До чого приведуть переговори в Джідді між урядом Хаді і Південною перехідною радою

Статті
Друкарня

Британія усвідомила, що Хаді потрапив в американський полон Саудівської Аравії, де королівство спричиняє на нього тиск для реалізації свого порядку денного під прикриттям відновлення легітимності його уряду.

Усвідомивши це, Британія через ОАЕ доручає Південній перехідній раді (ППР) витягнути килимок з-під ніг уряду Хаді, здійснивши переворот з застосуванням сили. Емірати здійснювали підготовку, начали, озброювали та виплачували зарплату силам ППР, і, скориставшись скупченням сепаратистів на поховальній церемонії Абу аль-Ямами біля президентського палацу Маашек і зайнятістю КСА сезоном паломництва, ці сили здійснили запланований переворот.

Після захоплення більшості південних провінцій силами ППР у ситуацію втрутилась Саудівська Аравія, підтримавши сили Хаді і перевернувши усе догори дригом. Сили Хаді майже трохи не повернули усі південні провінції, захоплені силами ППР, якщо б не втручання військових літаків ОАЕ, які почали наносити удари по урядовим силам Хаді. У результаті війська ППР зупинили наступ на Аден і навіть зломили сили и супротивників, повернувши під контроль ППР провінцію Абьян на додаток до провінцій Лахдж ита ад-Далі, а також до Адену. Дії пробританських сил привели до кровопролиття між сторонами з використанням зброї,яка повинна бути скерована на ворогів Умми, щоб звільнити святині, які оскверняються на очах у мусульманських правителів.

Саудівська Аравія не залишилась байдужою до того, що трапилось з силами Хаді. Вона змінила підхід до взаємодії з ППР, переставши практикувати погрози і військові дії і повністю зосередившись на маневрах. КСА уперше запросило представників ППР і Джідду для діалогу з урядом Хаді, але ніякої угоди так і не було досягнуто. Тоді королівство удруге запросило їх до діалогу після нещодавніх кривавих подій, намагаючись встановити контроль над аз-Зубайді та його радою, як це було з Хаді та його урядом. Проте це буде нелегко, тому що за формуванням ППР стоїть Британія, і після того, як Хаді опинився під владою Саудівської Аравії, британці не дозволять своїм агентам знов наступити на ті ж самі граблі.

Але відсутність результатів чи яких-небудь ознак угоди між ППР та урядом Хаді провалює усі зусилля Саудівської Аравії. Може виникнути декілька сценаріїв, включаючи і те, що Британія напряму втручається і веде переговори зі Сполученими Штатами, обіцяючи підштовхнути ППР до переговорів з хоусітами, щоб знайти рішення, у якому у хоусітів буде значна доля влади поруч з ППР та урядом Хаді. Це співпало б з запуском хоусітської ініціативи всезагального національного примирення з проведенням опосередкованих засідань. Тим не менш, досі помітно, що немає ніяких результатів переговорів у Джідді, що показує, наскільки важко Саудівській Аравії стримувати ситуацію. У цілому, ППР набула впливу після нещодавніх подій, що відповідає інтересам англійців.

Це якщо США та Британія досягнуть угоди, але якщо вони не досягнуть угоди, тоді англо-американський міжнародний конфлікт буде тривати. І це — те, чого хоче Британія, щоб перевести конфлікт у військове русло і зірвати швецьку угоду, а потім звільнити Ходейду і його порт від хоусітів, нав’язати своє політичне рішення і відновити свій вплив в Ємені, як було раніше. Більше того, якщо одна із сторін не отримає Ємен повністю, це може привести до розділення, що збільшить страждання народу. Лиха єменців припиняться лише тоді, коли вони повернуться до рішення, заснованого на їх вірі, яка зробить їх люблячими оди одного братами, а не конкуруючими ворогами.

Гірше усього те, що невіруючі використовують мусульманські народи, включаючи народ Ємену, у своїх проксі-війнах, у яких втрати самих невірних ріні нулю. Так вони досягають своїх інтересів у мусульманських країнах за рахунок нашої крові, яка краще б проливалась у джихаді проти невірних і лицемірів, на шляху заклику до істини під стягами Ісламського Халіфату.

وَمَن يُطِعِ اللّهَ وَالرَّسُولَ فَأُوْلَـئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللّهُ عَلَيْهِم مِّنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاء وَالصَّالِحِينَ وَحَسُنَ أُولَـئِكَ رَفِيقاً

«Ті, хто підкоряються Аллаху і Посланцю, опиняться разом з пророками, правдивими чоловіками, загиблими мучениками і праведниками, яких облагодіяв Аллах. Які ж чудові ці супутники!» (4:69).


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абдуллах аль-Каді, Ємен
17 Мухаррама 1441 р.х.
16.09.2019 р.

Головне меню