Розділ про закон відносно того, хто розділяє єдність мусульман

Хадіс
Друкарня

Ми вітаємо усіх вас, наші шановні брати в усьому світі, у новій серії програми «Разом із благородним хадісом». І ми хочемо почати з найкращого привітання – Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Приводиться у «Сахіху» імама Мусліма у тлумаченні ан-Нававій у розділі «закон відносно того, хто розділяє єдність мусульман».

Мені розповів Абу Бакр ібн Нафі і Мухаммад ібн Башшар, ібн Нафі сказав: нам розповів ібн Гундур, а ібн Башшар сказав: нам розповів Мухаммад ібн Джафар від Шуба зі слів Зіяда Ібн Аллякі, що сказав: «Я чув, як Арфаджа сказав: «Я чув, як Посланець Аллаха, говорив: «З’являться різні речі, але якщо хто побажає розколоти справу цієї общини, і при цьому вона буде єдина, то вдарте його мечем, ким би він не був!»

Слова Посланця Аллаха ﷺ: «З’являться різні речі» – під словом «речі» тут мається на увазі смути і нові речі. А слова Посланця Аллаха ﷺ: «але якщо хто побажає розколоти справу цієї общини, і при цьому вона буде єдина, то вдарте його шаблею, ким би він не був» – несуть у собі наказ про бій з тим, хто виходить проти імама (правителя) або бажає розколоти єдність мусульман і т.д., отже розділяти Умму забороняється, а якщо людина не припиняє це робити, то її вбивають. Тобто якщо його неможна зупинити окрім як з його вбивством, то його вбивають і це марна смерть. Слова Посланця Аллаха ﷺ: «то вдарте його мечем», в іншому хадісі говориться: «то вбийте його» - це означає: Вбийте, якщо неможливо зупинити його, окрім як таким чином.

Посланець Аллаха ﷺ повідомляє і пояснює те, у якому положенні опиниться Умма, що її охоплять смути, і це іще одне свідоцтво пророкування. З цих смут – вихід проти єдності мусульман, цей вихід є великим гріхом, що заслуговує на вбивство. Гріх правителя, яким би він не був, не дозволяє виходити проти нього – поки він не наказує грішити іншим – Бухарі передав від Ібн Умара, що Посланець Аллаха, хай благословить його Аллах і привітає, сказав: «Хто поніс на нас зброю, той не з нас» Отже, не допустимо оспорювання або вихід проти правителя, яким би він не був,окрім тих випадків, коли є шаріатський текст, що дозволяє це, а це явне невір’я.

О мусульмани! Так само як і серйозне покарання того, хто вийшов проти мусульманського правителя, також суворе покарання тому, хто погоджується і приймає правителя, який чинить явний Куфр, подібно до положення наших правителів сьогодні. Ця банда злочинців, котра захопила владу у той час, коли мусульмани були недосвідченими у своїй релігії, виконала над ними систему явного куфру, це і є ті речі та смута. Єдина ісламська Уммаа розділилася майже на п’ятдесят держав і навіть гірше цього, вони стали ворогами одна одній, люди занурилися у смуту, «кожна група радіє тому, що має». Так, народ Єгипту закликав до того, що «Єгипет - матір світу». Народ Йорданії каже: «по-перше – Йорданія», а земля Хіджазу і Кааба стали власністю саудівців, Аль-Акса і Палестина – для палестинців, і так Умма стала відповідати словам поета:

Я боячись йду папером мапи, адже усі ми є чужими на ній.

Мапа великої батьківщини ганебна, оскільки вся вона у постах, сторожових бар’єрах і собаках.

Так, шановні мусульмани, це стан Умми після того як розділилася її справа. Так хто ж той, хто схопить цих розкольників і вб’є їх? Хто, о мусульмани, буде працювати задля повернення єдності мусульман, щоб повернути цю Умму в положення, яким вдоволений Аллах, в положення кращої Умми, виведеної для людей?

О Аллах, о Аллах, наділи нас у скорому часі імамом, який об’єднає мусульман, покінчить з їх правителями і знову поверне нам наш Халіфат. Амін.

Шановні брати, до наступних зустрічей з іншим хадісом Посланця Аллаха ﷺ і ми залишаємо вас під опікою Аллаха. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


17 Джумада ас-сані 1435 р.х.
17.04.2014

Головне меню