними газети, представники Білого дому декілька разів телефонували наслідному принцу Мухаммаду ібн Сальману, а міністр фінансів США Джанет Йеллен говорила з міністром фінансів Саудівської Аравії» («Alhurra», 11.10.2022). Таким чином, стає ясно, що рішення про скорочення видобутку нафти дуже чуттєве для Демократичної партії і адміністрації Байдена особливо перед виборами. Білий дім намагався відстрочити це рішення, але йому не вдалось.

3 — Саудівська Аравія своєю рішучою підтримкою рішення «ОПЕК+» скоротити видобуток нафти на значну величину (2 млн. барелів на добу) не планує підтримувати казну Росії, до якої ворожий увесь Захід, і не планує усугубляти енергетичну кризу в Європі. Саудівська Аравія не здатна протистояти Європі, якщо тільки її хазяї в Вашингтоні не попросять про це. Також ясно, що Саудівська Аравія планує зі своїми хазяями в Америці підняти популярність Республіканської партії і Трампа. Дані події свідчать про погіршення політичного життя в Америці під впливом розділення, оскільки одна американська партія працює у співпраці з зовнішніми силами, щоб нанести удар по інтересам іншої американської партії, навіть не беручи до уваги, що остання управляє країною.

4 — Адміністрація Байдена виразила свій гнів на адресу Саудівської Аравії та її рішення. «Байден в інтерв’ю «CNN» у вівторок ввечері сказав: «Те, що вони (саудіти) зробили з Росією, буде мати деякі наслідки». Потім він додав: «Я не буду вдаватись в деталі того, що я буду розглядати і що у мене на думці. Але наслідки будуть». Байден вказав, що «Вашингтону пора переосмислити свої відносини з королівством» («Anadolu», 12.10.2022). «Прес-секретар Білого дому Карін Жан-Пьєр заявила, що президент Джо Байден з самого початку свого правління ясно говорив про необхідність інших відносин з Саудівською Аравією. Прес-секретар додала, що Вашингтон переглядає відносини з Саудівською Аравією і буде стежити за тим, що відбудеться у найближчі тижні на тлі консультацій з Конгресом. Вона також зазначила, що рішення «ОПЕК+» показує, що Саудівська Аравія підтримує Росію в плані енергетичної політики» («Al Jazeera», 12.10.2022).

Тепер відносно того, чого від цього можна чекати:

1 — Скорочення організацією «ОПЕК+» видобутку нафти на два мільйони барелів на добу — це рішення, яке сильно вплине на пропозицію нафти на світовому ринку. Іще до цього рішення адміністрація Байдена мала намір вивільнити із стратегічних запасів США по одному мільйону барелів нафти на добу на протязі шести місяців. Це було зроблено для протидії росту цін на паливо в США, щоб адміністрація Байдена не втратила голоси на виборах в Конгрес, а також було зроблено в пику Росії. «Президент США Джо Байден об’явив про «історичне» вивільнення нафти із запасів США і вжив кроки по покаранню нафтових компаній, які отримали дозволи на видобуток нафти, але поки відмовляються використовувати його, повідомили в Білому домі. Також Білий дім заявив, що після консультацій з союзниками і партнерами президент об’явить про найбільше вивільнення запасів нафти в історії і виведе на ринок додатково 1 млн. барелів щодобово на протязі наступних шести місяців» («CNN Arabic», 31.03.2022).

2 — Президент США намагався заспокоїти внутрішні ринки палива перед виборами в Конгрес, у той час як Саудівська Аравія відкинула прохання Байдена про збільшення видобутку нафти. Потім, нарешті, за місяць до виборів в Конгрес Саудівська Аравія підтримала рішення «ОПЕК+» значно скоротити видобуток нафти. Королівство зробило навіть більше, подвоївши обсяги імпорту мазуту із Росії. «Дані по відстеженню судів «Refinitiv Eikon» показують, що Саудівська Аравія імпортувала 647000 тонн або біля 48000 барелів в день мазуту із Росії через російські і естонські порти у квітні-червні поточного року, що вдвічі більше, аніж обсяг, який вона імпортувала за той же період в 2021 році» («Alhurra», 15.07.2022). Це свідчить про крупну змову, здійснювану Саудівською Аравією в координації з американськими нафтовими компаніями і Республіканською партією з метою протидії політиці президента Байдена у відношенні Росії і світових ціна на нафту.

