Хто спрямується до Наступного життя

Хадіс
Друкарня

Вітаємо вас, шановні брати, на черговій зустрічі нашої програми «Разом із благородним хадісом» і говоримо вам слова кращого привітання: ас-саламу алейкум ва рахматуллахі ва баракятух».

Передається від Анаса ібн Маліка, що він сказав:

«Хто спрямувався до Наступного життя, тому Аллах збагатить серце і налагодить його справи, і мирське життя прийде до нього покірно. А хто спрямується до мирського життя, тому Аллах зробить так, що нестаток завжди буде перед його очами, Він внесе розлад у його справи, а з мирських благ він отримає тільки те, що йому визначено».
У книзі «Тухвату-ль-ахвазій бі-шарх джамі ат-Тірмізі» говориться:

  • Слова «Хто спрямувався»: тобто той, чия мета, намір, головна турбота. Той, чиєю головною турботою і вимогою було майбутнє життя.
  • «тому Аллах збагатить серце»: тобто зробить так, щоб він задовольнявся малим і він буде у достатності, зробить так, щоб він не гнався за збільшенням і не втомлювався від цього.
  • «і налагодить його справи»: тобто розрізнені спорадичні справи, Аллах об’єднає їх і зробить єдиною, налагодженою справою, утворивши причини рішення цих справ звідти, звідки він не очікує.
  • «і мирське життя»: тобто стільки, скільки йому визначено і відділено.
  • «прийде до нього покірно»: тобто принижено, належачи йому, він не буде мати потребу у пошуку цього наділу. Йому не потрібно буде робити багато чого, щоб його доля прийшла до нього, навпаки, вона прийде до нього поза залежністю від нього легко, м’яко.
  • «А хто спрямується до мирського життя»: чий намір був вимаганням і досягненням мирського блага.
  • «тому Аллах зробить так, що нестаток завжди буде перед його очами»: тобто він буде завжди потребувати створених, перед його очами завжди буде нужда.
  • «Він внесе розлад у його справи»: не буде єдності, усе буде розрізненим.
  • «а з мирських благ він отримає тільки те, що йому визначено»: він буде постійно в пошуках, йому завжди буде не вистачати, і він не отримає збільшення, не дивлячись на його зусилля і зусилля його товаришів.

Імам Ібн Кайїм, хай змилується над ним Аллах, сказав: "Якщо раб Аллаха встає вранці і лягає ввечері і при цьому усі його помисли пов’язані лише з Аллахом, то Всевишній візьме на Себе задовольняння усіх його потреб, позбавить його від усіх тривог та турбот і звільнить його серце для любові до Нього, язик – для поминання Його, а органи його тіла – для покірності Йому. А якщо він встає вранці і лягає ввечері, і при цьому усі його помисли пов’язані з цим світом, то Аллах залишить його наодинці з його тривогами, печалями і засмученнями, вручивши його душі його…".

Любов до світу і турбота про нього змусила забути людей про покірність Всевишньому Аллаху і поклонінні Йому істинним поклонінням. Існує багато священних аятів і благородних хадісів про це, у тому числі це хадіс, який ми розбираємо сьогодні, щоб нагадати нам те, що ми забули і утворити рушійну силу в наших серцях, спокій і шлях, що веде до залишення мирського, прагнучи до того, що в Аллаха з Його вдоволення у цьому світі і блаженства в майбутньому житті.

І завершимо словами Всевишнього Аллаха:

زُيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَوَاتِ مِنَ النِّسَاءِ وَالْبَنِينَ وَالْقَنَاطِيرِ الْمُقَنْطَرَةِ مِنَ الذَّهَبِ وَالْفِضَّةِ وَالْخَيْلِ الْمُسَوَّمَةِ وَالأنْعَامِ وَالْحَرْثِ ذَلِكَ مَتَاعُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَاللَّهُ عِنْدَهُ حُسْنُ الْمَآبِ

Прикрашена для людей любов до задоволень, які приносять жінки, сини, накопичені кантари золота і срібла, чудові коні, худоба і ниви. Таким є минуще задоволення мирського життя, але в Аллаха є краще місце повернення. (03:14)

О Аллах, не роби мирське життя найбільшою нашою турботою і не роби її межею наших знань.

Шановні брати, ми прощаємося з вами, до наступної зустрічі з іншим пророчим хадісом. Хай береже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


04 Джумада ас-сані 1435 р.х.
04.04.2014

Головне меню