Король Йорданії та одне державне рішення

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Американський сайт «Axios», посилаючись на декілька джерел, що висвітлили подробиці зустрічі, проведеної у Білому домі, повідомив, що президент США Дональд Трамп сказав своєму йорданському колезі королю Абдуллаху II, що рішення «однієї держави для двох народів» може призвести до того, що через декілька років прем’єр-міністром «Ізраїлю» стане Мухаммад.

Сайт вважає, що слова Трампа, адресовані королю Абдуллаху на їх зустрічі у Білому домі 25 червня можуть означати, що він бачить в одному державному рішенні загрозу майбутньому «Ізраїлю» як єврейської держави.

Як повідомив американський сайт, 2 серпня 2018 року король Абдуллах прийняв міністра закордонних справ Франції Жан-ІваЛеДріана в Аммані і розповів йому подробиці своєї зустрічі з Трампом у Білому домі. Одним із важливіших моментів, піднятих королем Йорданії, було те, що він сказав Трампу на їх зустрічі: «Багато молодих палестинців більше не хочуть рішення двох держав, але хочуть жити з «ізраїльтянами» в одній країні, де усі мають рівні права». Також король у ході зустрічі сказав Трампу: «У результаті «Ізраїль» втратить свою єврейську ідентичність». Ця пропозиція короля є прямою та сильною спробою відродити британський проект по рішенню палестинської проблеми, яку поховала Америка у рішенні двох держав. Тому відповідь Трампа королю була з посмішкою: «Одне державне рішення конфлікту між палестинцями та євреями може призвести до того, що через декілька років прем’єр-міністром «Ізраїлю» стане Мухаммад». Хоча раніше Трамп заявляв, що не буде нав’язувати певну формулу і що він прийме будь-яке узгоджене та прийняте обома сторонами рішення.

Король також розкрив голові МЗС Франції, що він сказав Трампу: «Щоб мирний план був прийнятий, спочатку він повинен бути представлений зацікавленим європейським а арабським країнам для ознайомлення з їх думкою», — і поскаржився на те, що цього усе іще не відбулось.

За словами французьких дипломатів, король Абдуллах попросив Трампа не квапитись зі своїм власним мирним планом, тому що «зараз так багато труднощів»

«Трамп відповів мені, що він усе іще хоче миру на Близькому Сході і як і раніше зацікавлений у цьому», — сказав король.

«Трамп підкреслив, що якщо його адміністрації не вдасться укласти угоду між євреями та палестинцями, цього не зможе зробити ніяка інша адміністрація США», — додав Абдуллах II.

Після повернення із Вашингтону король Йорданії заявив, що його країна ніколи не змінить своєї позиції по палестинському питанню. І це відбулось на тлі повідомлень у ЗМІ про план, підготовлений Вашингтоном, відомому як «угода сторіччя» та скерованому на мир між палестинцями та єврейським утворенням після примушення палестинців до несправедливим вчинкам за допомогою арабських країн.
«Йорданська позиція по палестинському питанню заснована на необхідності здійснення справедливих вимог палестинського народу та створення незалежної палестинської держави зі столицею у Східному Єрусалимі згідно з рішенням двох держав», — сказав Абдуллах II під час зустрічі з високопосадовими особами та представниками північної, центральної та південної аль-Бадії (згідно заяві Королівського суду Йорданії).

Відносно позиції короля Йорданії виникають питання. Спочатку він пропонує Трампу та американській адміністрації одне державне рішення конфлікту, а потім, по поверненні до своєї країни, він заявляє про прихильність до американського бачення — рішення «двох держав». Щоб зрозуміти це протиріччя у заявах, що здається, необхідно зрозуміти природу відносин між йорданським режимом та Заходом, зокрема — Великобританією та Сполученими Штатами. Цей режим був створений Британією для того, щоб він служив її інтересам та інтересам невірного Заходу у збереженні єврейського утворення, розділенні Умми, запобігання об’єднання Умми, збереженні та захисті ліній Сайкс–Піко за допомогою законів, угод та організацій, створених з цією метою, починаючи з Організації Об’єднаних Націй і закінчуючи Лігою арабських держав.

Йорданський режим зі своїми складовими елементами є продуктом Заходу, а не плодом Умми та законів Шаріату. Тому він з усією щирістю служить своєму хазяїну, який його створив, а саме — Британії. З миті виникнення він не зрадив лояльності своєму хазяїну. Тому король здійснює спроби вплинути або втрутитись у політику Америки, стверджуючи те, що палестинська молодь, особливо після того, як єврейське утворення розділило Західний берег за допомогою заборів та поселень, відкидає рішення двох держав та приймає рішення «однієї держави для двох народів». Проте король Абдуллах не був почутий і навіть отримав відповідь з натяком на те, що британське рішення ніколи не буде прийнято Сполученими Шатами. Тому, по поверненні, він відкрито підтримав американське бачення, сказавши, що його країна ніколи не змінить своєї позиції по палестинському питанню та схильна до рішення двох держав. Так він намагається догодити Америці, щоб захистити свій режим від її зла.

Проблема Палестини,аль-Кудса та його святинь — це проблема Умми, а не зрадницьких режимів, які зробили свій внесок у створення єврейського утворення і навіть оберігають його з самого початку. Вони уклали угоди з окупантом і досі продовжують перебувати у зрадництві. Вони вважають, що своїми висловлюваннями та заявами зможуть ввести в оману Умму, говорячи про її інтереси та майбутнє її молоді. Ці режими, систематично застосовуючи західні плани, позбавляють молодь своєї ісламської ідентичності та віри. Режими крадуть їх майбутнє так, що мрією більшості із них стала еміграція у пошуках гідного життя, яке вони не можуть отримати у своїй країні.

Збільшилась кількість проектів та рішень палестинської проблеми. Кожен намагається нав’язати своє рішення та своє бачення. Проте усі вони зазнають поразки або через неслушну нагоду, або через впертість єврейського утворення та його державних діячів. Палестинська проблема є другорядним питанням порівняно з найбільш важливим, яке повинно зайняти думки мусульман — це відсутність влади Ісламу. В основі Умма повинна працювати над рішенням основної проблеми — відновлення правління Ісламу у затишку Халіфату за методом пророцтва. Це ж відбудеться лише за допомогою повернення влади, віднятої у мусульман цими зрадницькими режимами, а потім за допомогою створення держави, яка буде правити Ісламом та спорядить армії для звільнення мусульманських земель, у том числі — благословенної землі Палестини. Так будуть очищені мусульманські країни від нечисті євреїв. Землі мусульман знов стануть чистими, такими, що звеличують свого Господа та поширюють Його світло по усій землі.

 

Газета «Ар-Рая»
Абдуллах ат-Тайіб, Йорданія
18 Зуль-хіджа 1439 р.х.
29.08.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню