Розділ: слова посланця ﷺ: Іслам оснований на п’яти (стовпах)

Хадіс
Друкарня

Ассаляму алейкум ва рахматуЛлахі ва баракятух.

Ми вітаємо вас усіх, шановні брати, у новому епізоді разом із благородним хадісом». У книзі «Фатх уль-Барі» до тлумачення «Сахіх аль-Бухарі», автором якої є Ібн Хаджар аль-Аскаляні, опубліковане наступне: «Розділ: слова посланця Аллаха ﷺ: «Іслам оснований на п’яти стовпах

Розповів нам Убейдуллах ібн Муса від Ханзаля ібн Абу Суфьяна, від Ікріми ібн Халіда, від Ібн Умара, хай буде вдоволений ними Аллах, як він сказав: Посланець Аллаха, хай буде вдоволений ним Аллах, сказав: «Іслам оснований на п’яти стовпах: свідченні про те, що немає бога, окрім Аллаха, і що Мухаммад – Посланець Аллаха, здійсненні молитви (Салят), сплаченні Закяту, здійсненні Хаджу і дотриманні Посту в місяці Рамадан».

З раннього дитинства і нашого усвідомлення цих простих слів ми знову повторюємо цей хадіс. На превеликий жаль, ми не зрозуміли з нього нічого, окрім набору слів у реченні.. Ми вивчили, радіючи повторювали ці слова, не наблизивши їх до реальності. Хадіс сповіщає про іслам і стовпи Ісламу, і за більш уважного дослідження ми бачимо, що Іслам включає не лише стовпи, але й інше. Оскільки Іслам є практичною релігією, ми бачимо що стовпи ісламу не реалізовані в реальному житті. Яким же ви бачите Іслам, о мусульмани?! Де основа саляту в житті Умми? Хто бажає – робить, а хто ні – не робить. Де основа Закяту?  Існуючі податки, які беруться державою, цього достатньо? Де основа посту?  Хто може змусити мусульманина поститися? Де основа Хаджу? Там відправляється певна кількість людей з кожної країни кожного року. Ні! Там є правителі, які стережуться синів Умми, якщо вони втілять салят і піст у житті, в це не дивно.

Однак дуже дивно чути з вуст шейхів і вчених цієї Умми, а також лідерів рухів, які стверджують, що вони працюють на шляху Ісламу, що справи йдуть як слід і найкращим чином, і що ми живемо ісламським життям, де деякі правителі проявляють певні недоліки.

Заклинаю вас Аллахом! О мусульмани! Хіба можна приймати такі слова від ворога, окрім тих, хто є вченим в ісламі? Як ми можемо жити з наявністю подібної отрути?! Хіба це – Іслам?! Хіба це не є несправедливістю у відношенні до Ісламу, мусульман і тих, хто працює задля відродження ісламу в житті?!

 Ми просимо Всемогутнього Аллаха, Господа Великого Трону потішити наші очі, побачити Іслам втілений в реальному житті, у державі, яка захистить його і буде стояти на сторожі його втілення. Держава, яка досягне правосуддя за допомогою законів Ісламу - це держава Халіфат, яка переживає дев’яносто перший рік після свого усунення. Держава справедливості і добра. О мій Господь, спрямуй на прямий шлях мій народ, адже воістину, вони не відають!
Ми залишаємо вас під опікою Всевишнього Аллаха, до наступної лекції.

Вассаляму алейкум ва рахматуЛлахі ва баракятух.


11 джумада-ль-уля 1435 р.х
11/04/2014

http://www.hizb-ut-tahrir.info/info/index.php/contents/entry_35028

Головне меню