Як відіб’ється вихід США із Паризької угоди по клімату на міжнародних стосунках?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Як і очікувалось, 1 червня 2017р. президент Дональд Трамп об’явив про вихід США із Паризької угоди по клімату, підписаної у грудні 2015 р. усіма світовими державами за винятком Сирії та Нікарагуа.

«З сьогоднішнього дня США припинять виконання рекомендаційної Паризької угоди та позбавляться від «драконівського» фінансового та економічного тягаря, який вона покладає на нашу державу», — заявив Трамп. «Угода наносить збиток Америці в угоду інтересам інших країн, її виконання буде коштувати мільйонів робочих місць (…) Ми або почнемо переговори про приєднання до цього документу заново (на інших умовах), або будемо розглядати зовсім нову угоду на тих умовах, які будуть вигідні Сполученим Штатам (…) Я був обраний, щоб представляти жителів Пітсбургу (старійше металургійне місто США), а не Парижу», — лунало у 40-хилинній промові Трампа. «Паризька угода обійдеться Сполученим Штатам у 3 трлн. доларів від ВВП та у 6,5 млн. робочих місць у промисловості , у той час як головні економічні конкуренти, такі як Китай та Індія, отримують від неї користь», — заявив Трамп.

Прес-служба Білого дому повідомила про те, що президент США провів телефонну розмову з президентом Франції Еммануелєм Макроном, канцлером ФРГ Ангелою Меркель, прем’єр-міністром Великобританії Терезою Мей та канадським прем’єром Джастіном Трюдо та персонально пояснив своє рішення про вихід Сполучених Шаттів із Паризької угоди по клімату. Він також запевнив лідерів у тому, що Америка залишається прихильною Трансатлантичному альянсу та упевненим діям по захисту оточуючого середовища.

Під час своєї передвиборчої кампанії у минулому році Трамп пообіцяв вжити заходів на підтримку вугільної та нафтової промисловості, назвавши угоду по клімату обманом. Вугільні кампанії привітали рішення Трампа про вихід, підтримку також надав лідер республіканської більшості у Сенаті Мітч Макконнелл. З іншого боку, лідер демократів у Сенаті Чак Шумер назвав рішення Трампа «одним із гірших політичних кроків , зроблених у XXI сторіччі, через величезний збиток нашій економіці, нашому оточуючому середовищу та нашому геополітичному положенню». Негативна критика на адресу рішення Трампа поступила також від фінансового та ділового сектора США — кампаній «Tesla», «Google», «Apple», «Facebook», «GeneralElectric», «GoldmanSachs», «WaltDisney» та інших гігантів. Крупні нафтові кампанії, такі як «ExxonMobil»и «Chevron» та сотні інших , закликали Трампа дотримуватись угоди по клімату та намагались спричинити тиск на його адміністрацію , щоб не допустити виходу із угоди. Губернатори крупніших штаті країни — Каліфорнії, Нью-Йорку та Вашингтону — виступили на захист угоди та пообіцяли її дотримуватись.

Паризька угода по клімату скерована на те, щоб знизити та утримувати ріст глобальної середньої температури нижче 2°C на рік — на рівні, що існував до промислової революції у дев’ятнадцятому сторіччі. Угода закликає докласти зусиль для обмеження росту температури величиною 1,5°C у майбутньому та скоротити викиди парникових газів в атмосферу у результаті діяльності людини. Країни-учасники визначають свої внески у досягнення декларованої загальної цілі в індивідуальному порядку і переглядають їх раз на п’ять років, що дозволяє вимірити ступінь кліматичних змінень. Угода закликає багаті держави надавати допомогу бідним країнам, фінансувати проекти по адаптації цих країн до зміненню клімату та переходу на альтернативні джерела енергії.

Америка вважається другою державою після Китаю по рівню забрудненості оточуючого середовища — вони несуть відповідальність за 15% від загального обсягу викидів вуглекислого газу в усьому світі.

Рішення Трампа викликало блискавичну реакцію та сильну критику світових лідерів. Італія, Німеччина та Франція виразили жаль у зв’язку з виходом США із Паризької угоди по клімату: «Ми твердо переконані, що Паризька угода не може бути переглянута , і альтернативи їй немає», — відмітили на спільній заяві Паоло Джентілоні, Ангела Меркель та Еммануель Макрон. «Євросоюз глибоко жалкує про це однобічне рішення», — заявив від імені союзу по енергетиці та клімату Мігель Аріас Каньете. «Мир може продовжувати розраховувати на Європу у справі глобального лідерства у боротьбі зі зміненням клімату. Європа проведе амбіційну політику в області клімату та продовжить надавати підтримку бідним та уразливим прошаркам населення», — зазначив він. Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що рішення Трампа помилкове і воно «більш, аніж сумна подія». «Це — жахлива помилка, як для США, так і для усієї планети», — охарактеризував те, що відбулось, Макрон.

Британський прем’єр Тереза Мей в особистій телефонній розмові з Трампом виразила своє засмучення. У свою чергу,президент Росії Володимир Путін виразив думку про те, що не варто обговорювати голову Білого дому, але, на думку російського президента, Трамп міг би не виходити із угоди по клімату, а продовжити співпрацю, вносячи у неї змінення. Тим часом, Китай підтвердив свою прихильність Паризькій кліматичній угоді та готовність спільно з ЄС підсилено продовжити боротьбу зі зміненням клімату та викидами вуглекислого газу.

Вихід адміністрації Трампа із одного із найбільш важливих міжнародних договорів, підписаного більшістю світових держав за участю усіх наддержав під патронажем попереднього американського президента Обами, вважається «ганебним відступленням» від так званої «екологічної безпеки» та «людської безпеки». Відмова від покладеної на Америку відповідальності та зобов’язань не має ніяких виправдань, особливо після того, як американські політики та експерти самі прожужжали вуха усьому світу та настирливо вимагали підписати дану угоду , підкреслюючи ступінь її важливості та необхідності виконання усіх її пунктів.

І ось так просто приходить Трамп, відмовляється від усього того, про що говорили його попередники, стверджує про те, що Америка несе трильйонні втрати через угоду, яку необхідно «виправити», а його адміністрація переходить на бік матеріального прибутку за рахунок оточуючого середовища, бо вона керується правилом «прибуток-збиток» в усій своїй політиці. Її не турбує вихід проти усієї міжнародної спільноти та внутрішній розкол; не турбує напруженість ані у міжнародній атмосфері, ані у внутрішній, і навіть в атмосфері Землі, тому що вона не приносить прибуток. У нової адміністрації Трампа менталітет торгівця, а зовсім не політика.

Вихід США із даної угоди , нехай навіть якщо він і принесе їм більше грошей, в обмін істотно похитне їх міжнародне положення і статус і надасть іншим міжнародним силам можливість потіснити Америку у кріслі світового лідера.

Дійсно, на дану мить у світі нема іншої сили, здатної зайняти місце Америки, проте черга повторів таких необміркованих рішень адміністрації Трампа прискорить ізоляцію Америки, надасть добру можливість міжнародним силам консолідуватись проти неї та послабити її хватку над рішенням міжнародних справ. З дозволу Аллаха, утворяться умови для появи нової міжнародної ісламської сили, які забезпечать їй швидкий підйом та гідне місце у світовому керівництві.

Газета «Ар-Рая»
Ахмад аль-Хатвані
12 Рамадана 1438 р.х.
7 червня 2017 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню