Як коронавірус вплинув на світову економіку

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Глобальна капіталістична економіка слабша, аніж дім павука, оскільки будь-яка стряска, сильна чи слабка одразу ж спричиняє негативний чи позитивний вплив на усі економіки світу.

Вони впливає на котирування цінних паперів і ціни на життєво важливі товари, такі як нафта, золото і міжнародні авіалінії. Слабкість капіталістичної економіки пояснюється декількома причинами, у тому числі:

1) У торгових операціях і валютних курсах, а також у внутрішніх збереженнях капіталістичні країни покладаються на долар замість того, щоб покладатись на міцну основу, а саме — золото і срібло, або хоча б враховувати те, що сам товар несе в собі певну цінність. Ми неодноразово бачили, як це викликає глобальні економічні зсуви у бік росту чи падіння. Ми також бачили, як країни світу, особливо крупні, страждають через залежність від американського долара, і бачили спроби цих країн позбутися від гегемонії долара, але безрезультатно.

2) Глобальні фінансові ринки взаємопов’язані до такої міри, що будь-яке потрясіння на будь-якому ринку блискавично поширюється по усьому світу одразу ж у мить його виникнення. Причина такого дисбалансу полягає у тому, що ці ринки не мають стабільної валютної основи. Більшість акцій і облігацій, які знаходяться на цих ринках, є нічим не підкріпленими цифрами. У деяких крупних і дрібних країнах вже траплялись потрясіння, які викликали руйнівні глобальні, які майже не стерли цілі країни з поличної карти.

3) Сполучені Штати нав’язали своє економічне домінування в усьому світі. США, як відомо, страждають від значного дефіциту у торговому балансі і бюджеті через свої політичні і військові дії, витрати яких значно перевищують економічні можливості країни, через випуск величезної кількості казначейських паперів без реального підкріплення золотом і сріблом або хоча б товарами, а також через свої внутрішні витрати, які перевищують національне виробництво. Америка використовує усі брудні методи, руйнівні війни, шантаж і погрози заради збереження своєї гегемонії, тому що інакше вона приречена на загибель.

4) Америка контролює життєво важливі товари, так як нафта, у тому числі — через глобальні ринки, тоді як розвинений світ потребує цих товарів. Це сильно впливає на промислово розвинені і споживаючі країни, ставлячи їх у залежність від Америки.

5) Сьогодні світ страждає від руйнівних торгових, які стрясають ринки, виробництво та експорт, а також викликають коливання на фінансових ринках і негативно впивають на життєво важливі товари, такі як нафта і золото.

Що стосується коронавірусу, то він викликав нову глобальну економічну кризу, яка розширюється з кожним днем. У лютому Крісталіна Георгієва, голова МВФ, заявила, що невизначеність у відношенні боротьби з новим коронавірусом вимагає підготовки до більш негативних сценаріїв на протязі 2020 року, що загрожують економічному росту Китаю та інших країн світу. На зустрічі міністрів фінансів і голів Центробанків G20, яка відбулась у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді, вона заявила, що було б доцільно підготуватись до більш поганих сценаріїв. Також вона виділила інші ризики окрім спалаху вірусу, оскільки динаміка збільшення загроз і раптових жорсткостей фінансових умов впливає на ріст заборгованостей у країнах і серед компаній.

Старший економіст відділу «CapitalEconomics» по Китаю Джуліан Еванс-Прітчард заявив, що швидше поширення вірусу означає, що більше немає ніяких сумніві у тому, що він порушить хід економіки у першому кварталі. По словам Едварда Мойя, старшого аналітика ринку «OANDA», зростають побоювання щодо того, що заборона на поїздки спричинить значний вплив на економіку, у той час як деякі занепокоєні падінням ВВП Китаю на 1% або навіть у першому кварталі 2020 року.

Спалах вірусу також мав серйозні негативні наслідки для авіакомпаній. У Міжнародній асоціації повітряного транспорту (IATA) заявили, що загальні втрати прибутків авіакомпаній можуть скласти 29,3 мільярда доларів через коронавірус. Також зазначається, що оцінка впливу спалаху вірусу показує втрату 13 відсотків попиту на авіакомпанії в Азіатсько-тихоокеанському регіоні.

Окрім того, треба відзначити вплив епідемії на ціна на нафту, які досягли найнижчого рівня з січня 2019 року, що викликано занепокоєністю інвесторів з приводу впливу коронавірусу на попит на нафту у Китаї. Ціна нафти марки «Brent» впала до 53,3 долара за барель, а американська нафта впала нижче 50 доларів за барель. Таким чином, ціни на нафту впали більше, аніж на 20% порівняно з найвищим рівнем, зафіксованим у минулому місяці. Міжнародні організації очікують, що коронавірус скоротить попит на 260 тис. барелів на день всередині Китаю, і побоюються подальшого падіння попиту, оскільки досі немає ефективної вакцини від вірусу. При цьому Китай є найбільшим у світі імпортером нафти з середнім щоденним імпортом 10 мільйонів барелів, а також другим по величині споживачем з середнім щоденним споживанням 13,2 мільйонів барелів.

Що стосується золота, то за останній тиждень була зафіксована найвища ціна, оскільки інвестори прагнуть знайти безпечні внески на тлі побоювань, що зберігаються, щодо економічних наслідків спалаху вірусу, число жертв якого щоденно збільшується і вже перевищило сило 2000 людей.

Економіст Мустафа Насар сказав: «Усе іще існує велика невизначеність відносно впливу вірусу на ринки. Ми бачимо ріст смертності і випадки захворювання. Економічні наслідки усе іще неясні до кінця, і це підтримує попит на золото».

Ці та інші події, викладені вище, показують усьому світу яскраву економічну істину, а саме: нинішня світова економіка слабша, аніж дім павука, тому що не має міцних стовпів, тим більше, що грошова система взагалі побудована на порожніх цифрах. З іншого боку, це говорить про те, що необхідно замінити цю систему тією, яка виходить від Господа людства. Багато хто вже говорив у ході іпотечної кризи 2008 року, що лише ісламська економічна система може врятувати світову економіку від криз.

Всевишній Аллах повідомив нам про системи невір’я:

أَفَمَنْ أَسَّسَ بُنْيَانَهُ عَلَىٰ تَقْوَىٰ مِنَ اللَّهِ وَرِضْوَانٍ خَيْرٌ أَم مَّنْ أَسَّسَ بُنْيَانَهُ عَلَىٰ شَفَا جُرُفٍ هَارٍ فَانْهَارَ بِهِ فِي نَارِ جَهَنَّمَ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ

«Чи той, хто заклав підґрунтя своєї будівлі на страху перед Аллахом і прагненні до Його вдоволення, краще, або ж той, хто заклав його на самому краю прірви, готового обвалитись так, що він обвалився разом з ним у вогонь Пекла? Воістину, Аллах не веде прямим шляхом несправедливих людей» (9:109),

مَثَلُ الَّذِينَ اتَّخَذُوا مِن دُونِ اللَّهِ أَوْلِيَاءَ كَمَثَلِ الْعَنكَبُوتِ اتَّخَذَتْ بَيْتاً وَإِنَّ أَوْهَنَ الْبُيُوتِ لَبَيْتُ الْعَنكَبُوتِ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ

«Те, які взяли собі покровителів і помічників окрім Аллаха, подібні павуку, які зіткав собі житло. Воістину, найбільш нетривке житло — це житло павука. Якщо б вони тільки знали!» (29:41).

Просимо Аллаха відкрити за допомогою цих економічних потрясінь людству шлях до істини і віддалити його від омани.

 

Газета «Ар-Рая»
Хамд Табіб, Бейт аль-Макдіс
9 Раджаба 1441 р.х.
04.03.2020р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню