Із військової політики

Хадіс
Друкарня

Вітаємо вас, дорогі брати, у черговій зустрічі нашої програми: «Разом з благородним хадісом» і говоримо вам слова кращого привітання: «ас-саламу алейкум ва рахматуллахі ва баракатух»

Від Халеда ібн аль-Фазр від Анаса ібн Маліка, що Посланець Аллаха, нехай благословить його Аллах та привітає, сказав: «Вирушайте з іменем Аллаха і з Аллахом і згідно з релігією Посланця Аллаха. Не вбивайте ветхих старців,дітей, немовлят та жінок, і не преступайте кордонів, виправляйте та творіть добро, адже, воістину, любить Аллах добродіючих».

У книзі Ауну-ль-маъбуд шарх сунан Абу Дауд:

  • (Не вбивайте ветхих старців); якщо він не був воїном бійцем. Передається, що Посланець Аллаха ﷺ наказав вбити Заіда ібн ас-Самта, якому було більше ста двадцяти років, він був із війська Хамазан. Про це говорить аль-Карій.
  • (дітей, немовлят): тобто дітей, які не досягли повноліття, за винятком, якщо він був королем або воїном.
  • (і жінок): Якщо вона не була воїном або королевою.
  • (виправляйте): ваші справи, вчинки.
  • (і творіть добро): між вами, робіть добро один одному.

Військова політика, це значить піклуватись про справи військової ситуації, щоб схилити перемогу на бік мусульман на набути ворога на поразку. Проте, усе це обмежено тим положенням, по відношенню до якого мається шаріатський текст, який передбачає певну дію, тому якщо є певний текст, то не можна робити це під приводом військової політики. Посланець Аллаха ﷺ заборонив вбивство жінок, дітей та старих, як це говориться у хадісі. Проте Посланець Аллаха ﷺ дозволив їх вбивство у тих випадках, якщо досягнути ворога без їх вбивства неможливо, з причини того, що вони знаходяться разом, змішані, і доводиться використовувати катапульту, бомби і т.п. Бухарі передав, що Посланець Аллаха ﷺ був запитаний про жителів, які перебувають разом з ворогами ідолопоклонниками, про їх дружин, дітей та старих, які теж постраждають і можуть бути вбиті разом з ними, він, відповівши на питання, сказав: (вони із них).

Дорогі брати, ми прощаємося з вами до наступної зустрічі з іншим пророцьким хадісом. Нехай береже вас Аллах. Ас-саламу алейкум ва рахматуллахі ва баракатух!

 
30 Джумада аль-уля 1435 р.х.
31.03.2014

Головне меню