Неможна підкорюватися створеному, ослухаючись Творця

Хадіс
Друкарня

Ми вітаємо усіх вас, наші любі брати в усьому світі, на новій зустрічі з нашою програмою «Разом із благородним хадісом». І ми хочемо почати з найкращого привітання – мир вам, милість і благословення Аллаха!

Імам ібн Маджа у його «Сунан» передає:

 Абу Саїд аль-Худрій повідомляє, що одного разу Посланець ﷺ поставив на чолі одного з невеликих загонів деяку людину. Звертаючись до війська, він ﷺ сказав:
 «Хто підкоряється йому, той підкоряється мені, а хто ослухається його, той ослухається мене». Потім, під час походу, командуючий загоном розгнівався на своїх юдей і сказав їм: «Зберіть мені дрова». Коли вони зібрали дрова, він сказав: «Розпаліть вогонь».:Коли вогонь було розпалено, командуючий спитав:

- Чи не велів вам Посланець ﷺ підкорятися мені?

Вони сказали:

- Так, авжеж.

Командуючий сказав:

- Увійдіть у вогонь.

Вони сказали:

- Ми не увійдемо у вогонь, адже саме від вогню ми тікаємо (слідуючи за Пророком ﷺ).

Потім вогонь згас, і гнів командуючого стихнув. Коли загін повернувся до Пророка ﷺ, вони доповіли йому про це, на що він ﷺ відповів:

«Якщо б ви увійшли у вогонь, то ніколи б із нього не вийшли. Підкорення (повинно бути) лише у благих справах. Неможна підкорюватися створеному, ослухаючись Творця».
Ця подія підкреслює і підтверджує хадіс Пророка ﷺ: «Немає підкорення створеному в ослуханні Творця». Як же ми потребуємо у ці дні виконання цього хадісу, у першу чергу – у відношенні до себе, особливо після того, як стало явним положення створених, особливо – сутність правителів? Жодний мусульманин не повинен підкорюватися сьогодні правителям, немає сьогодні підкорення вченим, якщо їх слова суперечать наказам і заборонам Аллаха. Залишається підкорення тільки до тих, чиї слова відповідають словам Аллаха і словам Пророка ﷺ, навіть якщо це ефіопський раб.


Шановні брати, до наступних зустрічей з іншим хадісом Посланця Аллаха ﷺ, і ми залишаємо вас під опікою Аллаха. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!
16 Раджабу 1435 р.х.
15.05.2014

Головне меню