Ознаки лицеміра

Хадіс
Друкарня

Ми вітаємо усіх вас, наші любі брати в усьому світі, у новій серії програми «Разом із благородним хадісом». Ми хочемо почати з найкращого привітання – мир вам, милість і благословення Аллаха!

Приводиться у книзі Фатху-ль-Барі шарх сахіх Бухарій, автором якої є Ібн Хаджар аль-Аскаляній, у розділі «ознаки лицеміра»:

Нам розповів Сулейман Абу ар-Рабі від Ісмаїла ібн Джафара від Нафі ібн Маліка ибн Абу Амер Абу Сухайля від його батька від Абу Хурайри, хай буде вдоволений ними Аллах, передає, що Посланець Аллаха ﷺ сказав: «Лицеміра відрізняють собою три ознаки: коли він розповідає, то бреше, коли обіцяє, то порушує (свою обіцянку), а коли йому довіряються, він зраджує».

Слова: «Лицеміра відрізняють собою три ознаки»: (الآية) «ознака» – використане в однині або у номінальній формі, або в тому сенсі, що ознака лицемірства відбувається у сукупності усіх цих трьох якостей. Автор більше симпатизує першому поясненню.

Слова «коли обіцяє» ібн аль-Арабій у його Навадір сказав: «…отже, в хадісі, під словом «обіцяв», мається на увазі обіцянка блага, добра».

Що стосується обману, про який говориться в хадісі, то Кірмані з цього приводу сказав: «…тобто якщо він говорить щось, то він обдурює в усьому, у будь-якій темі. Також декотрі вважають, що це стосується тих, хто постійно бреше і дуже легко ставиться до таких якостей. Подібні люди зазвичай бувають зі спотвореною, зіпсованою вірою і переконаннями».

Лицемірство – це найненависніша і найбридкіша якість, коли людина показує одне, а всередині неї її сутність зовсім інша, протилежна тим якостям, які вона показує, і це ознаки лицемірства. Цими ознаками є брехня, зрада та порушення обіцянок. Ці ознаки більше всіх проявляються у правителів мусульман у ці дні, усі ці ознаки присутні у них одночасно і з самого початку, з того моменту як вони стали правителями мусульман. Вони вдень і вночі брешуть цій Уммі, вони зраджують її і чинять віроломно, й усе це роблять так нахабно, що усім очевидна їх реальність. Тому не дивно бачити розгнівану Умму на майданах визволення, скандуючу «Народ бажає усунути режим».

О мусульмани!

Тепер вже ані краплі не дивує, коли ми бачимо як Умма усуває цих тиранів, лицемірів, але дивно бачити те, що цих правителів замінюють інші, нові лицеміри, які іще не усвідомили, що відбувається, не зробили правильних висновків для себе. Не встигнувши іще вступити у посаду правителя, вони почали будувати відносини з єврейською організацією, вони знову почали брехали Уммі і вбивати мусульман, іменуючи це боротьбою з тероризмом. Ці лицеміри знову дозволили лихварство, яке категорично заборонене в Корані, вони поводять себе так, наче їх очі не здатні бачити і вони не бачать нічого, не чують голосу Умми. Невже вони думають, що вони далекі від рук Умми? Прокляття їм та їх планам.

Шановні брати, до наступних зустрічей з іншим хадісом Посланця Аллаха ﷺ! Ми залишаємо вас під опікою Аллаха. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


20 Джумада ас-сані 1435 р.х.
20.04.2014

Головне меню