Спадок, який залишився від Саліма, вільновідпущеника Абу Хузайфи

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: У книзі «Держапарати Халіфату», у темі «Байт уль-Маль» пишеться: «… Коли Са́лім, вільновідпущеник Абу Хузайфи, загинув у битві при Ямамі, Умар ібн аль-Хаттаб приніс його спадок  …».

Загальновідомо, що битва при Ямамі відбулась у часи правління Абу Бакра, але у книзі говориться, що це відбулось у часи Умара ібн аль-Хаттаба. Звідси питання: як узгодити два ці моменти?

Відповідь:

Так, дійсно, у книзі «Держапарати Халіфату», у темі «Байт уль-Маль» пишеться: «Приводить Імам Шафії у книзі «Аль-Умм» від Абдуллаха ібн Вадіа наступне: «…Са́лім, вільновідпущеник Абу Хузайфи, бут також вільновідпущеником однієї із наших жінок, звали її Сальма́, донька Юа́ра. Сальма́ звільнила його від рабства іще у часи джахілії. Коли ж він загинув у битві при Ямамі, Умар ібн аль-Хаттаб приніс його спадок, а потім, покликавши Вадіа ібн Хіза́му, сказав йому наступне: «Цей спадок вашого вільновідпущеника, ви вправі володіти ним». На що Вадіа сказав: «О,повелитель правовірних! Аллах обдарував нас так, що ми не потребуємо цього. Наша жінка звільнила його без яких-небудь обмежень. Ми не хочемо принести ганьбу собі  чи сказав: «нести втрати») від цього». Тоді Умар відправив спадок у Байт уль-Маль» (Ібн Хаджар сказав, що хадіс сахіх)».

2) Із тексту ясно, що спадок Са́ліма був переданий у руки Умара, коли останній був вже халіфом, хоча Са́лім пав смертю шахіда у битві при Ямамі, яка відбулась у часи правління Абу Бакра.

3) Битва при Ямамі відбулась на останніх етапах битв з віровідступниками. Тому є відмінності щодо того, коли відбулась ця битва при Ямамі. Ібн аль-Асір у книзі «Аль-Каміль фі ат-Таріх» пише: «Відносно битв мусульман проти віровідступників є відмінності. Так Ібн Ісхак говорив: «Завоювання Ямами, Ємену, Бахрейну, відправка військ у Шам відбулись у 12 р.х.». Але Абу Маашар, Язід ибн Ійя́д ібн Джуадуба, Абу Убайда ібн Мухаммад ібн Аммар ібн Я́сір сказали: «Усі перемоги над віровідступниками, отримані Халідом ібн аль-Валідом та іншими, відбулись у 11 р.х, винятком була лише перемога над Рабіа ібн Буджай́ром, вона відбулась у 13 р.х.».

Більша правильним здається тут те, що війська були відправлені у Шам у 13 р.х., отож, битва при Ямамі відбулась у кінці 12 р.х. або ж на початку 13 р.х. А як відомо, правління Умара почалось у кінці місяця Джумада ас-сані 13 р.х. Це означає, що спадок,який залишився від Са́ліма, вільновідпущеника Абу Хузайфи, було передано після смерті Абу Бакра. Саме тому рішення питання про спадок було поставлено вже перед Умаром ібн аль-Хаттабом.

 

8 Джумада аль-уля 1431 р.х.
22.04.2010 р.

Головне меню