Як виникла ЛАД, яку роль вона грає і чого очікувати від неї?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Ліга Арабських Держав (ЛАД) є регіональною організацією, яка вбирає у себе країни Азії та Африки. Членами цієї організації є арабські держави. Штаб-квартира її розташовується в єгипетській столиці — місті Каїр.

Раніше вона розташовувалась у Тунісі (з 1979 по 1990 рр.). Нинішнім генеральним секретарем ЛАД є Ахмед Абуль Гейт. Загальна площа країн-членів ЛАД складає 13953041 км². Згідно статистиці за 2007 рік, загальна чисельність країн ЛАД складає 339510535 жителів. Загальна площа арабського світу є другою по величині у світі після Росії, і загальна кількість його населення є четвертою по величині у світі після Росії, і загальна чисельність його населення є четвертою у світі після Китаю, Індії та Європейського Союзу.

Першим, хто казав про необхідність створення політичного об’єднання для арабських держав у 1941 році, був міністр закордонних справ Британії Ентоні Іден.

У зв’язку з цим автором походження цієї організації є Британія. 29 травня 1941 року голова зовнішньополітичного відомства Британії Іден заявив про те, що його уряд підтримує надії арабської єдності і виражає свою готовність допомогти арабам. В офіційному прес-релізі МЗСу Британії  говорилось: «Багато арабських мислителів бажають арабським народам більшої єдності, аніж нинішнє положення. Уряд Його Величності зі свого боку повністю підтримає будь-який план, що отримав всезагальну схвалення арабів».

Потім, у лютому 1943 року міністр внутрішніх справ Британії знов підтвердив з усією рішучістю зроблену у 1941 році заяву та опублікував другий прес-реліз, у якому підкреслив, що голова Британії готова надати всебічну підтримку створенню ЛАД.

Саме тоді в одному із своїх виступів він зачепив бажання арабів заручитись підтримкою Британії у їх зусиллях по зміцненню культурних, економічних та політичних зв’язків між арабськими країнами. Голова МЗС Британії зазначив, що його уряд повністю підтримає будь-який план, що отримав всезагальне схвалення арабів.

Проте з переходом Єгипту під вплив Америки американці почали змінювати роботу та задачі ЛАД згідно до американських інтересів. А інші крани, які перебувають під впливом Британії, вирішили покарати Єгипет за проамериканську позицію та перенесли розташування ЛАД у Туніс, який міцно-міцно був зв’язаний з Британією. З того часу у ЛАД з’явились дві протиборчі сили, кожна із яких прагне взяти головування над ЛАД на свою користь. Інколи робота ЛАД паралізувалась, і доходило до того, що в один із періодів від цієї організації залишались лише будівлі та вивіски. Така ситуація продовжувалась доти, доки Америка не прибрала під свій вплив такі арабські країни, як Сирія та Судан, збільшивши кількість своїх агентів у ЛАД, що дозволило Єгипту з повною рішучістю повернутись у ЛАД як його центру. Більше того, Єгипту вдалось зробити так, що керівництво у ЛАД ніхто не міг займати, окрім єгиптянина із числа міністрів закордонних справ Єгипту, які тісно пов’язані з Америкою, для того, щоб ЛАД діяла в інтересах Америки та перешкоджав агентам Британії, скорочуючи роль та вплив останніх. У результаті такої боротьби ЛАД опинилась, як ми говорили, у певний період паралізованою, не маючи ніякої значущості та впливу. Усі рішення, які вона видавала, не становили цінності і не переходили у дію, за винятком випадків, коли цього хотіли держави злочинного Заходу.

Причина того, що Британія вирішила створити ЛАД, полягає у тому, що вона бажала не допустити об’єднання мусульман на істинній та ідеологічній основі (після ліквідації держави Османський Халіфат) у відриві від Заходу, а також для того, щоб закріпити кордони Сайкс – Піко. Тому Британія прагнула встановити ЛАД, щоб запобігти реальному об’єднанню та утвердити основний устав, який закріплює кордони та утворення, що з’явились згідно з угодою Сайкс–Піко, а також зробити із цієї організації інструмент реалізації британських інтересів у регіоні та прив’язки арабських держав до Британії, щоб вони виконували британську політику, завуальовану арабськими резолюціями. У зв’язку з цим можна сказати, що ЛАД по своїй суті є колоніальною британською організацією. І довгий час вона знаходилась у руках британців, які за допомогою неї просували свою зовнішню політику. Проте з переходом Єгипту під вплив США країни-учасники ЛАД втратили одностайність та вступили в міжусобну схватку згідно диктовкам своїх західних хазяїв.

Було висунуто багато пропозицій, починаючи від ідеї прийняття резолюцій шляхом одностайності або більшості та закінчуючи внесенням поправок відносно ролі ЛАД та вимогою того, щоб Генеральний секретар ЛАД був арабом, а не єгиптянином. Так тривало,доки Америці не вдалось за допомогою Єгипту та решти агентів перетворити ЛАД на інструмент у руках американців, яки вони наносять нищівний удар по англійському впливу. Це ясно простежується сьогодні після змінення політичної кон’єктури у країнах Перської затоки, приходу проамериканського короля до влади у Саудівській Аравії та осади Катара, який намагався грати роль в Єгипті, Лівані, Перській затоці, Судані, Палестині та Іраку.

У четвер почалась підготовча нарада міністрів закордонних справ арабських країн до 29-му саміту ЛАД, який відбудеться у місті Дахран на сході Саудівської Аравії.

На цьому саміті буде лише те, що Америка хоче отримати від з’їзду арабських правителів, зокрема — відносно «угоди сторіччя» та прийняття найбільш крупних та небезпечних зрадницьких рішень, аніж ті, що були прийняті  раніше у виді ініціатив, а також питання червоних ліній поступок, які араби готові зробити у питанні Єрусалиму та інших святинь. І сьогодні згідно нинішньому американському баченню вимагається найбільш небезпечна та крупна поступка, пов’язана з палестинською проблемою, питанням Єрусалиму та кордонів, які раніше відстрочували так звані «завершальні переговори». Тому цей саміт буде найбільш небезпечним серед усіх самітів. І на ньому будуть прийняті найбільш тяжкі рішення за допомогою американських агентів в особі саудівських тяжеловісів, які вже розпочали нав’язування того бачення у питанні Єрусалиму та кордонів, які бажає Америка.

На завершення:

ЛАД з самого початку виникнення є маріонеткою злочинного Заходу. З самого початку ця організація служить колоніальним проектом в інтересах Заходу проти Умми та її інтересів і проблем. Ми пам’ятаємо роль цієї організації в Іраку, Палестині, Сирії та Судані. У ній ніколи не приймались резолюції проти Заходу або у благо інтересів Умми. Мусульмани з посмішкою та презирством ставляться до неї, не говорячи вже про постанову Шаріату, що гласить про заборонність заснування таких організацій, який схвалюють роз’єднаність, стверджують прокреслені заходом кордони та звертаються до західних законів безбожжя, віддаючи мусульман у повне розпорядження Заходу. ЛАД є проектом розділення та протистояння істинному єднанню мусульман на основі Ісламу. Аналогічно іншим міжнародним організаціям, як ООН, ЛАД звертається до законів та норм, встановлених Заходом, не говорячи вже про те, що ЛАД фактично виступає знаряддям у руках злочинного Заходу у здійсненні його змов та підступів.

Хасан Хамдан
01.05.2018

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню