Що таке щастя

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

Асоціація йорданських жінок «Солідарність» заявила у четвер, що країна впала на сьоме місце, порівняно за рівнем щастя у 2013 році, після того як була на п’ятому місці у 2012 році. Асоціація підкреслила у заяві «Араби сьогодні», у копії документу з нагоди всесвітнього дня щастя, що «світ знаходиться в яскравих суперечностях, у той час коли ми знаходимо у величезному приголомшливому прогресі і в області технології, з іншого боку ми знаходимо, що принаймні близько мільярду осіб не мають достатності в харчуванні».

Асоціація пояснила те, що «жінки у розвинутих країнах відчувають себе більш задоволеними і щасливими ніж чоловіки, але відзначає, що жінки за межами промислово розвинутих країн стають рівними з чоловіками або менш щасливими».

Коментар:

Капіталістичний принцип, нав’язаний нам, оснований на інтересі - є мірилом вчинків, тому поняття щастя у них – це досягнення якомога більшого фізичного задоволення і досягнення їх причини. Асоціація «Солідарність» вважає, що ріст індексу прибутків населення вказує на гарне життя бідних, які страждають від нестачі продовольства, труднощів доступу до медичної допомоги, чистої питної води, житла, санітарії, освіти і професійного підготування, а ріст прибутків покращує добробут бідних і вони відчувають себе щасливими.

У той час як в Ісламі щастям є досягнення вдоволення Аллаха, а не інтереси і задоволення потреб та мирських насолод. Згідно з цією концепцією, мірилом вчинків є накази і заборони Аллаха. Існує величезна різниця між цими двома поняттями і поведінкою, що виходить з цих концепцій, які відображаються або позитивно або негативно на суспільстві загалом. Індивід в капіталістичній системі може робити все, щоб задовольнити свої бажання, навіть якщо це у збиток іншим, де немає жодних моральних чи духовних цінностей або значення людства, є тільки матеріальний інтерес. Відповідно, з’явилося велике розшарування між багатими і вкрай бідними. І багатий живе, цікавлячись лише собою і збільшенням свого багатства, забуваючи про тих, хто не знаходить себе на життя шматка хлібу, і цей багатий іще і скористується цими бідними. Тому розповсюдилася бідність, пригноблення, ненависть і злоба, сильно розповсюдилася експлуатація і попрання прав індивідів. І таким чином розповсюджуються злочини, вбивства, розграбування і крадіжки, моральні злочини, люди більше не відчувають себе в безпеці і навіть ті, хто має гроші. Відсутність духовних, моральних і гуманних цінностей у їх житті зробили його тривожним і важким.

У доповіді асоціації «Солідарність» показана відсталість «рівню щастя» в Йорданії, щастя жінки вони визначають її відчуттям рівності і відсутності розділу статей. У доповіді говориться: «Щастя арабських народів безпосередньо пов’язане із захистом прав людини, особливо прав жінок. Також загалом жінки відносно щасливіше у тих країнах, де поважають їх права і де вони насолоджуються на рівних правах без розрізнення статей, також там менше порушуються їх права, зокрема насилля в усіх його формах». Загальновідомо, що згідно з нещодавнім дослідженням, проведеним агентством з основних прав, яке належить Європейському союзу і базується у Вені, результати дослідження показали, що третина жінок у країнах ЄС зазнають насилля вдома і на вулиці, на роботі, а також в Інтернеті. Найбільш високі показники насилля у відношенні жінок спостерігаються у таких країнах як Данія, Фінляндія, Швеція тощо. А ці країни, згідно з їх ствердженням є розвинутими країнами, де жінки користуються рівністю і їх права не порушуються! Яка велика суперечність між тим, що вони кажуть із гасел і що відбувається насправді! Сестри мої, відкиньте ці брехливі гасла і працюйте для того, щоб заслужити вдоволення Аллаха, задля набуття щастя в обох світах.

Ми не повинні забувати, що їй дуже важко заробляти на життя і витрачати на себе, а іноді і на її родину, де немає нікого, хто опікував би жінку і вирішував цю задачу, подібно до того, як це вирішують закони Ісламу, які зобов’язують чоловіка витрачати на жінку стільки, скільки забезпечує їй її запити і гідне життя. А критерієм вчинків є халяль і харам, а не кількість інтересу…що штовхає мусульман до пошуку вдоволення Всевишнього Аллаха, і тоді вони дійсно будуть жити щасливими і в добробуті. О Аллах, зроби цей день близьким до нас!

Всевишній Аллах говорить:

وَأَمَّا الَّذِينَ سُعِدُوا فَفِي الْجَنَّةِ خَالِدِينَ فِيهَا مَا دَامَتِ السَّمَاوَاتُ وَالأرْضُ إِلا مَا شَاءَ رَبُّكَ عَطَاءً غَيْرَ مَجْذُوذٍ

Щасливі ж перебуватимуть в Раю. Вони перебуватимуть там вічно, поки існують небеса і земля, якщо тільки твій Господь не побажає іншого. Це буде невичерпний дарунок. (11:108)


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір 
Умму Сухайб аш-Шамій
29 Джумада аль-уля 1435 р.х.
30.03.2014

http://www.hizb-ut-tahrir.info/info/index.php/contents/entry_34721

Головне меню