Глава: «Ар-Раййан - для тих, хто поститься»

Хадіс
Друкарня

Вітаємо вас, наші любі слухачі, і почнемо з найкращого привітання: ас-саляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятух!

У книзі «Фатх уль-Барі» імама Ібн Хаджара аль-Аскаляні у коментарях до «Сахіху» Бухарі у розділі «Ар-Раййан – для тих, хто поститься» приводиться:

Розповів Халід ібн Мухлід зі слів Сулеймана ібн Біляла, який сказав: мені розповів Абу Хазім від Сахля (р.а.), що Посланець Аллаха ﷺ сказав: «Воістину, є в раю ворота, іменовані «Ар-Раййан», через які будуть входити ті, хто поститься, у День воскресіння і не увійде через ці ворота ніхто, окрім них. Буде сказано: «Де ті, хто постився?» - і вони піднімуться і не увійде через ці ворота ніхто, окрім них, а після того як вони увійдуть, ці ворота будуть зачинені і більше ніхто не увійде крізь них».

Шановні слухачі!

Ар-Раййан: ворота з воріт раю, призначені для тих, хто постився – це велика милість і дар Всевишнього Аллаха. Що ж після Ар-Раййан? – Рай, у якому те, чого не бачило око, не чув слух і не спадало на думку людині (тобто навіть в уяві). І оскільки ті, хто постився позбавляли себе блага їжі та пиття, Всевишній вшанував їх різними видами їств, незрівнянних і не подібних до їжі та пиття у мирському житті. Передається, що один з праведників побачив фрукти, але не міг купити їх. Коли ж його спитали про  це, він відповів: місце зустрічі – Рай, з волі Аллаха!

А тому той, хто поститься, о мусульмани, рівносильний Раю. Раю, який є товаром Милостивого, у відплату за те, що вони робили, у відплату тим, хто постився, і за їх прибічність Його наказам. Від Сухайба (р.а.) передається, що Посланець Аллаха ﷺ сказав: «Коли мешканці Раю увійдуть у нього, Всевишній Аллах спитає: «Чи бажаєте ви чого-небудь, щоб Я вам додав?» На що вони відповідять: «Хіба не освітилися наші обличчя? Хіба Ти не ввів нас у Рай і не вберіг нас від Полум’я?», - після чого відкриється завіса і з усього дарованого їм найдорожчим для них стане (можливість) дивитися на їх Господа».

Прохаємо Щедрого Аллаха ввести нас у Рай через ворота Ар-Раййан і дати нам можливість дивитися на Його Лик, а також наділити нас прагненням до зустрічі з ним і зробити нашими найкращими днями дні зустрічі з Ним, без шкоди шкідників та фітни (смути), що вводить в оману. Адже хто полюбив зустріч з Аллахом, Аллах також любить зустріч з ним. Хай Він прийме від нас благе і пробачить нам гріхи. О Аллах, амін!

Шановні слухачі, до нових зустрічей з черговим хадісом Посланця ﷺ. Хай Аллах береже вас, ва ас-саляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятух!


06 Рамадану 1435х.
04/07/2014

Головне меню