А якщо додати до усьому цьому контакти вагомих осіб із адміністрації Трампа з Саудівською Аравією, наприклад, Джареда Кушнера, то стає ясно, що Саудівська Аравія узгоджує свою нафтову політику з Республіканською партією, особливо з групою колишнього президента Трампа і з американськими нафтовими компаніями, вірними Республіканській партії. Ці американські компанії глибоко укорінились в нафтову галузь Саудівської Аравії.

3 — Немає сумнівів, що така політика Саудівської Аравії в найближчі дні піддасть її тиску з боку адміністрації Байдена, яка об’явила, що знаходиться в процесі перегляду своїх відносин з Саудівською Аравією після рішення «ОПЕК+» значно скоротити видобуток нафти. Офіційні особи із адміністрації Байдена вже зв’язують Саудівську Аравію з Росією. «Президент США Джо Байден заявив, що Саудівська Аравія «стикнеться з наслідками» після рішення «ОПЕК+» скоротити добуток нафти, підкресливши, що час «переглянути» відносини з Саудівською Аравією. При цьому офіційний представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі підтвердив, що президент наказав провести «переоцінку» відносин між США і Саудівською Аравією» («Alhurra», 12.10.2022). «Впливовий сенатор-демократ, голова комітету Сенату по міжнародним відносинам Боб Менендес заявив, що Ер-Ріяд «активно підтримує Росію в її жорстокому вторгненні в Україну». Сенатор від штату Іллінойс Річард Дурбін заявив у вівторок вранці, що «Саудівська Аравія явно хоче, щоб Росія виграла війну в Україні». «Давайте будемо відвертими, Путін і Саудівська Аравія — проти Сполучених Штатів», — сказав він «CNN», підкресливши, що «Саудівська Аравія не є надійним союзником» («Alhurra», 12.10.2022). Очевидно, що Саудівська Аравія вживає ці кроки не заради Росії, тому що в 2020 році при адміністрації Трампа вона сильно вдарила по російським інтересам, примусивши Росію скоротити видобуток нафти. Про це ми писали у відповіді на питання під назвою «Нафтова криза та її наслідки» від 29.04.2020. Тому безглуздо думати, що Саудівська Аравія, будучи американським агентом, підтримує Росію проти Америки.

І останнє:

Такою є реальність нинішньої нафтової політики Саудівської Аравії, яка відкрито відмовляється виконувати бажання адміністрації Байдена, але виконує бажання Республіканської партії і підтримуючих її американських нафтових компаній. Ці ж компанії, з одного боку, хочуть підняти ціни, тому що вони напряму виграють від цього, і, з іншого боку, що більш важливо, вони хочуть на майбутніх проміжних виборах позбавити прибічників президента Байдена-демократа місць в Конгресі в надії на те, що Республіканська партія буде контролювати обидві палати, і це полегшило б останнім виграти президентські вибори в 2024 році.

Якщо Саудівська Аравія, а разом з нею — і нафтові держави Перської затоки, захотіла б контролювати нафтові ринки з точки зору збуту і ціноутворення, вона б зробила це в своїх власних інтересах і інтересах свого народу, але звідки у правителів-агентів з’являться подібні ідеї?.. Вони просякнуті підпорядкованістю іноземцям і ворожнечею до Ісламу. Нафта мусульман стане зброєю Умми проти ворогів тільки у випадку встановлення Халіфату.

وَيَوۡمَئِذٖ يَفۡرَحُ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ ٤ بِنَصۡرِ ٱللَّهِۚ يَنصُرُ مَن يَشَآءُۖ وَهُوَ ٱلۡعَزِيزُ ٱلرَّحِيمُ

«В той день віруючі зрадіють допомозі Аллаха. Він допомагає, кому побажає. Він — Могутній, Милосердний» (30:4,5).

 

21 Рабі аль-авваль 1444 р.х.
17.10.2022 р.

Головне меню