«ХАМАС» та формування нового політичного курсу його лідерами

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Голова руху «ХАМАС» у секторі Газа Яхья Сінвар заявив про те, що він зробить дуже великі поступки , щоб згладити розбіжності між двома палестинськими рухами, і будь-яка поступка буде більш неочікуваною та шокуючою, аніж раніше.

При цьому він пообіцяв «зламати шию» будь-якому, хто буде перешкоджати примиренню, будь то «ФАТХ» або хтось інший. Потім він підкреслив, що бажає бачити Махмуда Аббаса сильним лідером, адже у цьому є користь для усіх палестинців.

Такими були висловлювання Яхьї Сінвара, голови руху «ХАМАС» у секторі Газа. Безперечно, ці заяви свідчать про явне змінення курсу руху «ХАМАС». Саме «ХАМАС» у свій час відмовлявся підкорятись Махмуду Аббасу через втрату останнім легітимності, тому що той проводив спільну діяльність з єврейським утворенням , що виражалась у координації та співпраці у сфері безпеки,а також з причини того, що Аббас наполягає на переговорах з окупантами, відкидаючи інші шляхи взаємодії з єврейським утворенням. Єдине, що пропонує Аббас — це шлях капітуляції, на якому він наполягав з тих пір, як прийняв на себе пост президентства після смерті Ясіра Арафата. Махмуд Аббас не просто відмовляється від застосування сили проти іудеїв, він зневажає цей шлях, ставлячись з презирством до тих, хто іде по ньому , засуджуючи будь-які операції самопожертви.

Перш ніж приступити до політичного аналізу заяв «ХАМАС», хотілось би озвучити деякі питання , які вимагають негайної відповіді від лідерів «ХАМАС» перед іншими.

Перше питання:

У зв’язку з чим зв’язано прийняття «ХАМАС» таких заяв, які викликають гнів його прибічників? Після таких заяв, що буде з інститутами «ХАМАС» та керівництвом? Де ті, хто відкидали шлях капітуляції? Де Махмуд аз-Захар? Де те керівництво, яке на протязі тривалого часу викривало плани керівництва Аббаса? Де усі ті заяви про політичний курс, якого ви тримались більше двадцяти років? Розум відмовляється розуміти, як одночасно випарилась уся політична непохитність руху «ХАМАС»… І так легко?

Друге питання:

«ХАМАС», як правило, хизувався своїми інститутами та рішеннями, які завжди були узгоджені з його керівниками. Ось і виникає питання: цього разу «ХАМАС», перш ніж запускати у ЗМІ ці заяви, вивчив, що скаже Сінвар? Або мова про дисципліновані інститути у руху вже не йде? Невже усе настілки плачевно, що навіть нема відмінності від інститутів Ліги арабських країн?!

Третє питання:

Яку нову, надприродну річ відкрив для себе «ХАМАС», яка підштовхнула його відмовитись від попереднього політичного курсу, розгорнувшись на 180 градусів?

Четверте питання:

Чи дійсно «ХАМАС» довіряє Махмуду Аббасу до такої міри, що вже забув про його ворожість до нього, про його участь у змовах проти нього, про його допомогу євреям у блокаді «ХАМАС» та сектору Газа? Для чого «ХАМАС» зміцнення позицій Аббаса? Адже «ХАМАС» на протязі тривалого часу підривав його легітимність як правителя через ворожнечу Аббаса з ним. Що змінилось в Аббасі? Що нового він надав Палестині або «ХАМАС», окрім своїх безглуздих переговорів? Невже Аббас прийняв нову політику, що «ХАМАС» захищає його з такою лютістю? Або він обіцяв йому те, чого ми не знаємо? Скажіть нам, що такого боїться розповісти нам Аббас?

П’яте питання:

Припустимо, керівництво «ХАМАС» прийняло капітулянтський курс «ФАТХ», проте хіба розумно загрожувати зламати шию будь-якому, хто не буде відповідати цьому курсу? Або Сінвар, будучи новачком у політиці, не встиг підкоректувати звернення?

Якими б не були відповіді на ці питання, реальність показує, що «ХАМАС» підкоряється вимогам американських агентів, на чолі яких стоїть Абдул-Фаттахас-Сісі, тиран Єгипту. Рух визнав, що єгипетське керівництво буде посередником у пресловутому перемир’ї «ХАМАС» та «ФАТХ»(в обмін катарського керівництва під егідою Англії).

«ХАМАС» повинен зрозуміти, що уявне політичне примирення — це не просто смирення з кровопролиттям або примирення, яке приводить до амністії, терпимості, скасуванню актів помсти та припиненню актів помсти між двома рухами. Перемир’я полягає не між двома родами або двома особистостями, навпаки, це — ніщо інше, як національний політичний проект, яким опікується Америка та її «світова спільнота», на чолі якої у регіоні стоїть Єгипет. Врешті решт, це дасть можливість «ХАМАС» стати політичним гравцем та розділити роль «ФАТХ» у вирішенні палестинського питання. А це говорить про те, що йому відведена роль політичного партнера у слабкому правлінні під контролем американських агентів.

Важливішим пунктом цього небезпечного проекту є пряме або опосередковане визнання єврейського утворення, визнання позиції «дві держави для двох народів» та участь у довгострокових політичних діях по досягненню цієї мети.

Для цієї махінації потрібна поява нових лідерів у самому русі, таких як Сінвар, щоб вони почали робити гучні заяви на мові погроз, обіцяючи зламати шию кожному. Подібна заява була зроблена для того, щоб приборкати тих лідерів «ХАМАС», які не згодні з новим політичним курсом.

У запобіганні неминучого у відношенні руху «ХАМАС» ми радимо вам не мовчати про роль цього руху у сценарії чергової змови. Мета усього цього — затягнути «ХАМАС» у болото зрадництв, в якому вже погруз рух «ФАТХ». Ми намагаємось уберегти «ХАМАС» від цієї небезпеки. Ми закликаємо щирих чоловіків у рядах «ХАМАС» гучно засудити висловлювання Сінвара та бути одними із числа тих, хто несе надію народу Палестини. Ми закликаємо вас бути одними із тих, хто займається діяльністю по встановленню Праведної держави Халіфат, правління в якій буде здійснюватись за методом пророцтва. Ця держава несе в собі велич як у цьому світі, так і у Наступному. Халіфат покладе край усім підступам та хитростям колоніальних держав та їх агентів із числа правителів мусульман. Аллах — з тими, хто діє заради встановлення Його релігії на землі . Він не дасть пропасти їх справам марно.

Автор: Ахмад аль-Хатавані
14 Мухаррама 1439р.х.
04.10.2017р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню